Ankara’daki patlamalarýn siyasal anlamý ve üç sonucu

Ankara’daki miting sýrasýndaki patlama “dramatik siyasal olay” niteliðinde. Öylesine dramatik ki, Türkiye siyasal tarihinin en büyük terör saldýrýsý. 95 insanýmýzýn feci þekilde ölümüne sebep oldu. Bu feci ölüm þekli zihinlerde ve duygularda kalýcý ve çok güçlü bir þekilde yer bulacaktýr. Ýnsan acýlarýnýn öyküsünü dinlemeye alýþýk biri olarak bu olayýn üreteceði acýyý iliklerime kadar hissediyorum. Yaralananlarýn, olaya þahit olanlarýn, aidiyet duyanlarýn, bu ülkenin geleceði için endiþelenenlerin yüreði uzun süre yanmaya devam edecektir. 

Dramatik siyasal olaylarýn dramatik etkileri

Dramatik siyasal olaylar, toplumu çok boyutlu ve derinden etkileyecek kadar önemli olaylardýr. Bu türden olaylar toplumun fay hatlarýna etki ederler. Olay sonrasý yakýn ve uzak dönemde bir dizi geliþime sebep olurlar. Seçim öncesi gerçekleþtiðinde seçim sonuçlarýna etki ederler. Örneðin Madýmak olayý dramatik siyasal olaydý. Bir dizi sonuçlarý oldu. 7 Haziran öncesi Diyarbakýr patlamasý diðer bir örnek. HDP oylarýnda 2 puan artýþa neden olmuþtu. Suruç patlamasý çatýþma sürecinin tetikleyicisi oldu. Ankara’daki bu feci terör olayý da en az üç geliþmeye sebep olacaktýr.

Bombalar siyasal gerilimi arttýracak

Ankara patlamasý sýrasýnda ölen kiþiler içinde  HDP üyesi olduðu kadar DÝSK, KESK, TMMOB ve TTB gibi siyasallýðý keskin meslek örgütlerinin üyeleri de var. Bu kesimler bombanýn faili olarak AK Parti’yi göstermede ýsrar edeceklerdir. Etki ettikleri toplumsal kesimler de bu açýklamayý doðru kabul edeceklerdir. Bu olay Türkiye’nin gerilimine yeni bir gerilim katacaktýr. Muhafazakar kesimler için ise, bu olayýn kendileriyle ilgisi olmadýðý, ama kendilerini zora sokmak için yapýldýðý ve kullanýldýðý açýk. Dolayýsýyla iki farklý açýklamaya inanan farklý toplumsal kesimler arasý gerilimi artacaktýr.

HDP ihtiyaç duyduðu psikolojik ortamý yakalayabilir

Bu dramatik olayýn ikinci etkisi çatýþma sürecinde oluþan psikolojik ortamý deðiþtirmesi olacak. PKK “Suruç patlamasý” sonrasý eline altýn fýrsat geçtiðini düþünerek çatýþma sürecini baþlatmýþtý. Ýþler PKK’nýn beklediði gibi gitmemiþ. Devlet beklenmedik bir siyaset ve operasyon becerisi göstermiþti. Geçen sürede PKK önemli oranda kayýp vermiþ. HDP ise 7 Haziran seçimi sürecinde yakaladýðý pozitif psikolojiyi kaybetmiþti. Bu süreci deðiþtirebilecek dramatik siyasal olaya ihtiyaç vardý. Bu olayýn oluþturduðu “maðduriyet duygusu” HDP’ye yeniden söylem kurma þansý verecektir. Nitekim “devrimci halk savaþý” çaðrýlarýyla þehirlerde halký harekete geçiremeyen HDP ve PKK, bu olay sonrasý þehirlerde protesto gösterileri yapma imkaný buldu.

Meslek örgütleri HDP birlikteliði perçinleþti

Bu dramatik siyasal olayýn üçüncü sonucu ise, DÝSK, KESK, TMMOB, TTB gibi meslek örgütleri ile HDP birlikteliði daha kalýcý hale gelmesi olacaktýr. Artýk aralarýndaki iliþki bir kader birliði iliþkisine dönecektir. Düne kadar bu kesimlerin PKK eylemlerinin devam ettiði bir ortamda HDP’ye destek vermesi zordu. Artýk bu zorluk aþýldý. Hele KCK’nýn eylemsizlik ilan etmesi sonrasý, bu kesimlerin HDP’ye  desteði daha mümkün hale gelecektir.

Bombalar kimin iþine gelmez?

Bu tür siyasal mühendislik etkileri olan terör olaylarýnda “bu olay kimin iþine yarar?” sorusunun sorulmasý konusunda yaygýn kanaat var. Ankara patlamasýnda bu soru bize az yardýmcý oluyor. Soruyu þöyle sormak daha aydýnlatýcý: “Bu patlamalar kimin iþine gelmez?”.  Soruyu böyle sorduðumuzda cevap daha açýk: “AK Parti’nin iþine gelmez”. Çünkü patlama sonrasý zor durumda kalan, en azýyla güvenlik açýðý ile suçlanan AK Parti. Bu sebeple Demirtaþ’ýn olayýn 10 dakika sonrasýnda yaptýðý konuþmada iktidarý suçlamasý yersiz ve kasýtlý.