Anadoluda okuyan genç nasýl yýrtacak?

Anadoluda çok fazla üniversite konferansýna gitme imkaný buldum. Konferans sonrasý genel yargý “Tabii, Istanbul’da yaþarken bir þeyler yapmak kolay, sýkýysa gel bu þehirde oku” oldu hep. Bunu bazen sözlerle dile getirdiler, bazen bakýþlarla.

Bu yazýyý anadoluda okuyan gençlere adamak istedim ben de. Gerçekten de anadoluda okumak bir genci dezavantajlý duruma düþürür mü? Düþürürse bunun önüne nasýl geçeriz?

Bu sorulara cevap bulmaya öncelikle büyük þehirlerde okumayý analiz ederek baþlayabiliriz.

 

Büyük þehirlerde okumanýn avantajlarý

- Öncelikle çok fazla fýrsat var, tanýþma fýrsatlarý, sosyalleþme olanaklarý, etkinlikler, spor, sanat vesaire.

- Büyük þehirler insana yüksek özgüven veriyor, yani psikolojik bir üstünlük saðlýyor. Daha yüksek bir özgüvenle kendisine daha iyisini layýk görebiliyor böylece genç. Bu da sonucu etkiliyor. Bir anlamda kendini gerçekleþtiren kehanet.

- Daha çok seçenek var, staj için, part-time iþ için, þirket gezileri için daha çok seçeneðe sahip olabiliyor büyük þehirlerdeki gençler.

 

Bir de dezavantajlarýna deðinelim büyük þehirlerde okumanýn…

- Çok fýrsat, çok etkinlik, çok var her þeyden evet ama bu kadar çok seçenek de heyecaný ve azmi azaltýyor gençlerde. Saatlerce ansiklopedi karýþtýrmanýn heyecaný ile saniyeler içinde google’lamak arasýndaki fark gibi, çok seçenek isteksizleþtiriyor.

- Artýya yorulabilecek seçeneklerden çok olduðu gibi aksi de mümkün, tehditler de çok fazla. Örneðin gencin dikkatini daðýtmak için çabalayan tuzaklar, tehlikeli tipler, baðýmlýlýk bulaþtýranlar, kýsacasý þer odaklarý… Daha fazla tehlikeyle mücadele etmek zorunda büyük þehirdeki genç.

- Büyük þehirler gerçekten çok büyük, hayat keþmekeþle, trafikle, karmaþayla geçip gidiyor. Oysa sakin ve dingin bir hayatýn öðrenmeyi, kendini geliþtirmeyi kolaylaþtýrdýðýný birçok araþtýrmadan biliyoruz.

Aslýnda bu artý ve eksiler, anadoluda okuyan bir gencin de tersten eksi ve artýlarýný ortaya koyuyor.

Anadoluda okuyan genç dostum,

Dezavantajlý olduðunu düþünmeyi býraktýðýn andan itibaren dezavantajlý deðilsin.

Gördüðün gibi olumsuzluklarý olduðu gibi, olumlu taraflarý da var iki seçeneðin de…

Dezavantajlarý lehine çevirmen, kendi silahýna dönüþtürmen elinde.

 

Mesela neler yapabilirim, ne yapmalýyým diye sorarsan iþte sana somut adýmlar.

1- Mutlaka gidip yerel gazete ya da haber sitesiyle tanýþ derim, orada küçük bir görev al, medya güçtür, ulusalda da yerelde de. Yapabilirsen oradan bir köþe kapmaya bak. Yapamýyorsan gönüllü muhabir ol, emin ol bir çok yerde kapýlar açacak.

2- Mutlaka üniversite kulüplerinde görev al. Eðer kulüp iþ üretmekten çok çekiþmelerle zaman kaybeden bir kulüpse (Maalesef üniversite kulüplerinde sýkça görülmekte bu) hemen kulüp deðiþtir, vaktini harcama. Kulüp mü bulamadýn, hemen bir kulüp kur. Etkin ve aktif olmak için kulüpçülük büyük avantaj.

3- En küçük bir ilçenin bile mutlaka önemli giriþimcileri oluyor anadoluda. O þirketleri, fabrikalarý tespit edip patronlarýyla, yöneticileriyle tanýþmanýn yolunu bul. Örneðin 1. Maddedeki köþende röportaj yapmak ya da muhabir olursan haberini yapmak iyi bir yol olabilir. Ya da 2. Maddedeki kulübüne davet et. Aðýrlayan, karþýlayan, ilgilenen ekipte ol, iyi bir izlenim býrakýrsan gerisi gelecektir.

4- Artýk dünya çok küçük, her yer her yere çok yakýn. Ýmkanýn varsa mutlaka yýlda 1-2 kez yurtdýþýna çýkmaya çalýþ, sakýn imkaným yok deme. Biliyorsun öðrenci pasaportuna 25 yaþ altý tüm öðrenciler harç ücreti ödemeden sahip olabiliyor, yani bahanen yok. Küçük birikimlerle erkenden bilet alarak çok ucuza her yere gidebilirsin. Git ve vizyonunu geniþlet.

5- Bulunduðun ile en yakýn olan büyük þehre gidiþ gelip çok maliyetli olmasagerek. Sýk sýk git o þehre, günübirlik bile olsa bir Istanbul, Ankara, Ýzmir, Trabzon (sana neresi yakýnsa) havasý almak seni deðiþtirecektir. Git bir tiyatro izle dön mesela, bir konferans izle, gel.

6- Sosyal medyayý, twitter’ý, linkedin’i çok iyi kullan, youtube üniversitesi internetin olduðu her yerde ve herkese eþit mesafede, unutma.

7- Türkiye Teknoloji Vakfý’nýn düzenlediði TEKNOFEST ÝSTANBUL, Ýnfoloji’nin düzenlediði Genç Türkiye Zirvesi, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi’nin düzenlediði Ýstanbul Gençlik Festivali, Etohum’un düzenlediði Startup Ýstanbul, Webrazzi’nin Webrazzi Summit, MÜSÝAD’ýn VÝZYONER, Genç MÜSÝAD’ýn UGÝK Uluslararasý Genç Ýþadamlarý Kongresi, TOBB’un Global Giriþimcilik Haftasý gibi etkinliklerden kendine en uygun olanlarýný seç, bu etkinliklerden bir veya bir kaçýna katýlmaya çalýþ. Bunlardan bazýlarý katýlýmcýlarý seçip bir de ulaþým parasýný karþýlayarak davet ediyor üstelik.

Kýsacasý bahanen yok, bahane üretmek isteyenlere bahane her zaman bulunur ama sen bahane bulmayý deðil bir çýkar yol bulmayý seç.