Amerika-Almanya kavgasý (2)

Ýkinci Dünya Savaþý bitmiþ, ABD artýk dünyanýn yeni süper gücü olmuþtu. Almanya’nýn eski gücünden eser yoktu. 1945’e kadar bir endüstri devi olan Almanya’nýn yerinde yeller esiyordu. Amerika savaþtan periþan çýkan Avrupa ülkelerini yeniden kalkýndýrmak için bir yardým planý üzerinde çalýþtý. 

Baþkan Harry Truman 1947’nin baþýnda I ve II. Dünya Savaþý’nýn efsane komutaný George Marshall’ý Dýþiþleri Bakaný olarak atadý. Truman Avrupa’ya yardým iþlerini Marshall’ýn halledeceðini biliyordu. Marshall göreve gelir gelmez, Avrupalý liderleri 1947 Haziranýnda Harvard Üniversitesi”nin mezuniyet törenine davet etti. Buradan ünlü Marshall Yardým Planý doðdu. ABD uzun yýllara dayanan yardým paralarýný Avrupa ülkelerine verecekti. Bu paralar genelde CIA üzerinden ABD”li þirketler aracýlýðýyla aktarýlýyordu. Karþýlýðýnda ABD artýk Avrupa’da üsler kiralýyor, ülkelerin iç iþlerine dahi karýþýyordu.

Bunun en bilineni Haziran 1948’de yaþandý. Amerika meþhur sigara þirketini Doðu Avrupa’nýn 160 km içerisindeki Berlin’in Batý bölgesinde karaborsaya düþürmek için devalüasyon yapýnca Sovyetler bunu baðýmsýz Almanya’nýn kurulmasý kadar tehlikeli buldu. Bunun üzerine Sovyetler, Berlin’e giden kara ve deniz yollarýný kesti. ABD resti gördü. Elindeki atom silahýna güveniyordu. Önce Batý Almanya devletini kurdu, peþinden Nisan 1949’da NATO’nun temellerini attý.

Sovyetler’in baþ edecek hali yoktu. ABD’nin isteklerini kabul etti. Kara ve deniz yollarýný yeniden açtý. Almanya’nýn geleceðini Almanya adýna Sovyetler’le konuþan ABD’nin kendisiydi. O gün bugündür Almanya ciddi biçimde ABD’nin kontrolündeydi.

Soðuk Savaþ döneminde Almanya, ABD’nin Sovyetlere karþý kullandýðý bir kozdu. ABD’nin Almanya’da birçok yerde askeri üsleri vardý. Almanya demek ABD demekti. Alman gizli servisi BND, CIA’yle birlikte çalýþýyor, bilgi paylaþýmýnda bulunuyordu.

Son yýllarda ABD ile Almanya’nýn arasý belirli siyasi konular üzerinden iyice açýldý. 2003’de Almanya, ABD’nin Irak iþgaline BM üzerinden gidilmesine karþý çýkmýþtý. Merkel sonrasý iki ülke iyice birbirine düþtü. Snowden’ýn yayýnladýðý dinleme belgeleri üzerinden ABD’nin Merkel’i dinlediði ortaya çýktý. Almanya bu duruma bozuldu.

Daha sonra Almanya’nýn da Türkiye’yi dinlediði ortaya çýktý. Almanya kendisini dinlemekle suçladýðý ABD’nin ayný hatasýný yapmýþtý. Verecek cevabý yoktu. Almanya, ABD’nin Rusya’ya uyguladýðý ambargoya karþý çýkmýþ, DAEÞ meselesinde koalisyona sadece lojistik destek vermiþti. Yani ABD’nin politikalarýna eleþtirel yaklaþmýþ ve katýlmamýþtý.

Ýran ve Rusya ile ayrý bir politika götürmek isteyen Almanya’ya ABD, Volkswagen üzerinden sopayý gösterdi. Emisyon skandalýndan dünyanýn en büyük otomotiv fabrikasýný dize getirdi. Bu meselenin nereye doðru evrileceðine ABD karar verecek. Ancak Almanya mesajý almýþ gibi görünüyor.

Önümüzdeki günlerde Almanya’nýn dýþ politikasýnda neler deðiþecek ya da deðiþmeyecek hep beraber izleyeceðiz. DAEÞ, Suriye, Ýran, Rusya meselelerinde Merkel ne diyecek bakacaðýz.

NOT: Yeni Þafak gazetesinin kýymetli patronlarý Ahmet Albayrak ve Nuri Albayrak, Aydýn Doðan hakkýnda önemli açýklamalarda bulundular. Nuri Bey Ahabere yaptýðý açýklamada, “Aydýn Doðan bizi de tehdit etti” dedi. Yeni Þafak’ýn Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi, Cumhurbaþkanýmýza ikinci kez yalancý diyen ve Albayrak ailesini tehdit eden Aydýn Doðan hakkýnda ne düþünüyor? Hem Cumhurbaþkanýmýzý hem de Ethem Sancak’ý eleþtiren Selvi’nin, Aydýn Doðan’ýn Cumhurbaþkanýmýza yalancý demesine bir yorumu var mý? Ayný þey Akif Beki ve Mustafa Karaalioðlu için de geçerli. Acaba bu iki isim Aydýn Doðan’ýn Cumhurbaþkanýmýza yalancý demesi hakkýndaki fikirleri nelerdir?