Ankara, Ankara...

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu, diğer haber kanallarından en fazla program daveti alan isimlerden birisidir. Son 2 haftadır Meclis’ten NTV yayınına katılıyor Kartoğlu.

En son Çarşamba günü Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’yla beraber izledik ekranda Kartoğlu’nu.

Programda verilen bilgilere ya da sorulara dair itirazım yok da NTV’nin Meclis’teki kamera açısı bir koridoru da kadraja alıyor. Hal böyle olunca da biraz dikkat dağılıyor doğrusu. Bir konuğun arkasında duvar diğerinde derinlik olunca, kelebek görüntü de biraz garip oluyor. Yeri gelmişken bir hatırlatayım dedim...

***

Ankara Büro deyince 24 Tv Ankara Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç’a da bir bölüm açmak lazım. Bu haftanın gündem maddeleri Özgecan cinayeti ve İç Güvenlik Paketi maddeleri oldu.

Yaşar Taşkın Koç hem Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ı konuk etti 24 Tv’de.

Başka kanallarda ya anonim ya da kulis bilgileri vardı, meseleleri birinci ağızdan dinlemek her zaman daha bilgilendirici oluyor izleyici için...

***

Geçmişte bir habere kızıp “Ankara Büro’yu kapatırım” diyebilen gazete genel yayın yönetmenleriyle de çalıştım. Ankara gazeteciliği kavramını bilen biri olarak etmem gereken cümleler var. İstanbul’da haberciler mesailerine daha geç başlayabilirler ama Ankara’da mesai daha erken başlar.

Kar yağdığı günlerde İstanbul habercileri daha spor giyinebilirler, Ankara’da görev yapan haberciler için takım elbise olmazsa olmazdır.

İhtisas gazeteciliğinin sınırları Ankara habercileri için daha keskindir. Sonuçta başkentte her habercinin sorumlu olduğu kurumlar ve alanlar vardır.

Bunları yazdım memur şehri diye bilinse de Ankara’da mesai erken bitmez.

Mesela diplomasi muhabirleri elçiliklerde yapılan resepsiyonları ya da konuk temaslarını gece de takip etmek zorundadırlar. Yüksek Yargı muhabirleri Anayasa Mahkemesi’nden karar çıkmadan ne ofise dönebilir ne de evlerine. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısına bakma alışkanlığı da daha çok Ankara’da vardır.

Uzatmayayım, Ankara bürolar habercilik açısından en önemli merkezdir medya kuruluşları için.

***

Televizyon haberciliğinde görüntü çok önemlidir ya, Ankara bürolar genellikle görüntüsü olmayan haberleri iyi anlatabilen, seyirciyi ikna edebilen muhabirlerle çalışmak zorundadırlar.

Prestij arayan medya kuruluşlarına bakın, Ankara’sı zayıf olan mutlaka sıkıntı yaşar...