Anılar

Günümüz şartlarına uymak için siyaset yerine anı anlatmayı seçtim. Gaziantep Lisesi orta kısmında okurken, başarılı olduğum Fransızca dersinin öğretmeni büyüyünce ne olmak istediğimi sormuştu. Ben de ona pencereden görünen çıplak tepeleri  işaret ederek buraları fabrika ile doldurmak istediğimi söylemiştim. Şimdi o tepeler ağaç doldu ama arkasındaki düzlüklerde de birçok fabrika var. Bu amacıma ulaştım anlamına gelir mi? Bilmem. Daha sonra Kuleli Askeri Lisesi’nde okurken, Boğaz’a bir Amerikan uçak gemisi geldi ve bizden bir grubu onu ziyarete götürdüler. Bunların biri de bendim ama döndüğümde, içimde çok büyük bir huzursuzluk hissettim. Çünkü o güne kadar birçok askeri birliğimizi görmüştüm ve savaş filmlerinden de hiçbirini kaçırmamaya çalışmıştım. Bu gördüklerimle bizdekiler arasında uçurum vardı. O gün  asıl hedefin silah kullanmak değil, onları üretmek olduğunu ve bunların ileri teknoloji ürünü olması gerektiğini düşündüm ve okula geri döndüğümde ilk iş olarak bir kağıda mesleğini değiştirmeyi unutma yazıp göğüs cebime koydum.

***

Asker olmakla aramda ne bir hoşnutsuzluk ne de bir yeteneksizlik vardı. Ama her zaman ülkemin ileri olmasını istiyor ve kendimi zevklere göre değil, bu amaca hizmet edecek biçimde yetiştirmek istiyordum. Bu sebeple askerlikten ayrılmaya karar verdim. Askerlikten de şöyle ayrıldım: Harp Okulu’nu bitirdikten sonra sınıf okulum olan İstihkam Okulu’na gittim. Bu tarihlerde ayrılmak isteyenlerin uyguladığı bir yöntem olan askerlikten ayrılmak için burada başarısız olma yolunu seçtim ve isteyerek gerçekleştirdiğim başarısız görünen bir yıldan sonra idare tarafından denenmek üzere kıta hizmetine gönderildim. O günkü tümen komutanım benim ayrılma kararım hakkımda bir şeyler biliyordu ve konuştuk. Ona ayrılmak istediğimi ama disiplinsiz bir tavır yerine bu kıta hizmetimde iyi çalışmak ve maaşımı hak ederek almak istediğimi söyledim. Beni anlayışla karşıladı ve bağımsız bir bölüğün komutanlığına atadı. Komuta kademesinin çok uzaklarda olduğu ve ciddi sorumlulukları olan bu göreve tayin edilecek çok kişi olmasına rağmen beni seçmesi ve görevlendirmesi komutanın bana olan aşırı güvenin işaretiydi. Ben de görevimi yapılabilecek en iyi biçimde yaptım. Komutanıma yaptığım bir tatbikattan sonra da ondan tebrik yazısı aldım. Ayrıca önemli ve riskli görevim vardı ve herhangi bir sorun da çıkmadı. Yıl sonunda benim İstihkam Okulu’nda yeniden okuyup mesleğe katılmamı, benim talebim üzerine engelledi ve kendi düşüncesi bunun tam tersiydi ama bana başarılar diledi ve o günkü ülkeye bağlılığımın devamını talep etti. Birkaç gün sonra ilmi kifayetsizlikten emekli olduğum bildirildi. Göğüs cebime koyduğum notu hayata geçirip askerlikten ayrılmış bulundum.                

Ekonomisi güçlü, iyi yönetilen güçlü bir ülke idealine ulaşabilmek için İktisat Fakültesi’nde yeni bir yola girdim.

Askerlikten ayrılmam şekilden ibarettir. Onlara olan sadakat ve sevgim devam ediyor Ama darbelerde başkaları tarafından kullanıldılar. Bir süre önce üst düzey bir komutana emrinizdeyim dedim. Bana sen benden kıdemlisin dedi ve sözlerimi kurumun emrindeyim diyerek düzelttim.