Amerika Musul’a, Rusya Halep’e saplanýp kalýr

Þu anda çareleri yok, gelecekler, dertlerini dinleyeceðiz, ne yapabiliriz, nerede nasýl ortak iþler çýkarabiliriz, elimizi kirletmeden nasýl yardýmcý oluruz, bakacaðýz. Bu iþler biraz zaman alýr, o arada, Amerika Musul, Rusya da Halep’te ne hallere düþer, bilemeyiz.

Bu kanlý serüvenlere kalkýþýrken bize sordular mý, hayýr, sonunda gelip bi’þey istediklerinde de memleket çýkarlarý doðrultusunda bir durup düþünmek gerekir...

Rusya’nýn iþi zorlaþýyor

Halep’te süren çocuk katliamýnýn, Grozni felaketinden sýyrýlmak kadar kolay olmadýðýný Moskova -nihayet- anladý!.. Çeçenistan’ýn baþkenti Rusya Federasyonu içinde bir yerdi ve Rus ordusunun bu kenti 1999-2000’de yerle bir etmesine dünyanýn da sesini çýkaracak hali yoktu. 2003 yýlýnda yayýnlanan resmi raporlar, 21 bin ama gerçekte 50 binin üzerinde sivilin öldürüldüðü Grozni’yi “gezegende insaneliyle yok edilmiþ bir kent” olarak tanýmlamýþtý. Rus ordusu yaptý. Amacý, Çeçen ayrýlýkçýlarý temizlemekti, bu arada bütün bir kent yok edildi, 2’nci Dünya Savaþý sonrasýnýn en büyük etnik temizliklerinden biri yaþandý.

Halep, artýk yeni bir Grozni’dirve Rus ordusu, bu kentteki direniþi ayný strateji ile etkisiz hale getirmektedir ama Halep, bir Rus kenti deðildir, orada öldürülen çocuklarýn hesabý Rusya için kabarmaktadýr. Halep, Putin’i “Miloþeviçleþme”(yüzbinlerce Boþnak’ýn ölümünden sorumlu Sýrp diktatör) sürecine soktu, bir türlü geri dönemiyor. Bombardýmaný geçici olarak durdurmasý, kentteki sivil halkýn açýlacak altý koridordan dýþarý çýkarýlmasý çabalarý bu farkýndalýktan, yarýn, ortalýk yatýþýr, iþlenmiþ savaþ suçlarýnýn hesabý kalýr.

Amerika da zoru tercih etti

Musul Harekatý denilen askeri çabanýn en zayýf yönünü baþtan söyleyelim: Pokerde elinizdeki 5 benzemez ile blöf yaparak masadaki parayý kaldýrabilirsiniz ama savaþ, poker deðildir, beþ benzemez gücü bir araya getirip kazanamazsýnýz.

Çoðunluðu Þii personelli Irak ordusu, peþmerge, Sünni aþiret güçleri, Þii milisler, yerel Musul güçleri...

Birbirini sevmeyen, býrakýn omuz omuza savaþmayý, karþýlaþtýklarý anda silahlarýna davranabilecek, “sýfýr güven duygusu” ile hareket eden 5 farklý güç, arkasýnda ABD!..

Irak ordusunun 9. Tümeni, Þii askerlerden oluþuyordu, Musul’u asla “kendi topraðý”görmüyordu, 2014 Aðustos’ta DEAÞgeldi, bütün bir tümen arkasýna bakmadan oralarý terk edip gitti. Þimdi ne oldu? Ayný tümeni, ayný askeri kimlikle ileri sürdüler, birinci gün aðýr kayýp verip geri çekildi, Musul Harekatý’nýn 24’üncü saatinde durmasýna neden oldu. Peþmerge’nin Irak ordusuna gösterdiði tepki, Sünni aþiretlerin ve Musul yerel güçlerinin yakýnlarýndaki Þii milisleri, DEAÞ’tan daha sýký kontrol etme refleksi, ayrý konular...

Pentagon’daki akýlsýzlarýn yýllardýr Türkiye’yi karþýlarýna alarak geliþtirdikleri sözde stratejinin sonu bu!..

Arkadaþ, “bu iþi yerel Irak güçleriyle yapacaðýz” dediðinde karþýna çýkan güç mozaiði zaten birbirleriyle kanlý-býçaklý, kiminle Musul Harekatý’na kalkýþýyorsun, gelip sordun mu?..

Baþarýsýz iki ordu

Asimetrik savaþta, ancak, mücadele ettiði çetelerden çok, harekat alanýndaki masum sivil halka çok aðýr kayýplar verdirerek hedefine ulaþmaya çalýþan iki baþarýsýz ordudan söz ediyoruz.Amerikan ve Rus ordularýnýn, týpký Ýsrail ordusu gibi, meskun mahalde savaþ kabiliyetleriyerlerde sürünüyor. Tavsiyem, kendi harp akademilerinde, TSK-Polis güçlerinin 2015 boyunca PKK’ya karþý gerçekleþtirdikleri barikat savaþlarýnýokutmalarýnda yarar var, Fýrat Kalkaný’nýn bugüne kadar sergilediði görüntü ise önemli bir örnektir.

ÖSOda bir “yerel güç...”Ama içinde bütünsellik taþýyan bir gücün yanýna, ateþ gücü yüksek bir ordunun desteðini koyduðunuzda, “DEAÞ efsanesinin” nasýl yerle bir olduðunu hepimiz gördük.

Siz, bir savaþ alanýna 1.300 km.  sýnýrý olan dünyanýn en güçlü ordularýndan birini “hesap dýþý tutmaya” kalkarsanýz, varacaðýnýz yer Halep ve Musul’daki çaresizliktir.

Çok masum öldürürsünüz, çok kayýplar verir/verdirirsiniz, sonunda geleceðiniz nokta, Milattan Önce 3’üncü yüzyýlda Roma’ya karþý zafer kazanýrken her þeyini kaybeden Yunan Kral Pirus’un “sözde zaferinden” baþka bi’þey deðildir...

Yanlýþ anlamayýn, “oralara girelim, meseleyi çözelim” gibi yaþadýðýmýz çað için fazla iddialý lafla baðlamayacaðým bu yazýyý...

Söylediðim þu: Gelsinler, bu bataklýðýn kurutulmasýnda birlikte neler yapabiliriz, konuþsunlar.

Ortadoðu’da Türkiye’siz savaþabilirsiniz ama Türkiye’siz barýþa ulaþamazsýnýz...