Ana haberler ratingden çýkýyor mu?

Bir kez daha, bence televizyonlarýn kanayan yarasý, ana haberleri yazý konusu ediyorum. Aldýðým duyumlara göre Baþbakan Binali Yýldýrým, geçen hafta RTÜK üyeleri ile yaptýðý toplantýda ana haberler de gündeme gelmiþ. Anlaþýlan ana haberlerin içeriði ve haberlerin veriliþ biçimi Baþbakan Yýldýrým’ýn da gündeminde. Baþbakan, ana haberlerin daha kaliteli içerik ve sunum için rating ölçümlerinden çýkarýlmasý gerektiðine dikkat çekmiþ. Ama kararý, televizyon yöneticilerinin aralarýnda konuþarak ortaklaþa almalarý yönünde tavsiyede bulunmuþ. Baþbakan çok yerinde bir tespitte bulunmuþ. Yönümüzü rating deðil gerçekler ve kaliteli içerik belirlemeli. 
 
Ana haberlerde býrakýn kaliteyi, vasatlýk ve rüküþlükten geçilmiyor. “Seyirci böyle istiyor” kolaycýlýðýna hiç kimse sýðýnmasýn. Dünyada televizyon haberciliðinin nasýl yapýldýðý ortada. Amerika’yý yeniden keþfetmeye hiç gerek yok. 
 
Rating uðruna her türlü numaraya baþvuran "televizyoncular" bakalým ölçümlerden çýkarýlýrlarsa nasýl bir performans gösterecekler.
 
Þiddetin her türlüsünün üzerinde tepinildiði ana haberlerde haber dýþýnda her þey var. Kadýna þiddet, cinayet, trafik kazalarý... Bu liste böyle uzayýp gider. Ana haberler neredeyse tamamen üçüncü sayfa haberleri ile dolduruluyor. 
 
Özellikle bazý televizyonlarýn ana haberlerinde sürekli “felaket tellallýðý” yapmasý dikkatlerden kaçmýyor. Döne döne verilen þiddet görüntüleri… Sürekli pompalanan kötümserlik ve umutsuzluk… Yaklaþýk 50 dakika boyunca seyirci adeta hipnoz ediliyor. 
 
O klasik soruyu bir de ben sorayým bir gazeteci olarak: Kardeþim bu ülkede hiç mi güzel þeyler olmuyor! Ýzleyiciye sürekli umutsuzluk pompalamanýn kime ne faydasý var?
 
Anons… anons… anons
 
Birkaç defa yazdým ama bir kez daha yazayým… Muhabir arkadaþlarým hiç kýzmasýnlar çoðu televizyon haberi yazmayý bilmiyor! Bilenler de uygulamýyor. Herkes iþin kolayýna kaçýyor. Özellikle haberin kurgusu çok kötü yapýlýyor. Yanlýþ planlarla (fotoðrafla, harita ile ya da sessiz mobese kamerasý görüntüsü… vb)habere baþlanýyor. Haberde kullanýlan röportajlar metinle uyumsuzluk gösteriyor. 
 
Ve anons… 
 
Haberin olur olmaz yerinde anons kullanýlýyor. Hele hele habere anonsla baþlayanlar var. Onlarý Allah ýslah etsin! Ýddia ediyorum çoðu muhabir arkadaþým “köprü” anonsun ne olduðunu bile bilmiyor. Oysa ki anons iki þey için haberde kullanýlýr. 
1- “Haber neredeyse, oradayýz” duygusunu izleyiciye hissettirmek için
2- Haberde birden fazla unsur varsa o unsurlar arasýndaki geçiþi saðlamak için. Örneðin bir kentin spor takýmýnýn baþarýsýný anlatýrken sosyolojik ve ekonomik boyutlarýný ele alýyorsak bu iki unsur arasýndaki geçiþi anonsla yaparýz. 
 
Türkiye'de çok iyi televizyon habercileri olduðunu biliyorum. Aslýnda bu yazýlarýn çoðunu da onlar beni duysun diye yazýyorum. Umarým benim gibi haberin standartlarýný yükseltmek için uðraþanlarýn sayýsý artar. Benim umudum var.