En son çaðrýyý Mehmet Ali Þahin yaptý: - Dön Hocam, dedi. Sonra ilave etti:
- Yoksa sizi orada zorla mý tutuyorlar?
Bu soru bana o kadar çok soruldu ki:
- Yoksa Hocaefendi’yi orada rehin olarak mý tutuyorlar?
Ben de mukabil sorular sorarak cevap aramaya çalýþtým:
- Ne için rehin olarak tutuyor olabilirler?
Ak Parti yokken ya da henüz yeterince iktidar olamamýþken “Acaba gelirse kendisine karþý bir hareket yapýlýr mý?” kaygýsý taþýnýrdý. Sonra kendisi “Gelip de ülkede bir tansiyon yükselmesine sebep olmak istemiyorum” gibi deðerlendirmeler yaptý.
Bir ara ben de, Hükümet - Cemaat geriliminin henüz filizlendiði günlerde “Tayyip Bey ile Hocaefendi bir telefonla görüþseler bu iþler durulur” gibi gene bana özgü “naif” düþünceler seslendirdim. Þimdi daha iyi anlýyorum sýkýntýnýn derinliðini okumakta ne kadar naif kaldýðýmý... Ama kaç kiþinin “safmýþýz” dediðine bakýnca, olayýn derinliðini okumakta zorlananlarýn kendimle sýnýrlý olmadýðýný açýk seçik görüyorum.
Evet, Amerika’dan dönmek diye bir problemimiz var. Her halükarda var. Ýster “Hocaefendi dönerse, daha birebir görüþmeler olur, problemin çözüm yolu açýlýr” gibi bir iyi niyetle bakanlar için var. Ýster, “Orada olmak her halü karda bir uluslararasý hesaba konu olmak anlamýna gelir. Bu ise, Hocaefendi’nin durumunu krizin derinleþtiði her geçen gün daha problemli hale getirir” düþüncesinde olanlar için var. Türkiye ile iliþkilerini her olayda yeniden deðerlendiren Amerika açýsýndan da var.
Þimdi kim, Amerika’nýn, tüm diplomatik misyonlarý dahil, merkezde karar vericiler dahil Türkiye siyasetini böylesine etkileyen bir olayý ve ona müdahil olan aktörleri tahlil etmediðini düþünebilir?
Der Spiegel’in “Paralel yapý”nýn Almanya ayaðýna iliþkin haberi görmezden gelinebilir mi?
Bunu yazýp duruyorum: Siz Türkiye’de devlet içinde bir paralel yapý izlenimi verirseniz, yarýn hareketin tüm ülkelerdeki çalýþmalarý böyle bir izlenimin yükünü taþýmaya baþlar.
Þayet bu hareketin lideri, Amerika’da yaþýyorsa, Amerika bunu iki kere dikkate alacaktýr.
Amerika ki, Ortadoðu’ya iliþkin bir gelecek tasarýmý yapmaya çalýþýyor, oradaki siyasi - dini aktörleri, etnik yapýlanmalarý, mezhebi oluþumlarý okuyor, Ýslam yorumlarýna varýncaya kadar tahliller yapýyor.
Mýsýr’daki darbe de gündeminde Amerika’nýn, Suriye’deki kan banyosu da. Ýhvan da gündeminde, Hamas da, Raþid Gannuþi de, Ýran da Türkiye de. Muhakak ki Fethullah Hoca da, Mýsýr’daki Selefiler de...
Tayyip Erdoðan’ýn geleceði de... Mahalli seçimler, Cumhurbaþkanlýðý seçimleri ve ötesi de...
Amerika’nýn bütün bunlarý dikkate aldýðýný, Hocaefendi’nin gördüðünü düþünmek de kaçýnýlmaz ki, son zamanlarda Batýlý medyaya verdiði demeçlerde olsun, Türkiye’deki Hizmet aktörlerinin diline yansýyan deðerlendirmelerde olsun, Batýlý normlarýn altýnýn özenle çizildiði görülüyor.
Bundan hangi sonuç çýkýyor?
- Hocaefendi Amerika’da kalmaya kararlý. Bundan sonra hareket Batý ülkelerinde büyümeyi önceleyecek.
- Hocaefendi Amerika’da duracak, orada ve Avrupa’da, Tayyip Erdoðan yönetimine karþý bir baský alaný oluþturacak, sonra Erdoðan gidecek ve Hizmet hareketi yeniden etkili hale gelecek.
- Ve bunun ardýndan Hocaefendi de Türkiye’ye gelecek. (Bu geliþi Þah’ýn devrilmesinin ardýndan Humeyni’nin Ýran’a geliþine benzeten birçok spekülasyonun olduðunu biliyorum, ama onlarý ciddiye almak gerekir mi bilmiyorum.)
Bu ihtimaller çerçevesinde, Camia için en iyimser olaný nedir, bilmek isterdim. Her ihtimal için kaç zamanlýk bir takvim öngörülebilir, bilmek isterdim.
Yaþanan sürecin Hocaefendi’yi Amerika’da yaþamaya mahkum etmek gibi bir sonuç doðurduðu izlenimi yabana atýlýr gibi deðil.
Amerika’nýn böyle durumlarda, hangi geliþmeyi nasýl deðerlendireceðini tahmin kolay deðil. Tayyip Erdoðan kalýcý ise Amerika ne yapar, gidici ise ne yapar, Amerika Erdoðan’ýn gitmesi için bir þey yapar mý, Erdoðan’ýn gitmesi için Amerika’nýn bir þeyler yapmasýndan bir þeyler ummak, nasýl bir “Türkiye önceliði” ile baðdaþýr?
Hocaefendi’nin Amerika’da kalmasýnýn da, memlekete dönmesinin de çok anlamlý hale geldiði bir döneme girilmiþ bulunuyor. Ben her þeye raðmen memlekete dönmenin doðru olacaðýný düþünüyorum. Tabii, Cemaatin yeniden cemaat haline gelebilmesi için...