Bence bu soruyu zaman ayýrýp bir düþünün ve mesai verip, sonucu uygulayýn. Ýster iftar, ister sahur olsun özünde “nefs terbiyesi” olan Ramazan Ayý’nda az malzeme ile alçak gönüllü, tok tutan yemekler hazýrlayýn, besleyici bir sahur sofrasý kurun…
Bir bilen bana dedi ki, “Ne kadar az malzeme ile sofra kurulursa, oruç o kadar amacýna ulaþýr”. Aslýnda hayatýmýzýn her anýnda yemek yeme iþini terbiyeli bir nefs ile yapmalýyýz. Ramazan Ayý ise her yýl bunu bize hatýrlatan güzel bir vesile. Yoldan çýkmadan yola devam etmek için kesin kurallarý olan nefsi terbiye etme zamaný. Maalesef Ramazan Ayý’nda gazete köþeleri daha fazla yemek fotoðrafý ve yemek tarifi ile doluyor. Herkesin aklý fikri daha fazla yemekte oluyor. Zaten son dönemde yemek iþi iyice raydan çýktý. Bunu çok sýk yazýyorum. Ýþi yemek yapmak ve bunlarý paylaþmak olan bir yemek yazarýndan bunlarý sýk sýk duymak size tuhaf geliyor olabilir. Hatta kitaplarýmdan birinin önsözümde “Fazla yemeyin” yazar. Çünkü, yemek için tencereleri ve gazetede bana güvenilerek teslim edilen bu köþede kalemi elime alýyor olmanýn sorumluluðunu ciddiye alýyorum. Hayatta hiçbir þeyi abartmamak gerek hele hele yemeði asla. Yemek meselesindeki abartý büyük bir israfa ve saðlýk problemlerine yol açýyor. Sözün özü, fazla abartýlan yiyecekler dünyanýn ve sizin ömrünüzü kýsaltýyor. Hele hele Ramazan Ayý’nda ister iftar, ister sahur olsun çok abartýlan sofralar amacýný aþýyor. Ramazan Ayý’nda az malzeme ile besleyici deðeri yüksek yemeklerle, alçak gönüllü sofralar kurmalý, soframýzý paylaþýrken de ayný zamanda tüm bunlarý paylaþmalýyýz. Þatafat ve süs yerine, az ve öz malzemeden yapýlan “iyi yemeði” paylaþmalýyýz. Mesela yumurta veya yoðurt! Bu iki malzeme ile sahurda neler yapabilirsiniz?
SAHUR YEMEÐÝ HAFÝF OLMALI
Kahvaltý olarak yorumlayabileceðimiz sahur sofrasýnda, yumurta ve yoðurt ile seçenekleri sonsuz yapabilirsiniz. Her ikisini de çok severim. Besleyici olmalarýnýn yaný sýra bir þef için seçenekleri sonsuz kýlan olaðanüstü iki malzeme onlar. Üstelik bereketli, sahur için de mükemmel bir tercih.
Mideyi yormadan tok tutma özelliðine sahip protein bombasý olan yumurta birden fazla piþirme yöntemine uygun yapýsý, malzemeleri kavrayýþý ve geçimli karakteri ile yemek seçeneklerini rahatlýkla çoðaltabilir. Yoðurt da öyle.
YOÐURT ÝLE MÝDEYÝ FERAHLAT
Yoðurt gerçekten mucizevi bir besin. Sindirim sistemi üzerindeki rahatlatýcý etkisi onu sahur yemeklerinin baþ tacý yapabilir. Ýçine eklenebilecek meyveler veya rendelenmiþ salatalýk lezzetli tercihlerdir. Tuzsuz ve ekþimemiþ süzme yoðurda bal veya reçel de ekleyerek tatlý niyetine bile yemek mümkün. Böylelikle tatlý ihtiyacýnýzý daha az kalori ile karþýlamýþ olursunuz.
Küçük bir öneri; iftar yemeðinden sonra biraz labne peyniri ile çýrptýðýnýz süzme yoðurdu derin dondurucuya koyup, bir kaç saat sonraya denk gelen sahurda dolaptan çýkartýn ve taze meyvelerle tüketin. Yoðurt, kavrulmuþ otlar, mantar veya patates gibi malzemelerle sarmalandýðýnda hem bereketli hem de lezzetli olacaktýr. Ortak sevilen iki malzemedir onlar ve hemen her türlü baharatla, yaðla ve sebzeyle uyumludurlar. Sofraya oturup yemeðimden ilk lokmayý alýrken Ayþe, Fatma þu an ne yiyor diye hep merak ederim. Gönül ister ki kocaman sofralarda bir arada ayný yemeði yiyelim. Yoðurt ve yumurta mutfaklarýmýzýn temel malzemelerinden. Hadi bu ay onlarý hakkýyla kullanarak az ve öz soframýzý kuralým ve kocaman bir aile olalým. Birbirimizi unutmadan, uzaktan da olsa yemeðimizi ortaklaþa yediðimizi hayal edelim bu gece sahurda. Paylaþmasýný bilenlerin sofrasý hep bereketli olsun, hayýrlý Ramazanlar…
Patatesli omlet
4-5 kiþilik
7 adet patatesi soyup küp kesin ve zeytinyaðýnda kavurun veya bol yaðda kýzartýn. Derin bir kapta 8 adet yumurtayý çýrpýn yaðý tamamen süzülmüþ tavadaki patatesin içine boþaltýn. Kapaðýný kapatýn. 6 dk sonra durumun kontrol edin, eðer üzerinde çok sývý yumurta varsa biraz daha piþmesi için kapaðý tekrar kapatýn. Omleti çevirebilecek piþime geldiðinde bir tabak yardýmýyla ters yüz edin. Diðer tarafý daha kýsa sürede piþecektir. Kiþi sayýsýna göre dilimleyip servis yapýn.
Kat kat meyveli yoðurt
4-5 kiþilik
300 gr çileði yýkayýp blenderdan geçirin. Siz uygun olan þeftali, ahududu gibi tüm sevdiðiniz meyvelerden kullanabilirsiniz. Þeker sorununuz yoksa içine biraz pudra þekeri veya bal ilavesi de yapabilirsiniz. 200 ml çið kremayý pofuduk çýrpýn. Yarým kilo buz gibi süzme yoðurtla çýrpýlmýþ kremayý karýþtýrýp kaselere ikiþer kaþýk paylaþtýrýn. Üzerine rondodan geçmiþ bisküvi kýrýntýlarý, çilek sosu koyup bir kaþýk daha yoðurtlu karýþýmdan ekleyin. Üzerini taze meyve, bisküvi kýrýntýlarý, dilediðiniz yemiþ ile süsleyip soðuk olarak bekletmeden servis yapýn.
Aydan’ýn basit ama olmazsa olmaz yumurta piþirme sýrlarý
- Peynirli ve sade sahanda yumurta/omlette köy tereyaðý kullan.
- Otlu veya sebzeli sahanda yumurta/omlette sýzma zeytinyaðý kullan.
- Sahanda piþen yumurtada beyazýný her zaman tam piþir, sarýsýný mümkünse sulu býrak.
- Yumurtayý katý haþlarken bile gereðinden fazla suda kaynatma.
- Eþit piþmesi için tüm yumurtalarý bir kaba kýr ve ayný anda sahana/tavaya aktar.
- Her zaman istediðin kývamdan bir týk daha az piþir çünkü tavadan tabaða yolculuk sýrasýnda tavanýn ýsýsýyla piþmeye devam edecek ve o bir týklýk mesafe kapanacaktýr.