Eþ iliþkileri ve dissosiyatif kimlik bozukluðu üzerine konuþmak için Amerika’dayým. Eþ iliþkileri ile ilgili halka yönelik konuþmalar bir gün sürecek ve bu konuþmalardan birini de ben yapacaðým. Ayrýca dissosiyatif kimlik bozukluðu konusunda ise Khalil Center çalýþanlarýna hem San Francisco hem de Chicago’da eðitim vereceðim.
Amerika’da bulunmamýn bu seferki hali farklý. Khalil Center etrafýnda toplanmýþ psikiyatr ve psikologlarla etkileþim ve bað kurma imkâný oluþtu. Khalil Center topluma ruh saðlýðý hizmeti vermek için kurulmuþ. San Francisco, Chicago ve New York’ta ofisleri var. Genel topluma da hizmet verseler de aðýrlýklý olarak Müslüman topluma hizmet veriyorlar.
Khalil Center’i klasik ruh saðlýðý hizmeti veren diðer yerlerden ayýrt eden özelliklerinden biri de Ýslam geleneði ile uyumlu psikoterapi yöntemi arayýþlarýnda olmalarý. Diðer psikoterapi yöntemlerini dýþlamadan, Ýslam düþünce geleneðinden oluþturmaya çalýþtýklarý terapiyi entegre etmeye çalýþýyorlar.
Khalil Center çevresinin ayýrýcý özelliði Ýslam ve psikoterapi konusunda sadece teorik tartýþma düzeyinde kalmamalarý ayný zamanda uygulamacý olmalarý. Çünkü Ýslam ve psikoterapi alanýnda þimdiye kadar olanlar neredeyse tamamen teorikti.
Aslýnda Amerika’da maneviyat (spiritual) temelli psikoterapi uygulamalarý geliþen bir süreç. Hristiyan, Yahudi ve Budist temelli modelleri vardý. Þimdi de Ýslami temelli modeller geliþmeye baþladý.
Khalil Center’in yöneticisi Hooman Kashewarzi ayný zamanda Ýslami temelli psikoterapi arayýþýnda olan teorisyen hem de uygulamacý kimliði ile ön plana çýkýyor. Hooman’ýn bir özelliði de Önümüzdeki yýl Ýbn Haldun Üniversitesi psikoloji yüksek lisans programýnda ders verecek olmasý. Yakýn zamanda o Ýstanbul’daydý. Þimdi ben onunla birlikte Amerika’dayým.
Anlaþýlan Amerika’nýn seküler bilimcilerinden sonra Amerika kökenli Müslüman ilim/bilim ehli de bizi etkilemeye baþladý. Türkiye’deki dindar gençlerin bir kýsmýnýn Amerika kökenli imam ve vaizleri YouTube üzerinden takip etmesi de bun durumun iþareti. Örneðin yaklaþýk iki yýl önce Türkiye’ye gelen Nouman Ali Khan Türkiye’nin büyük salonlarýndan birini doldurabilmiþti.
Amerika eðitim sisteminin güçlü zihinli ve etki gücü yüksek insanlar yetiþtirme potansiyeli var. Bu sebeple Amerika’dan sadece teknoloji gelmiyor ayný zaman da psikoterapi ekolleri de geliyor. Amerika kökenli psikoterapi ekolleri neredeyse marka þirketler gibi örgütlenip tüm dünyaya yayýyorlar. Galiba Ýslami temelli psikoterapi de bu ekollerden biri olacak.