AYM Genel Kurulu, HDP iddianamesinin ilk incelemesi sonunda, iddianamenin Yargýtay Baþsavcýlýðý'na iadesine oybirliði ile karar verdi. AYM Raportörü, usul eksiklerine iþaret ederken, AYM Genel Kurulu ise usulün ötesine geçerek esasla ilgili þaþýrtýcý bir karar aldý.
Oybirliði ile alýnan kararda; iddianamede, "partinin yetkili organlarýna atfedilen eylemlerle", Anayasa ve Siyasi Partiler Yasasý'nda yer alan, "partinin kapatýlmasý için bölücü faaliyetlerin odaðý haline gelmesi" kuralý arasýndaki iliþkilendirmelerin yapýlmadýðýna hükmedildi...
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu kararýna göre iddianamede; eylemlerle, "odak olma" fiili arasýndaki baðlantý yeterince belgelenmemiþ...
Þimdi Yargýtay Baþsavcýlýðý, "ha PKK ha HDP" hakikatini, yeniden belgelendirmeye çalýþacak.
Milletçe þaþkýnlýk içerisindeyiz.
ABD, Dýþiþleri Bakanlýðýnýn 2020 Türkiye Ýnsan Haklarý Raporu ile FETÖ'yü, Suriye'de PKK'yý aklamaya, korumaya çalýþýrken, devletin terörle, bölücülükle mücadelesinde zaaf oluþturacak bir yüksek mahkeme kararý, milli vicdaný derinden sarsmýþtýr.
Binlerce þehit verilirken HDP, hain teröristleri bir gün olsun kýnamadý. Tam tersine HDP eþ baþkanlarý, parti yöneticileri katil teröristlere "gerilla" dedi, kahraman muamelesi yaptý, onlarýn cenazelerine katýlmasý için milletvekillerine talimat verdi.
Anayasa Mahkemesi "odak" için belge istiyor.
Ýspanya Anayasa Mahkemesi, Bask bölgesinde faaliyet gösteren Herri Batasuna partisi için belge istemedi.
Kapatma gerekçeleri arasýnda; "Herri Batasuna Partisi'nin, terör örgütü ETA ve onun alt kuruluþlarýyla organik baðý bulunduðu, deðiþik tarihlerde gerçekleþtirilen terör eylemlerini kýnamaktan kaçýndýðý, terörizmi destekleyen afiþler asmalarý, halký devlete karþý mücadele etmeye tahrik etmeleri gibi gerekçeler var.
Ýspanya Anayasa Mahkemesi kararýnda, "bir siyasal partinin terörist saldýrýlarý kýnamaktan kaçýnmasýnýn, bazý durumlarda terörizmi zýmnen desteklemesi" anlamýna geldiði belirtildi.
Herri Batasuna Partisi bu kararlara karþý Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi'ne (AÝHM'ye) baþvurdu. AÝHM 5. Dairesi, 30 Haziran 2009'da verdiði kararla Herri Batasuna Partisi'nin kapatýlmasýný doðru buldu.
Bir içtihat var: Terörist eylemleri kýnamama, bunlarý övme, terörist örgütlerle iliþki kurma, siyasal partilerin kapatýlmasýnda dikkate alýnmalýdýr...
Bizim AYM, böylesine bir içtihadý kaale almayacak mý?
MHP Genel Baþkaný Devlet Bahçeli, dün karara çok sert tepki gösterdi:
"Anlaþýlan odur ki, Türkiye'nin terör ve bölücülükle mücadelesine Anayasa Mahkemesi duyarsýz, ilgisiz ve açýk ara mesafelidir. Bahsi ileri sürülen eksikler veya usulü etkileyen açmazlar þühedaya nasýl anlatýlacak, milli beka ve milli güvenlik mülahazalarýyla nasýl baðdaþacaktýr? Anayasa Mahkemesi hukukun üstünlüðünden mi yanadýr, yoksa bölücülüðün mü þakþakçýsýdýr? Daðda elde edilen baþarýlarýn TBMM'de kaybýna tahammülümüz asla olamayacaktýr. HDP'nin kapatýlmasý kadar Anayasa Mahkemesi'nin de kapanmasý artýk ertelenemez bir hedef olmalýdýr. Nitekim Anayasa Mahkemesi'nin iade kararý milli vicdanda hükümsüzdür. Milliyetçi Hareket Partisi geliþmeleri yakýndan takip edecek, hukuk kýlýfý altýna saklanmak isteyen, iç ve dýþ iþgal cephesi marifetiyle korumaya alýnan bölücülerle, teröristlerle, damgalý hainlerle sonuna kadar mücadele edecektir. Bu mücadele esasen bir hukuk, bir adalet, bir tarih, bir millet hakkýnýn savunma onurudur..."
Evet, bakalým Anayasa Mahkemesi üyelerinin duracaðý yer neresi olacaktýr?