Ankara süreci

Herkesin gözünü ve kulağını hatta tüm organlarını güney doğuda İran-İsrail hattından ve kuzey batıda Ukrayna-Rusya hattından gelecek bir habere kilitlediği günlerde Türkiye 'sessiz ve derinden' önemli bir başarıya imza atmak üzere çalışıyor: Ankara Süreci.

Türkiye'nin son 20 yıldır 'Afrika Açılımı' dahilinde sistemli bir şekilde yürüttüğü ilişkilerin geliştirilmesi amaçlı politikasının bir anlamda meyvelerinin toplanma zamanı denilebilir bu süreç. Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan'ın geçtiğimiz sene Eylül ayında yaptığı açıklama, Türkiye'nin Afrika Açılımı Programı'nı tanımlar nitelikte: "Afrika, Türkiye'nin onları sömürmek gibi bir niyetinin olmadığını görüyor. Bu durum, terörle mücadele ve istihbarat gibi alanlarda stratejik işbirliğini beraberinde getiriyor".

Afrika ülkeleri ile sağlanan bu 'güven' zeminin bir yansıması Anlara Süreci aslında. Afrika'nın sömürülmesi bir yanan 'abad' olması niyetiyle tüm çalışmaların yürütüldüğü Afrika Açılımı Programı'nda yeni bir seviye açılıyor Ankara Süreci ile: ihtilafların çözülmesi. 13 Ağustos 2024 Çarşamba günü Etiyopya-Somali Ankara Süreci Görüşmelerinin 2. Turu düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu.

İki ülke arasında uzun zamandır süregelen 'sınır ve su kaynakları' üzerine ihtilafın 'Türkiye' arabuluculuğu ile çözümü için ortak deklarasyon imzalandığı duyuruldu. 3. turun 17 Eylül'de yapılacağının belirtildiği Ankara Süreci 'sadece Somali ve Etiyopya'nın değil, tüm bölgenin yararına olacak şekilde' ve 'mevcut kaygıları giderici işbirliğine dayalı ve yapıcı bir çözüm' amaçlarına ulaşmayı hedefliyor.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı, "İkinci tur görüşmelerimizde ilerleme kaydedildiğini belirtti. Tam da bu günlerde Somali Eski Başbakanı Omar Abdirashid Ali Sharmarke'nin Türkiye'nin gösterdiği çabadan övgüyle bahsettiği açıklama geldi. Somali Eski Başbakanı Sharmarke, 'Etiyopya ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın, Etiyopya askeri üssünün kurulmasını veya Etiyopya'nın Somali deniz topraklarında hak talep etmesini içermemesi gerektiğini' belirttiği açıklaması ve Somali Federal Hükümeti'ne çağrısı önem taşıyor. Bu çerçevede Türkiye'nin "Somali'nin bağımsızlığına Etiyopya tarafından saygı gösterilmesi şartıyla Etiyopya'ya denize erişimi sağlanması" üzerinde çalıştığı belirtiliyor.