Hep eleþtirilir ya “Yemeklerimizi tanýtamýyoruz” diye. Acaba biz ne kadarýný biliyoruz? Öðrenmek için bir mekan daha var: Ýstanbul Moda’daki Saklý Köþk. Her þey Anadolu muftaðýndan. Deniz mahsüllü içli köfte, býldýrcýn çýlbýrý, elma ve kerevizli çýtýr salata ve daha neler neler...
Moda’da bulunduðu sokaktan geçerken dýþardan fark edilmeyen kocaman bir köþk vardýr, mahallenin köþkü diye bilinen. Elbette köþk hep ayný yerdeydi ama oradan yayýlan nefis kokular henüz üç aylýk. Ýsmini lojistik durumundan mý aldý bilmiyorum ama Anadolu’nun saklý kalmýþ lezzetlerinden geliyor olmasý daha olasý. Zira adý Saklý Köþk. Burayý açan isim Zeynep Kakýnç. Yemek sektöründe olanlar tanýr, yaptýðý iþleri az çok bilirler. O gerçek bir lezzet tutkunudur. Ýþte þimdi bu köþkte, yemek tutkunlarýný Anadolu’nun lezzetleriyle tanýþtýrýyor.
SUNUMU DA ÇOK ÖNEMSÝYORUM
Aslýnda beni Anadolu’nun saklý lezzetleri kýsmý ilgilendiriyor. Bu nedenle açýldýðý günden itibaren yemeklerini sýklýkla test ettiðim bir mekan oldu. Þu Anadolu yemekleri meselesi hakikaten çok önemli, hani Tokat’ta evde yapýlan ya da sadece Rize’ye gittiðinizde tadabileceðiniz bir lezzeti Ýstanbul’da hakkýyla yiyebilmek... Kulaða bile çok hoþ geliyor. Hep eleþtirilir ya “Yemeklerimizi tanýtamýyoruz” denir. Acaba Anadolu yemeklerini kendi insanýmýz ne kadar biliyor diye hep merak ederim. Tanýmadýðýn, bilmediðin birþeyi kime, nasýl tanýtacaksýn? Saklý Köþk, Ýstanbul’da Çiya ve Kiva’dan sonra bu anlamda, bu sorumluluðu alan üçüncü mekan.
Ancak diðer iki mekandan sunum ve konsept konusunda yollarý ayrýlýyor. Köyden, kentten, bizim yemeklerimizi farklý sunumlarla renklendiren bir konsepte sahip Saklý Köþk. Zeynep Kakýnç için sunum lezzet kadar önemli, Anadolu yemeklerinin sunum meselesinde iyileþtirilmesi gerektiðini düþünüyor: “Yemek iþi, dünyadaki rutin uðraþlarýn ötesinde bir olgudur. Almancada yemek yemek karþýlýðý olarak iki fiil vardýr: Fressen ve essen. Birincisi insan dýþýndaki canlýlar için kullanýlýr. Ýkincisi ise insanlar için... Ýnsanlarýn sofralarý için iyi bir yemek hazýrlamasý ve en iyi þekilde sunmasý, gerçek bir sanattýr.”
Yüzde yüz yerli olan tariflerin malzemeleri de aslýna uygun olmasý için en kaliteli kaynaklardan geliyor; Siyez bulguru Kastamonu’dan, kuru kaymak Erzincan’dan, tütünlük pastýrma Kastamonu’dan, obruk peyniri Konya’dan, tereyaðý Rize ve Trabzon’dan... Haliyle bu malzemelerin tümü yemeklerin lezzetine yansýyor.
Þef Kurbani Aktürk ve yardýmcýlarý Saklý Köþk’ün mutfaðýnda Zeynep Kakýnç rehberliðinde iyi iþ çýkarýyor. En iddialý olduklarý lezzet, deniz mahsüllü içli köfte. Deniz mahsüllerinin içli köfte olmasý fikri güzel ama bence mönüde onu lezzette sollayacak baþka þeyler var. Örneðin ferik (köy pilici) müthiþ bir lezzet, elma ve ke- revizli çýtýr salata müthiþten de öte! Býldýrcýn çýlbýrý ve Arnavut ciðerini yerseniz yandýnýz, aklýnýzý çeler. Benim gibi Ýstanbul’un bir ucundan üþenmeden oraya gider ve müdavimi olursunuz!
Kendisini bu iþe adadý
Çerkes kökenli bir aileden gelen Zeynep Kakýnç, pek çok uluslararasý þirketin kurumsal iletiþimini ve stratejik danýþmanlýðýný yaptý ve sektörel dergiler hazýrladý. 10 yýldýr Mutfak Dostlarý Derneði’nin yönetim kurulu üyesi ve genel sekreteri olan Zeynep Kakýnç, TRT’de yayýnlanan Mutfak programýnýn sunuculuðunu ve danýþmanlýðýný üstlenerek Anadolu’yu dolaþtý. ‘Anadolu’nun Sýr Lezzetleri’ konseptiyle yok olan birçok mutfak zenginliðini günýþýðýna çýkarmak için yapýlan çalýþmalara katýldý. Mutfak kültürüyle ilgili çalýþmalarý ve yemekle yolculuðu üç ay önce açýlan Moda Saklý Köþk’e kadar uzandý. Saklý Köþk’te hafta sonlarý balýndan kaymaðýna brunch açýk büfe kiþi baþý 35 TL. Perþembe geceleri ise canlý müzik var.