Amerika'sýz bir Ortadoðu

Barrack Obama, baþkanlýðý boyunca, tam aksini savunsa da diðer Amerikan baþkanlarýndan çok daha fazla Ortadoðu siyasetine karýþtý. Son yaptýðý ulusa sesleniþ konuþmasýnda: "Ýslam'ýn farklý mezhepleri arasýnda binlerce yýllýk çatýþmalara müdahelenin Amerika'nýn yararýna olmadýðýný"  söylerken bir gerçeði saklýyordu.  Obama, baþkanlýðý boyunca burnunu hiç Ortadoðu'dan çekmedi.  Amerika'nýn daha geleneksel dostlarýný harcamak pahasýna Ýran'a arka çýktý. Örneðin 2009 yýlýnda seçim sonuçlarýnýý protesto etmek için, sonradan "Yeþil Devrim"  denen harekete destek vermedi, olanlarý oturduðu yerden izlemekle yetindi. Dahasý Tahran'a ABD'nin tarafsýzlýðýný vurgulayan gizli mesajlar yolladý.

Ayni þekilde Suriye'liler 40 yýllýk Esad boyunduruðundan kurtulmak için sokaklara çýktýðýnda , Obama , yarým aðýzla destek verdi. Gene de, Esad'ýn gitmesi konusunda hiç bir þey söylemedi. Sadece Esad'ýn reformlarý engellememesi için  bir çaðrýda bulundu. Gelin görün ki, konu müttefikleri olunca birden aslan kesildi! 

Kahire'deki sokak gösterilerine raðmen iktidarý býrakmayý kabul etmeyen Hüsnü Mübarek'e "hemen bu gün, bu günle de dünü kastediyoruz" diyerek istifasýný istedi.

Obama ABD'nin Lünan ve Irak'daki dostlarýný da uçuýrumdan aþaðý atmakta tereddüt etmedi.  Türkiye'ye de deyim yerindeyse, kazýk atmakta hiç gecikmedi. PKK'nýn Irak ve Suriye'deki uzantýlarýna arka çýktý, silah ve lojistik destek verdi. Neden? Çünkü Ýsrail ve yeni kurulacaðýný umduðu Kürdistan üzerinden Ortadoðu petrollerini daha rahat denetleyecekti.

Obama'nýn yerine geçen Donald Trump döneminde ABD'nin Ortadoðu'daki aðýrlýðý azalacaktýr. Çünkü Trump daha çok iç iþlere yönelecek ve Obama döneminde uygulamaya konan devlet destekli saðlýk sigortasý (Obama care) gibi yasalarý iptal etmek için uðraþacak, ABD'nin Meksika gibi komþularýna kaçan, orada fabrikalar kuran þirketlerle savaþacaktýr.

ABD'nin Ortadoðu'da oynadýðý rol küçüldükçe, bölge büyük deðiþimler geçirecek. Ancak bunun ne olabileceði konusunda her kafadan bir ses çýkýyor.  ABD'nin yaratacaðý boþluðu önce Ýran ardýndan da Rusya doldurmak isteyecektir. Ancak Ýran'la Rusya'nýn iþ birliði pek uzun sürmeyebilir. Ýran daha bu günden Türkiye ve Rusya'nýn Suriye'deki barýþ çabalarýný baltalamaya çalýþýyor.

Tabi bu arada yükseliþe geçmiþ, Türk-Rus dostluðu, Ortadoðu'nun geleceðini belirleyebilir. ABD'nin iç sorunlarýný çözmesi zaman alacaktýr. Trump, bu sorunlar çözülmeden, kendi deyimiyle dünyasahnesinde yeni bir serüvene kalkýþmak istememektedir.  Trump Türk-Rus birlikteliðine üçüncü bir ortak olarak katýlabilir. "Sadece aptal insanlar Rusya'yla iyi iliþkiler kurmanýn kötü olduðunu düþünebilir" diyen Donald Trump, Türkiye ve Rusya'yla birlikte Ortadoðu'da yeni bir düzen kurmak , diyenlerin, haklý olup olmadýðýný yakýnda hep birlikte göreceðiz.