Ankara’daki eylem kimin eseri?

Bir ‘canlý bomba’nýn kendini Ankara’daki ABD büyükelçiliði giriþinde patlatmasý olayý size þaþýrtýcý geldi mi? Þaþýrtýcý gelmemeli. Türkiye’nin doðrultusu terörün tam da þu sýralarda boy göstermesini tahrik ediyor çünkü.

Gereksiz yere paniðe kapýlýnmamasý için hemen bir uyarýda bulunayým: Ülkemizde görevi terörle mücadele olanlar bu gerçeði çok iyi bildiklerinden herkes daha tedbirlidir.

Ülkemiz çok yönlü saldýrýlar altýnda... Biz kafamýzý daha çok PKK’ya taktýðýmýz için diðerlerini pek fark edemiyoruz; ancak isterse en az PKK kadar etkili þiddet kullanabilecek baþka örgütlerin de hedefi ülkemiz...

Hepsiyle eþzamanlý bir mücadele yürütülüyor þu sýralarda; böyle ortamlar kendi içinde sýkýntýlarý da taþýrlar. Üzerine gidilen örgütler mecallerinin sonuna kadar kendilerini güçlü gösterecek eylemler yapma çabasýna girerler. Örgütü silâh býrakmaya sevk edecek süreç baþladýðýnda, bundan rahatsýzlýk duyanlar veya þiddetten vazgeçmeye hazýr olmayanlar hiyerarþi-dýþý güç gösterilerine sapabilirler.

Tabii bir de çevremizi kuþatan olumsuz þartlar var.

Ne kadar aksi ileri sürülürse sürülsün, Suriye’de, “Türkiye olmasaydý ‘isyaný’ onbeþ günde bitirirdim” görüþünde köþeye sýkýþmýþ bir rejim var.

Suriye’deki rejim deðiþikliðini tehlikenin kendi sýnýrlarýna dayanmasý olarak deðerlendiren baþka ülkelerin varlýðýný da unutmayalým. Bir baþka komþumuz ise, yönetimde ‘2 numaralý’ koltukta otururken idam cezasýna çarptýrýlan bir siyasetçi konuk edildiði için ülkemize diþ bilediðini hiç saklamýyor. Bölgenin bir baþka güçlü devletinin hükümetiyle de ‘özür dileme’ ihtilâfý yaþýyoruz.

Bunlarýn herbiri, istedikleri taktirde, Ankara’dakine benzer eylemler sahneleyebilme imkânýna sahip...

Eylem için hedef olarak ABD büyükelçiliðinin seçilmiþ olmasý mânidar. Ýstense çok daha fazla sayýda insanýn hayatýnýn kaybetmesiyle sonuçlanabilecek biçimde de gerçekleþtirilebilirdi bu eylem; bundan, amacýn güç gösterisiyle sýnýrlý olduðunu çýkarýyoruz. ABD büyükelçiliði gibi olaðanüstü korunan bir yerde patlatýlýyor bir militanýn üzerinde taþýdýðý bomba; ancak militan vize için çok sayýda kiþinin sýrada beklediði ikinci kapýya yönelmiyor...

Þiddet kullananlar bildik terör örgütleri olabildiði gibi, terör eylemlerinin arkasýnda örgütleri manipüle edebilecek çaptaki istihbarat örgütleri de bulunabiliyor. Ýstihbarat dünyasý karmaþýk iliþkilerin söz konusu olduðu bir dünyadýr; ipin ucunu çekmeye baþlayýp sona vardýðýnýzda baþlangýçta tahmin ettiðinizle karþýlaþmayabilirsiniz.  

Terör, hedef seçilen ülkelere biçim vermek isteyen devletler tarafýndan da kullanýlabiliyor.

Aceleci deðerlendirmelerden kaçýnmak þart.

PKK mý? DHKPC mi? El-Kaide türü bir yapýlanma mý? Suriye mi? Ýran mý? Irak mý? Ýsrail mi? Yoksa bu ‘olaðan þüpheliler’ dýþýnda bir örgüt veya devlet mi var eylemin arkasýnda?

Ýþte size bir dizi soru...

Cevap ne peki? Hangisinin eseri bu eylem?

ABD büyükelçiliðinin hedef seçilmesine ve sesin gür çýkmasýnýn ölü sayýsýnýn fazlalýðýndan daha çok önemsenmesine bakýldýðýnda, eylem, çok yönlü operasyonlarla yok edilmeye çalýþýldýðýný fark ederek karþý saldýrýya geçme ihtiyacý duymuþ bir örgüt tarafýndan sahneye konulmuþa benziyor.

Tedbirli olmakta yarar var.