Anglo - Amerikan ittifak ve İsrail’in Ortadoğu kurgusu

Obama döneminde; Suudi Arabistan'a karşı bir tutum sergileyen, 11 Eylül olayı için bu ülkeyi suçlu gören ve kurbanların ailesine “Suudi Arabistan'a suç duyurusunda bulunma hakkı” tanıyan Amerikan politikaları, İran’a dostluk mesajı verirken, esasında bu ortama alt yapı hazırlanıyordu. İran zannetti ki; oyun farklı kurgulanıyor ve kendine büyük rol verecek ABD’nin kurgusuna hizmet etmeye başladı. İslam coğrafyasında, “İngiliz kimin yanındaysa, patron o” havası ile hata üstüne hata yaptı. Trump geldi. Bazı iyiniyetli yazarlar yazdı ki; “Trump kurulu düzene rest çekecek.” Oysa o zamandan belli idi, Trump neden devrede ve ne yapacak. İşte tam da Suudi Arabistan’a mesafe varken, birden bire rengi değiştirildi. Arabistan; İran’a karşı adımlar atmaya alt yapı oluşturdu. O zaman, ABD oyununun içerisine alındı.

İsrail'i konuşmuyoruz. Oysa esas mesele bölgenin geleceğinde, coğrafyadaki enerji hatlarının kimin ve hangi grupların denetimine gireceği! Bir taraftan Hamas ve İhvan hareketi zayıflatılmak suretiyle uygulanan terörist muamelesi, İsrail’in elini güçlendirecek. Alan açılacak. İsrail’in sorunsuz geleceği adına, bölgeyi tam kontrol etmek için mezhep savaşı çıkarma gayreti, bundan olmasın? Diğer taraftan Kürt kozunu kullanarak yeni İsrail için alan açma politikaları da devrede. Kuzey Irak yönetiminin referandumu, bağımsızlık kararı için Anglosakson ve İsrail istihbaratı devrede.

Anglosakson ve İsrail üçlüsü, hiç kuşkusuz Ortadoğu’dan tek başına hareket edemeyeceklerine göre, Batı’ya düşman olan her devlete ihtiyaç duymakta. Suudi Arabistan’ı devreye sokması, tam da bu anlama gelmektedir. İsrail’e sıkıntı verecekleri karıştırmak, bu arada hiç efor harcamadan engel teşkil edenleri devre dışı bırakmak!

İran ve Suudi Arabistan’ı iyi niyetle karşı karşıya getirmenin, kime hizmet ettiği ortada!

Uzun süredir bu coğrafyada huzur olmadığı aşikârdır. Neden mi? Anglo - Amerikan ittifakının istedikleri, tam oluşmadığı için! Müslümanları hedef almak, gelecekteki kontrolsüz güçlerin, siyasi güç olma olasılığının önüne yeni yüz yılda geçme ısrarı var, bu oyunun içinde! Türkiye; bu sebepten dolayı çok önemli ve çok belirleyici! İşte bu, Türkiye'ye yönelik hamleleri de beraberinde getirecek türden. Tam da bu ortamda; Türkiye'nin özü itibariyle duruşunun örnek teşkil etmesi, devlet refleksini iyi kontrol ve zaman ayarlamasının doğru yapılması lazım!

Ortadoğu'da, İsrail kendine tabi olacak Müslüman ortak arıyor. İşte mesele burada saklı! Bu coğrafyanın servetlerini, kiminle birlikte kontrol edeceklerine sağlam zemin bulduklarında, terör örgütleri ve savaşlar bitmiş olacaktır. Bundan dolayı, İslam coğrafyasının birliğini oluşturacak ortama ve akla ihtiyaç, hayati önem taşımaktadır...