Amerikan seçimleri yaklaþýrken Türkiye

Derler ki, "dünya, her yüzyýlda bir deðiþir". Buradan mülhem yanlýþ hatýrlamýyorsam Henry Kissenger'ýn "Wesphalia'dan bu yana dünya haritasý her yüz yýlda bir deðiþiyor." diye bir sözü var.

Yine... geçenlerde Çin devlet baþkaný Þi Jinping de Putin'e "yüzyýlda ele geçebilecek fýrsatý deðerlendirelim" derken, tarihin yüzyýllýk döngüsünde tecelli eden olaylarý iyi analiz ettiðini gösteriyordu.

Onun için, her olayýn yansýmasýný hem tarihsel hem de kavramsal düzlemden ele almakta fayda var.

Bir tenakuz, bir çeliþki var tabi... Neoliberalizmin dekadansa, bozunuma uðrattýðý hafýzalar kitlelerin muhayyilesini de çökertti. Dolayýsýyla, býrakýn yüz yýlý ne dünü hatýrlýyor insanlar ne de hemen ertesi günle ilgili fikir yürütebiliyor.

Aslýnda döngü dediðimiz þey tam da bu.

Bir taraftan çözülme, diðer tarafta fýtrat.

Hafýza ve muhayyile fýtridir. Ýnsanoðlu, mazi ile atiyi hep orada, o anda bütünleþtirmek ister. Yani hafýza ile muhayyile tam da þu anda tecelli eder idrakte. Tarih de budur iþte. Bunu yok edemezsiniz.

Çok uzattým farkýndayým. Ne yapalým... Güncelin içinde hakikati yakalamaya çalýþýyoruz.

Amerikan seçimleri yaklaþýrken, ne olursa olsun, en azýndan iki haftamý bu konuya ayýrmalýyým diye bir program yapmýþtým.

Ama son bir hafta içinde yaþadýðýmýz olaylar izin vermedi. Bahsettiðim döngü içinde konuþlandýracaðým kadar önemliydi olaylardý bunlar.

Geçen Pazartesi'den itibaren yaþanan olaylarý þöyle bir düþünün.

Bu ülkede kýrk elli yýldýr habaset yayan FETÖ'nün mel'un elebaþý öldü.

Hemen ertesi günü yani Salý günü MHP lideri Devlet Bahçeli, "Þayet teröristbaþýnýn tecridi kaldýrýlýrsa, gelsin DEM Parti grup toplantýsýnda konuþsun, terörün bittiðini, örgütün laðvedildiðini ilan etsin." dedi.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn BRÝCS zirvesi için Rusya'nýn Kazan kentine gittiði çarþamba günü Kahramankazan'da bulunan TUSAÞ'a PKK'lý teröristler tarafýndan saldýrý düzenlendi.

Perþembe günü Cumhurbaþkaný Amerikan'ýn tek kutupçu sisteminin özü olan "finansal sömürgeciliðe" karþý çok kutupluluk arayýþýnýn ifadesi olan BRÝCS zirvesinde "siyasi ve mali mekanizmalar kendilerinden bekleneni veremiyor." dedi. Cumhurbaþkaný'nýn toplantýda yaptýðý konuþma, 70 yýl önce CHP'nin gizli anlaþmalarla ve 7. Kurultayýnda retorik düzeye taþýyarak dahil ettiði ABD sistemine karþý Türkiye'nin alternatif arayýþýnýn ifadesiydi bana göre.

Cumartesi sabahý Ýsrail'in Ýran'a saldýrýsýyla uyandýk. Küçük bir yorum... Bu bilmem kaçýncý bir sýnama ama, her sýnamada olduðu gibi Ýsrail bir adým daha ilerledi ve Suriye'de, Lübnan'da yeni mevziler kazandý. Baþka bir not... Benim gördüðüm Ýran, Hizbullah'ý da sattý.

Ayný gün MHP lideri Bahçeli Ziya Gökalp'ten alýntýlayarak "Türkler ile Kürtler'in birbirini sevmesi her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdýr." dedi.

Batý ve Doðu arasýndaki jeopolitik çatýþmanýn ifadesi olan Gürcistan seçimlerini de Cumartesi gününün önemli olaylarýna ekleyelim.

Hülasa... Her biri tarihi öneme sahip olaylarý yaþadýk, konuþmalarý dinledik.

Bütün bunlarý, dediðim gibi, tarihi ve kavramsal perspektiften ele almak zorundayýz.

Ve önümüzdeki pazar günü belki de yüz yýllýk döngü içinde dünya sisteminin kaderini etkileyecek bir seçim var. Son bir haftada yaþadýðýmýz olaylarý, söylenen sözleri, gerileyen imparatorluðun "iç çatýþma" söylemleriyle gittiði seçimle bütünleþtirecek bir hafýza dolayýsýyla bir muhayyile gerekiyor.

Açacaðým...

Ama þunu da hemen belirteyim, bu seçimi konu alýrken, Amerikan müesses nizamýnýn sadýk kullarýnýn dahi yazýlarýnda, konuþmalarýnda çokça kullandýklarý "çöküþ, gerileme, düþüþ anlamýna gelen "decline" ve çaresizlik anlamýna gelen "desperation" kelimeleri üzerinde duracaðým.

Öte yandan, 1945 yýlýndan sonra "finansal sömürgeciliði" perdelemek için Amerika'nýn tesis ettiði "kurallara dayalý uluslararasý düzenin" iflasýný ve bölgemiz için nasýl sonuçlar doðuracaðýný yazmaya çalýþacaðým.

Haydi bakalým...