Amerika'nın acı balı

Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen ‘American Honey’ üç saatlik süresi ve sert mesajlarıyla seyretmesi zor bir film. Yönetmen Andrea Arnold keskin dilli bir sinemacı...

Bu filmi yazıp yazmamak için çok düşündüm. Bunun en büyük sebebi filmin gerçekten sinir bozucu olması ve büyük bir toplumsal çöküşü kabulleniyormuş hissi yaratması. Fakat filmi seyredip üzerinde biraz düşününce Amerikalılar'ın sınıfsal  gerçeklerini bu kadar açık bir dille ortaya koyan bir yapımı yazmadan geçmek istemedim. Bu sadece bir sınıf eleştirisi de değil. Aynı zamanda ABD insanının yozlaşmasının da gerçek bir aynası. Fakirlik her yerde kötü. Fakirliğin olduğu yerde insanın her anlamda batması çok mümkün. Çünkü günümüzde bütün dünyada artık eğitim, sağlık hatta sosyal güvence bile kazandığınız parayla sağlanabiliyor. Ama ABD'de bu fakirlik sanki daha acımasız ve insan onurunu yerlerde süründüren bir şekilde yaşanıyor. Fakirlik artık her yerde ama millet kültürü olan ülkelerde bu çöküş biraz daha yenilir yutulur oluyor. Fransa, Almanya veya Avrupa'daki diğer ülkelerde hala toplumlar devlet güvencesini az buçuk hissedebiliyorlar. Bizim ülkemizde ise hem devlet hem de aile kültürü bunu bir nebze telafi edebiliyor. Hatta hep eleştirdiğimiz aşiret yapılanması bile bazen bir güvence olabiliyor. Ama kapitalizmin merkezi ABD bu sistemin acımasız çarkları yüzünden insanların onursuz bir şekilde düştüğü bir ülke haline dönüşüyor. ‘American Honey’ bu anlamda çok çarpıcı bir film.

EN ÖNEMLİ ŞEY AİLE

Bizim sapkınlık diyeceğimiz birçok şey ABD'de fakirlerin hayat tarzı gibi algılanıyor. Herhalde bu felaket algı da düştükleri durumu yenilir yutulur bir hale getiriyor. Hiç lafı dolaştırmadan beni en rahatsız eden yere geleyim. Özellikle aile yapısı çökmüş durumda ABD'de. Bizim ülkemizde de fakirlik var. Fakirlik yüzünden çocuğunuz okuldan sonra tamircide çalışır ama evin kapısından girdikten sonra anne annedir baba baba. Çekirdek aile aç bilaç olsa bile çocuklarının üstüne kapanır. ABD'de bu durum tamamıyla farklı. Anne-baba çocukları yok sayıyor. Hatta onları sömürüyor. Uyuşturucu, çete yaşamı her türlü dejenerasyon bu insanların hayat şekli haline geliyor. Bir de bunun üstüne ırksal ayrımcılık binince alın size Amerikan rüyası. Burada üstünde durulması gereken bir nokta daha var. Bize Hollywood filmlerinde tekrar tekrar ne gösterilir? ABD'de en önemli şey ailedir. Avrupa'ya göre daha dindar ve ailesine bağlı vatandaş illüzyonu anlatılır filmlerinde.

İLLÜZYON OYUNU

Çoğu insan bu illüzyonu bizim, yani dünya için yarattıklarını sanır. Ama aslında bu illüzyon kendi insanının gözlerini daha çok bağlıyor ve amaç da bu. Filmin yönetmeni Andrea Arnold ilk iki filmi ‘Red Road’ ve ‘Fish Tank’ ile farklı bir yönetmen olduğunu kanıtladı. Bence ‘American Honey’ bu iki filmden de daha iyi. Filmin başrollerinde oynayan Shia LaBeouf kariyerinin en iyi performansını çıkarmış. Açıkçası büyük bütçeli gişe filmlerinde seyrettiğimiz, benim için çok da değeri olmayan Shia LaBeouf bu filmindeki performansıyla bana farklı bir bakış açısı kazandırdı kendi adına. Filmin en büyük sürprizi ise 21 yaşındaki oyuncu Sasha Lane. Hem güzel hem de müthiş bir kabiliyet. ‘American Honey’, Lane'in ilk uzun metrajı. Sanıyorum onu daha birçok filme değer katarken göreceğiz. Filmin gerçek ve önemli şeyler söylediğini düşünüyorum ama yapımın üç saatlik süresini ve 15+ sınırlamasıyla vizyona gireceğini söyleyelim. Filmin konusu ise kısaca şöyle; Yaşadığı fakir ve zavallı hayattan bıkmış olan Star, karşısına bir anda çıkan Jack'in cazibesine kapılır. Kapı kapı dolaşıp dergi aboneliği satan bir grup evsiz gencin başındaki isimlerden olan Jack, Star'ı da bu hayata çeker. İçinde yaşadığı koşullardan kaçarak Jack'e ve bu minibüse koşan Star'ı neyle karşılaşacağını bilmediği yepyeni bir hayat beklemektedir.

FİLMİN KÜNYESİ

 

 

Yönetmen: Andrea Arnold

Senarist: Andrea Arnold

Oyuncular:Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough,

McCaul Lombardi

Yapım: 2016, İngiltere,

ABD, 163 Dk.

VİZYONDAKİLER

KABAKÇIĞIN HAYATI

9 yaşındaki Kabak, utangaç ve sevimli bir çocuktur. Annesinin ani ölümünden sonra, aynı yaştaki çocukların olduğu bir yetimhaneye götürülür. Bu süreçte sıkı bir bağ kurduğu komiser Raymond, yeni evine alışmakta güçlük çeken Kabak’ı sık sık ziyaret eder. Yeni evine hızla alışan Kabak burada kendisine yeni bir aile bulur.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:

Ma vie de Courgette

Yönetmen:  Claude Barras

Senarist: Gilles Paris

Seslendirenler: Gaspard

Schlatter, Sixtine Murat

Yapım: 2016, İsviçre, Fransa, 66 Dk.

HEP YEK 2

Gürkan ile Altan, Cevat Bakır’ın eline düşmüştür. İlk filmde kendisine kazık atan Şahin’i öldüren Cevat Bakır, Şahin’in suç ortakları Altan ile Gürkan’ın canını Şahin’in cesedini ortadan kaldırmaları şartıyla bağışlar. Ancak iki kafadar bu işi de karıştırıp ellerine yüzlerine bulaştırdıklarından başlarına ilk filmdeki gibi onlarca bela açılır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen:  Orçun Benli

Senarist: Şükrü Üçpınar, Bilal Kalyoncu, Orçun Benli

Oyuncular: Gökhan Yıkılkan, İnan Ulaş Torun, Gürkan Uygun, Tuna

Orhan

Yapım: 2016, Türkiye

UZAY YOLCULARI

Aurora ve Jim, 120 yıl süresince uyuyarak dünyadan başka bir gezegene doğru yol almakta olan uzay gemisindeki binlerce yolcudan iki tanesidir. Bilinmeyen bir nedenden dolayı, uyku kabinleri onları 90 yıl önce uyandırır. İkisi de bu yanlışlığın nedenini bulmak ve hızla ilerlemekte olan bu gemilerinin kaderini değiştirmek zorundadır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı:

Passengers

Yönetmen: Morten Tyldum

Senarist: Gilles Paris

Oyuncular: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen

Yapım: 2016, ABD, 116 Dk.

QUEEN OF KATWE

Ugandalı bir kızın satranç ile tanıştıktan sonra hayatının değişimine odaklanıyor. 10 yaşındaki Phiona ve ailesi için yaşam sürekli bir mücadeledir. Phiona'nın dünyası Robert Katende ile misyonerlik programında tanıştığı gün değişir. Katende çocuklara satranç oynamayı öğretmektedir. Phiona oyunu öğrenir ve oynamaya başlar...

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mira Nair

Senarist: William Wheelers

Oyuncular: Madina Nalwanga,

David Oyelowo, Lupita Nyongo, Martin Kabanza

Yapım: 2016, ABD, 124 Dk.

SEBASTIAN SEVGİLİ DOSTUM

1945 sonbaharı. Savaş sona ermiştir. Sebastian 2 yıldır görmediği arkadaşı Angelina’yı beklemektedir. Genç kadını getiren uçak düşer. Yetkililere göre kazadan kurtulan olmamıştır. Tüm kasaba umudunu kaybetse de Sebastian buna inanmaz ve vakit kaybetmeden Angelina’yı aramaya başlar.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Belle et Sebastien: L’Aventure Continue

Yönetmen: Christian Duguay

Oyuncular: Felix Bossuet, Tcheky Karyo, Thierry Neuvic

Yapım: 2016, Fransa, 97 Dk.

GÖLGE

Tarık ve Gülay yeni evli bir çifttir. Tarık reklam ve mankenlik ajansının editörlüğünü yapmakta, eşi Gülay ise yıllar önce bitirdiği üniversitedeki branşına uygun bir iş bulamamakta ve bunun ruhsal sıkıntısını yaşamaktadır. Bir gün Tarık ajansı adına uzun süredir üzerinde çalıştığı büyük bir projenin anlaşmasını imzalar.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Burak Donay

Senarist:  İbrahim Vurmaz

Oyuncular: Yüksel Molla, Funda Dönmez, Şenol İpek, Deniz Gönen

Yapım: 2016, Türkiye

FELAK

Felak,  birtakım karanlık varlıkların musallat olmasıyla tehlikeye giren hayatları konu ediniyor. Mehmet Emin Şimşek'in yönettiği filmin başrollerinde ise Özlem Durmaz, Banu Çiçek, Yusuf Memiş, Selim İşcan ve Azra Atmaca yer alıyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mehmet Emin Şimşek

Senarist:  Mehmet Emin Şimşek

Oyuncular: eniz Özlem Durmaz, Banu Çiçek, Yusuf Memiş

Yapım: 2016, Türkiye