Anadolu Ajansý tarih yazýyor

Ortadoðu’daki sýnýrlarý nasýl Ýngilizler ve Fransýzlar çizdiyse, bu coðrafyadaki ülkelerin birbirine bakýþýný da büyük ölçüde Ýngilizler ve Fransýzlar þekillendiriyordu. Sonra onlara Amerikalýlar da katýldý. Bir Mýsýrlý yahut Cezayirli Türkiye’yi, bir Türkiyeli de Mýsýr yahut Cezayir’i Ýngilizlerin Reuters, Fransýzlarýn AFP ve Amerikalýlarýn AP ajanslarý üzerinden ‘okuyordu’. Ayný þey Araplarýn kendi aralarýndaki ‘iletiþim’ için de geçerliydi.

Böyle bir okumanýn, böyle bir iletiþimin saðlýklý olmasý mümkün deðildi tabii. Ortadoðu’ya ‘Böl, parçala, yönet’ prensibiyle yaklaþtýklarýný kendilerinin de gizlemediði devletlerin enstrümanlarý olan mezkûr haber ajanslarý, kurduklarý dil, geliþtirdikleri terminoloji, oluþturduklarý kavram dünyasý, ortaya koyduklarý (daha doðrusu vazettikleri) bakýþ açýsý ve olaylara / hareketlere / kiþilere / örgütlere / ülkelere yaklaþým tarzlarý ile ayrýlýklarý-gayrýlýklarý körüklüyor, bölge halklarýnýn birbirine yabancýlaþmasýna hizmet ediyorlardý.

Peki, Türkiye’nin sesini dünyaya duyurmak maksadýyla kurulan Anadolu Ajansý (AA) ne yapýyordu bu dehþet tablosu karþýsýnda? Aval aval bakýyordu. Dünya devi olan Batýlý ajanslarla baþ etmeyi akýllarýnýn ucundan bile geçiremeyen ufuksuz kadrolar hakimdi AA’ya. Türkiye AK Parti iktidarýyla kabuklarýný kýrýp Ortadoðu’ya ve bütün dünyaya açýlýrken bile AA içe kapandýkça kapanýyordu.

* * *

Derken… Kemal Öztürk geldi Anadolu Ajansý’nýn baþýna. Yeni Türkiye’ye yakýþan bir vizyonla geldi ve o vizyonun hakkýný vermek için yanýp tutuþan müthiþ bir kadro kurdu. “Ajansýmýzýn 100’üncü kuruluþ yýldönümünü kutlayacaðýmýz 2020’ye kadar dünyanýn en büyük 5 haber ajansýndan biri olacaðýz” dediðinde, ilerici kýlýklý örümcek kafalýlar istihzayla sýrýttýlar; fakat yeni Türkiye’nin yeni Anadolu Ajansý, Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdür Öztürk’ün iþaret ettiði hedefe ulaþabileceðini ispat etmekte gecikmedi.

Geçen Mart ayýnda Saraybosna’da ajansýn Balkanlar Bölge Müdürlüðü açýldý. Boþnakça yayýna geçildi. Bölge Müdürü Ömer Çetres’in olaðanüstü gayretleriyle AA birkaç hafta içinde Bosna-Hersek basýnýnýn en önemli haber kaynaklarýndan biri haline geldi. Avaz, Oslobocenye gibi önde gelen gazeteler, TVSA ve Hayat gibi önde gelen televizyon kanallarý, Boþnak lider Ýzzetbegoviç’in yurt dýþý seyahatlerini bile AA üzerinden takip ediyorlar.

Varan 2: AA, geçen Temmuz ayýnda Rusça test yayýnýna geçti. Rusça konuþulan ülkeler Türkiye ile ilgili haberleri Türkiye’den alacaklarý gibi, kendileriyle ve birbirleriyle ilgili haberleri –ayrýca genel olarak dünya haberlerini- de bizim bakýþ açýmýzla okuyacaklar artýk.

AA’nýn stratejik önemi en büyük hamlesi ise Arapça yayýnlar. 23 bölge ülkesinde örgütlenen ajans, geçen ay Kahire’de Ortadoðu Bölge Müdürlüðü’nü açtý. Kemal Öztürk, açýlýþ töreninde yaptýðý konuþmada devrim müjdesi verdi: ‘Batýlý ajanslarýn hegemonyasýný bitireceðiz. Artýk ülkelerimizdeki olaylarý kimse çarpýtamayacak. Kardeþler arasýnda ortak bir dil oluþacak.'

Büyük konuþmuþ, deðil mi? Ama dediði oluyor iþte. Þimdiden olmaya baþladý bile.

Alman, Rus ve Çin haber ajanslarý günde ortalama 100, AFP ve AP günde 100-150, Reuters günde 150-200 Arapça haber geçiyor. Geçen Mayýs ayýndan beri (sadece 7 aydýr) Arapça yayýn yapan Anadolu Ajansý, onlarca yýldýr Arapça yayýn tecrübesi olan Batýlý rakiplerini haber sayýsý bakýmýndan þimdiden yakaladý. Günde 150-200 Arapça haber geçiyor Arap basýnýna. Önemli bir kýsmý görüntülü olan bu haberlerin tümü Arap medyasýnda kullanýlýyor. AA bölgede öyle muteber ve etkili ki, Sina olaylarý ile ilgili haberi üzerine Mýsýr’ýn istihbarat baþkaný ve daha birçok önemli istihbarat yöneticisi görevden alýndý, Ýsrailliler Birseba (Berþava) þehrindeki bir camide düzenlemeye hazýrlandýklarý þarap festivalini iptal etmek zorunda kaldýlar…

Ajansýn Arapça yayýnlarýyla ilgili birkaç önemli husus daha:

- Arap ve Batýlý ajanslar Mýsýr seçimlerinin sonuçlarýný AA üzerinden takip ettiler.

- Son Gazze olaylarýnda Anadolu Ajansý 10 günde 1068 Arapça haber servis ederek zirveye oturdu.

- Batýlý haber ajanlarý Türkiye ile ilgili AA’nýn geçmediði bir haber geçtiklerinde, Arap yayýn kuruluþlarý AA’ya baþvurarak “Bunun aslý nedir?” diye soruyorlar.

- Katar’da yayýnlanan Eþ-Þark gazetesi, tümüyle AA’nýn kültür-sanat, turizm, ekonomi ve tarihle ilgili haberlerinden oluþan “Ayn Aletturkiyye” (Türkiye’ye Bakýþ) adlý bir ek veriyor. AA, böyle bir ekin diðer Arap ülkelerindeki yüksek tirajlý gazetelerle de verilmesi için anlaþma üstüne anlaþma imzalýyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük ‘dýþ politika’ harekâtlarýndan birisiyle karþý karþýyayýz. Batýlýlarýn ‘Böl, parçala, yönet’ politikasýna karþý bizim ‘Birleþtir ve özgürleþtir’ politikamýz…

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, Arapça Yayýnlar Yönetmeni Turan Kýþlakçý, Arapça Yayýnlar Haber Müdürü Hüseyin Altýnalan, Ortadoðu Bölge Müdürü Arif Sümeli ve bu hayýrlý iþe emeði geçen bütün arkadaþlar, yepyeni bir Türkiye ve Ortadoðu’nun öncü güçleri arasýnda yer alarak tarih yazýyorlar.

Mübarek olsun.