Anadolu, yıldızlarına sahip çıkamıyor ki!

ANADOLU kulüplerinin en büyük sıkıntılarından biri, sahip oldukları değerleri (Yüksek fiyatla da olsa) çok çabuk ellerinden kaçırmalarıdır. Kimsenin yıldızlarına ya da yıldız yaptıklarına sahip çıkma gibi bir derdi yok. Talibi çıkıp da parayı bastıran oldu mu, gözü kapalı kadrosunu boşaltıyor. Özellikle Eskişehirspor’un son yıllardaki kaliteli kadro küçülmesi, bu yüzden oldu. Kasalarına onca para girdi de ne oldu? Eski güçlerini, eski havalarını, eski lig sıralamasını kaybettiler. O para neye yaradı? Hiç!
Kulübün kasası doldu, havası boşaldı. Bu mudur?
 
***
 
Senin kendi yarattığın ya da ucuz bulduğun yıldızına başkası 3 milyon Euro veriyor ama; sen o değerdeki futbolcuyu kadronda 700 bin Euro’ya oynatıyorsun. Bunun da bir ticari anlamı yok mu?
Hemen hemen bütün Anadolu kulüpleri, ligde ne yapabileceklerine bakmadan, (Para için) kadrosunu kuşa çevirmeye dünden razı... Bütçelerini denkleştirip artıya geçseler gene anlarım ama, o da yok. Bir-iki kulüp hariç, hepsi mali kıskaç içinde... 
 
***
 
Ama şu gerçeği de kabul edelim, ucuz ama yetenekli  futbolcu bulmada bir çok Anadolu takımı, İstanbul’dan daha becerikli. Dört büyükler yıldızlara kayıyor, onlar ileride para edeceklere... Sistem efektif işliyor ama, doğru sonuçlanmıyor. 
 
Sorun burada!
 
Anadolu kulüp başkanları; kendi çıkarlarına gerçekten çok yarıyacak olan Kulüpler Birliği’ni yönetme ve yönlendirmede de çok genide kaldı. Eskiden başkan onlardan çıkardı, ellerinden aldılar. Geçmişte onların dedikleri olurdu, ama artık büyükler ne derse baş sallıyorlar. Yazık!
 
Sıçrama yapamadılar
 
Süper Lig, yaratıcı ve umut veren teknik direktörler açısından beklenen sıçramayı pek yapamadı. Sivas’ta Sergen Yalçın, Kasımpaşa’da Önder Özen, G.Antep’te Okan Buruk; arayış, sıyrılış ve sivriliş çabalarını tam koordine edemediler. Erciyes’in kara talihi yüzünden Fatih Tekke’nin eli böğründe kaldı. Cihat Arslan da Balıkesir’de fazla direnemedi. Roberto Carlos, muhteşem kariyerinin şimdi getirmesi gereken noktasından çok uzakta... Hocalığı tekliyor. Eskişehir’de Skibbe, kuşa döndürülen kadronun kurbanı...
 
Ses getirecek bir futbolcu göremedik
 
BU  sezon ön plana çıkan futbolcular elbette oldu ama, özellikle Anadolu takımlarında gündeme oturan futbolcu sayısında ciddi bir azalma var. Geçmiş yıllarda çok daha fazla sayıda ses getiren yıldızlara tanık olurduk. Mesela Başakşehir, ligde iyi bir sıralama aldı ama; vizyona çıkardığı belirgin ve çok flaş bir isim yok. 
 
Sivasspor’da da Aatıf Chachechouhe gene klasını sergilemede çok cimri olmadı. Fakat yakın geçmişteki sansasyonundan epey uzak kaldı. Kasımpaşa’da ise Tunay Torun’un giderek kendini daha net bir şekilde kabul ettireceğini umuyordum ama, o parlak ışık sandığımız kişi; ortalığı pek aydınlatamadı. Adem Büyük de, ses getirmesine rağmen çıkışını bir türlü gereği kadar taçlandıramadı. Takım arkadaşı Babel, bulunduğu konumda kalmayı kabulleniyor gibi...
 
Yeni kural yarayacak
 
TRANSFERDE yabancı futbolcu sayısının neredeyse sınırsız hale gelmesi, (4 büyüklere değil ama) Anadolu takımlarına yarayacak (!)... Ucuz adam bulup pahalı sattıkları için; amaçlarını “Spor yapmak değil ticaret yapmak” olarak belirleyenler, daha çok kazanç yakalayacak demektir. Ama puan getirisini hesaplamayanlar ya da bunu dert edinmeyenler; sınırsız yabancı hakkından beklenmedik balyoz yemeğe de hazırlanmalıdır. Anadolu takımları akıllı olsun.