Geçen hafta Ankara'da sýra dýþý bir uçak hareketliliði vardý. Politikacýlar sokak hayvanlarý yasasýyla meþguldü. Ankara'nýn deneyimli gazetecileri bile bu hareketliliðe anlam veremedi.
Soðuk Savaþ'tan beri en büyük takas operasyonunun Ankara'da yapýlmasý adeta film senaryosunu andýrýyordu. Ýki kutuplu dünyada casuslarýn takasý gerçekleþirdi. Bu takaslar en çok da Doðu ve Batý Almanya sýnýrýnda gerçekleþirdi.
Þimdi ise farklý hayat hikayelerinin kesiþtiði Ankara, ABD ve Rusya'nýn aylarca süren pazarlýðýnýn gerçekleþtiði tek güvenli noktaydý.
2022 yýlýnda ABD ve Rus istihbaratýnýn önemli bir toplantýsý yine Ankara'da yapýlmýþtý.
Bu sefer çok daha kapsamlý operasyon gerçekleþti.
ABD ve Rusya'dan gelen talep üzerine Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn talimatýyla harekete geçildi. 7 ülkeden 26 mahkumun takasý sorunsuz bir þekilde gerçekleþti. ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer olmak üzere 7 uçak ile 26 kiþi Türkiye'ye nakledildi. Operasyon kapsamýnda, 2'si çocuk 10 kiþinin Rusya'ya, 13 kiþinin Almanya'ya, 3 kiþinin de ABD'ye nakli saðlandý.
Rus basýnýnda, MÝT'in takas operasyonunda Türkiye'nin oynadýðý rol geniþ yer aldý. ABD Baþkaný Biden MÝT'in yönettiði takas operasyonu için Erdoðan'a teþekkür etti.
ABD-Rusya geriliminde her iki tarafýn da güvenlik kaygýlarýný giderebilecek tek baþkent Ankara oldu. Bu baþarýnýn jeopolitik anlamýný sorgulamak gerekiyor.
Dünya medyasýnda takas yapýlan kiþiler için mahkum, tutuklu, rehine gibi farklý tanýmlamalar dikkati çekti. Çünkü Batý cephesi için Rusya hapishanelerindeki herkes esir/rehine idi. Rusya ise güvenlik endiþesiyle takip ettiði kiþileri ülkeye giriþinde uyuþturucuyla yakalamýþ ve çoktan mahkum etmiþti.
Takas sürecinden kýsmen ABD en çok da Rusya kârlý çýkmýþa benziyor. Almanya ise önemli bir cinayetin failini ABD baskýsýyla Rusya'ya kaptýrdý. Almanya Berlin'de iþlenen cinayetin faili Vadim Krasikov'u medyanýn sönük itirazlarýna raðmen Putin'e hediye etti. Krasikov Rusya'nýn hedefe koyduðu Çeçen komutanlardan birini Berlin'de öldürmüþtü. Almanya Rus diplomatlarý sýnýr dýþý ederek iliþkileri kopma noktasýna getirmiþti.
Almanya bu takas operasyonundan keyifsiz. Rusya'nýn muhalifleri avlamaya devam edeceðini, takas baþarýsýyla operasyonlarýný sürdüreceðini düþünenler var. Ancak Berlin'de Vaþington'a itiraz edecek cesur bir hükümet yok. Zaten Ukrayna-Rusya savaþýndan en büyük zararý Almanya gördü. Bu zararý konuþacak siyasetçi bulmak da pek zor Berlin'de.
Yýllar sonra böyle bir takas operasyonunun gündeme gelmesi baþka ülkelere çalýþan herkesin yüreðini hoplatmýþ olmalý. Çünkü devletler takas listelerine yalnýzca ülkesi için çalýþanlarý deðil ülkesine ihanet edenleri ekleyebiliyor.