Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Sevil NURÝYEVA ÝSMAYILOV
Tüm Yazýlarý

Amerika’nýn tehdit dili

Her ne kadar çaba harcansa da, durmadan Amerika-Türkiye iliþkilerine önem verilse de, iliþkileri dostane sürdürme niyeti hâsýl olsa da, Amerika’nýn bölgesel politikalara bakýþ açýsý, Türkiye’nin çýkarlarýný tehdit etmektedir

Evet, Amerika önemli güç ve bu güçle savaþ gerekmez! En azýndan siyaset ilminin felsefesi, savaþmadan anlaþmanýn yollarýný zorlamakta. Türkiye, bu yolu durmadan zinde tutmakta. Hatta açýk kapýlarý çeþitlendirmekte. 

Bazýlarý ýsrarla; sanki “Türkiye sadece Rusya hattý üzerinden hareket etmekte” yorumlarýný devreye soksa da, görünen odur ki Türkiye sadece Rusya ve Amerika deðil, farklý kapýlar üzerinden çeþitliliði derinleþtirmekte. 

Amma ve lakin Amerika’nýn tüm çýkarlarý, sadece kendi bakýþ açýsý üzerine inþa edildiði için, Türkiye’nin çýkarlarýný yok sayarak planlamalar yapmakta. S-400 havadan savunma sistemine karþý duruþu ve halen ýsrarla Türkiye’yi vazgeçirme gayreti, sýnýrlarý aþarak tehditvari yönteme savrulmakta. Buna “NATO sisteminde bulunan bir ülkenin, böyle bir tercihi kabul edilmez” gözüyle baksa da, burada nihai hedefin “Türkiye’nin hava sahasýnýn dost bilinmeyen her unsura karþý koyacaðýný” öngörmesi “Amerika için neden sorundur” sorusu, önem arz ediyor. Evet, Amerika Ýsrail’le birlikte bu coðrafyada çeþitli havadan istihbari çalýþmalar yapmakta. Evet, hatta yaptýðý operasyonlarý ile dolaylý tehdit oluþturmakta. Türkiye’nin; S-400’lere ulaþmasý, nihayetinde bölgesel tüm operasyonlarýnda engellemeye kalkan Amerika-Ýsrail sistemine karþý, bloke etme imkânlarýný da kazanmýþ olur. Evet, Amerika Rusya’nýn ürettiði yeni nesil savunma sisteminin, Rusya ile birlikte geniþlemesinden yana deðil. Diðer taraftan da bu bölgede özellikle terörist unsurlarý hangi göreve verdi ki, bu S-400’ler o görevleri görüp bloklayabilecek? Sorular çok! Amerika’nýn beyanýndaki gerekçeler ile gerçek niyetindeki asýl nedenleri, artýk kamufle edemiyor. Evet, sadece Rusya odaklý adýmlar ve çýkarlar sistemi de, Türkiye açýsýndan uygun deðil. Lakin içinde bulunduðumuz þartlara baktýðýmýzda ve Amerika’nýn nihai hedeflerini göz önünde bulundursak, Türkiye’nin adýmlarýný biraz da Amerikan yöntemleri ve tarzý belirlemekte olduðunu da söylemeden geçemeyiz. Dolayýsýyla Amerika kabadayý rolünü terk etmeden, dikteci bir nevi diktatöryel rejimlerin mantalitesi gibi dayatma ve yok sayma bakýþ açýsýný býrakmadan, Türkiye’nin hatta ileride Almanya ve Fransa dâhil Avrupa ülkelerinden de farklý yöntemlere baþvuruþ göreceðiz. Evet, sadece tek kanallý yol tercihi, içinde bulunduðumuz çaðýn þartlarýna göre deðildir! Çeþitlilik ve farklý kanallar bulma yeteneði de devreye girmekte. Türkiye’nin S-400 sahibi olmasýna bu kadar çýldýran Amerika’nýn, yeni üslup ve geliþen yöntemlere, siyaset ilmi üzerinden yetiþemediði de bir gerçek. Baðýrtýsýnýn biraz da nedeni budur! Yeni söz ve fikir üretemeyen Amerika gerçeði! Bu kadar sinirlenmesine neden olan þeyin veya neden olan geliþmelerin, Amerikan çýkarlarýna neden ters olduðunu, sadece NATO sistemi içerisinde deðerlendirmiyoruz! Çünkü mesele, sistemlerin çatýþmasý bahanesi deðil! Mesele, “yeni istila döneminde S-400’leri önünde engel olarak görme” meselesidir.