Anadolu’da yeni bir film festivali

Türkiye’deki kültürel hayatýn Ýstanbul kadar bir baþka önemli ayaðý olan Anadolu’da sinemayla ilgili düzenlemeler zaman zaman gündemimize taþýnýyor. Film festivalleri veya özel sinema programlarý þeklinde yeralan bu faaliyetler, sinemanýn bu topraklarda yapýcý olmasý gereken etkinliklerine ýþýk tutuyor. Bu çerçevede ortaya konan çalýþmalarýn, Anadolu ikliminin ve kültürel coðrafyasýnýn dokusuyla uyumlu olmasý artý bir deðer olarak insanlarýn zihniyet ve duygu dünyasýndaki yerini alýyor. Ýþte bu düzenlemelerden biri Kayseri Talas Belediyesi’nce 21-25 Mayýs tarihlerinde yapýlacak. 2. Uluslararasý Kayseri Altýn Çýnar Film Festivali deðiþik bölümleriyle sinemaseverler için hoþ bir görsel deneyim olarak hafýzalara yerleþecek. Geçen yýl, belgesel film yarýþmasýnýn yanýsýra düzenlenen atölye ve söyleþiler, Prof. Zahur Mükerrem’e onur ödülü birlikte Yücel Çakmaklý Film Atölyesi’nin açýlmasýyla ses getiren bir yanký uyandýrýlmýþtý. Bu yýl, Anadolu’nun önemli sembollerinden biri olan çýnarý ismine katarak ve çýtayý biraz daha yükselterek, ulusal kýsa film ve belgesel yarýþmalarýyla ve yan etkinliklerle festival uluslararasý bir kimliðe bürünme çabasý ve gayreti taþýyor.

***

Ulusal yarýþmalara son baþvuru tarihi 21 Nisan olan festivalin ön jürileri sinema çalýþmalarýyla belli bir performans sergilemiþ isimlerden oluþuyor. Ulusal Kýsa Film Ön Jüri üyeleri Kadir Turna, Bengi Ýdil Uras, Abdurrahman Öner, Güneþ Emir ve Koray Sevindi, Ulusal Belgesel Film Ön Jürisi ise Musa Ak, Hasan Basri Özdemir, Cahit Çeçen, Halil Aygün ve Tülin Tezel’den meydana geliyor. Anadolu’daki þehirlerin sinemayý kendi kültürel deðerleriyle çatýþmayacak þekilde kültürel hayatlarýnýn bir parçasý haline getirme yönelimleri, gençliðin sanatla olan iliþkisi için de çok büyük önem taþýyor.

Kayseri’deki festivalde, uluslararasý bölümde bir sinemada Cengiz Aytmatov uyarlamalarý seçkisi düþünülüyor. Kýrgýzistan’ýn dünyaya kazandýrdýðý büyük yazarlardan Aytmatov’un eselerlerinin sinemada hatýrý sayýlýr uyarlamasý yer aldý ve bunlar Ortaasya’dan Rusya’ya, Almanya’ya çeþitli yönetmenlerce sinemaya aktarýldý. Bunlardan yapýlacak verimli bir seçki ve davet edilecek konuklarýn katýlacaðý deðiþik oturumlar kuþkusuz festival için sinema kültürüne önemli bir katký sayýlacaktýr. Festivalle ilgili bilgilere www.altincinarfestivali.org adresinden ulaþýlabilir.

Film festivallerinin önemli destekçilerinden olan belediye gibi kamu kuruluþlarýnýn yanýnda özel teþebbüs þirketleri de sponsorluk müessesesi için vazgeçilmez ayaklardandýr. Sinemanýn önemini kavramýþ iþ çevrelerinin, toplumun gerçek sermeyesi olan gençlerin kültürel geliþimi için toplumun deðerlerine ters düþmeyecek sinema faaliyetlerine sponsorluk desteði saðlamaktan daha doðal bir þey olamaz. Bir yandan tasvip edilmeyecek film ve dizilerden, çocuklarýn zihni geliþimini açýk-gizli mesajlarla sabote eden çizgi filmlerden devamlý þikayet edip/þikayetçi olup, öte yandan bunlara bir alternatif sunacak giriþimlere destek olmamak anlaþýlýr bir þey deðildir. Maddi maliyetin yanýnda ruhi ve duygusal maliyetin büyüklüðü çok daha büyük kalýr. Bunu kavrayamayan Anadolu’nun yerli sermaye çevreleri maalesef kitle iletiþim kültürünün menfi yansýmalarýndan daha çok þikayetkar olacaktýr.