Anadolu mahreçli sinema buluþmalarýmýz 9-10 Mayýs tarihlerinde Konya’yla devam etti. Türkiye Yazarlar Birliði Konya Þubesi baþkan yardýmcýsý Yrd. Doç. Dr. Bekir Biçer’in davetiyle katýldýðým söyleþilerde Ýl Halk Kütüphanesi’nde, “100. Yýlýnda Türk Sinemasý” çerçevesinde sinemamýzýn konumu ve dünya sinemasýndaki yeri üzerine sunumda bulundum. Baþbakanlýk Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðý’nýn koordinasyonuyla, Kafkasya’dan Tuva’ya, Çin Uygur Özerk Bölgesi’nden (Doðu Türkistan) Komor (Kamer) Adalarý’na, Haiti’ye Türkiye’nin saðladýðý burslarla okuyan binlerce öðrencinin katýldýðý ve yedinci kez düzenlenen ‘Bi Dünya Öðrenci Buluþmasý’ bu yýl Türkiye’de 20 þehirde gerçekleþtirildi. Söyleþilere bu diyarlardan ve Türkiye’den deðerli öðrenciler ve dinleyiciler katýlarak, sinemamýzýn yüzüncü yýlý temelinde Türk sinemasýna, dünya sinemasýna ve özelde de bu coðrafyayla yapýlabilecek sinemasal faaliyetlere birlikte bir göz attýk. Ayrýca Konya Büyükþehir Belediyesi Kültür Ýþleri’nden Muhammed Ali ve Ali Bektaþ beyler ve deðerler eðitimi yayýncýsý Ramazan Aksoy beyle Konya’da düzenlenebilecek bir film festivaliyle ilgili önemli istiþarelerde bulunduk.
Ayný biçimde 17 Mayýs tarihinde bu kez Bursa’da, yine Yazarlar Birliði Bursa Þubesi deðerli baþkaný Mustafa Baki Efe beyin davetiyle yine ayný çerçevede bir konuþma yaptým. Osmangazi ilçesindeki tarihi Seyyid Usul Tekkesi’nin restore edilerek kültür merkezine dönüþtürülmesiyle oluþan manevi mekanda, sinemamýzýn tarihi boyunca geçirdiði evreleri, Türk dizilerinin mahiyetini ve bölgedeki tesirlerini, geniþ coðrafyamýzdaki olasý sinemasal iþbirliði ve ortak faaliyetleri dile getirdik. Burada tekrar 31 Mayýs’ta ve Ýzmit’te 14 Haziran’da ayný konsept çerçevesinde, Batý ve dünya sinemasý içinde Türk sinemasýnýn serencamýný ele alacak, Türk dünyasý sinemasý içersinde deðerlendirilebilecek sinemamýzýn bundan sonraki ufkuna dair tespitlerde bulunmaya çalýþacaðýz.
***
Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar mefhumu da ayrýca bir baþka ortak sinema çalýþmasý, film festivali ve sinema iþbirliðini hatýra getirmesi bakýmýndan önemli bir platform olarak görünüyor. Türkiye sinemasýnýn ve bu ülke sinemalarýnýn kanonik bir arþiv seçkisinin ortaya konmasýyla, önemli dönem, akým ve yönetmenlerin retrospektifleriyle, toplumlarýn birbirini tanýmalarý, yeniden keþfetmeleri için sinemanýn çok geniþ imkanlara sahip olduðu ortadadýr. Ýktisadi ve siyasi iliþkilerin giderek artan ivmede bir geliþme gösterdiði günümüzde, bu irtibatýn kültürel faaliyetlerle desteklenmediði takdirde güdük-kadük kalacaðýndan kuþkumuz yoktur. Deðiþik toplumlarý bir araya getiren kültürel faaliyetler, bugün arz küresinde iktisadi ve siyasi yakýnlaþmalarýn vitrini mesabesindedir. Bizim gibi, diðer ülke ve topluluklarla tarihi baðlar sebebiyle insani iliþkileri gözeten ülkeler için kültürel yakýnlaþmalardan daha elzem bir þey olmamalýdýr. Kültürün deðiþik branþlarý olan edebiyat, resim, müzik, folklor, tiyatro ve sinema gibi alanlarda yapýlacak etkinlikler, toplumlarý birbirine daha fazla yakýnlaþtýracak sanat çalýþmalarý olarak görülmelidir. Büyük ve güçlü toplum ve ekonomilerin kültürel çalýþmalarý ister istemez, diðer toplumlar üzerinde kültürel bir hegemonya oluþturmakta, bu hegemonyanýn kodlarý, belirleyiciliði ve tahakkümü üzerine sonu gelmez tartýþmalar yapýlmaktadýr. Yapýlacak iþ, diðer toplumlarýn estetik düzeyi yüksek sanatsal potansiyellerinin ortaya çýkarýlmasý, bunlarýn sergilendiði platform ve zeminlerin arttýrýlmasý, ortak iþbirliklerine gidip destekleme çalýþmalarýnýn baþlatýlmasýdýr. Kültürün desteklenmesinin boþa giden bir maliyet olarak görülmemesi, aksine her türlü zeminde bir müttefik kazanma yolunda atýlmýþ bir adým olarak kabul edilmesi gerekmektedir.