Anlamlı bir iş yapmak nasıl mümkün olur?

Kendime sık sorduğum sorulardan biri de “Bir şey üretmek, anlamlı bir iş yapmak, başarı kazanmak, bir derde deva olmak, kalıcı bir eser bırakmak nasıl mümkün olur?” şeklinde. Hayatımın her aşamasında ne yapıyorsam bu sorular eşliğinde yapmaya çalıştım. Zaten yaptığım şey bu sorulardan birine karşılık gelmiyorsa sıkılıyorum ve o işi yapacak motivasyon bulamıyorum. Eğer hayatımın o döneminde yaptığım şey bu soruların cevaplarından birine denk geliyorsa, yüksek bir enerji ve inatçılıkla çalışabiliyorum. 

Kanaatimce başarılı bir iş yapabilmenin en az üç şartı var. Birincisi o işi anlamlı bulmak, merak etmek yapmaya arzu duymak gibi psikolojik faktörlerdir. İkincisi o işi yapabilecek yol yönteme yani bir metodolojiye sahip olmaktır. Üçüncüsü ise o işin gereği şekilde gündelik hayatı organize edebilmektir.    

 

Başarı için motivasyon

Bir işi yapabilmek için insanlar değişik psikolojik faktörlere yaşlanır. Bu psikolojik faktörler genellikle motivasyon kavramı altında tanımlanır. Bazı insanlarda esas olan başarılı olmanın hırsıdır. Başarılı ve güçlü olmak isterler. Bazı insanlar güçlü bir merak duygusu üzerinden yürürler. Hayat onlar için çözülmesi gereken bulmacalar gibidir.  Bazı insanlar anlamak, bilmek, yapmak üzerine güçlü bir arzu duyarlar. Bu kişiler öğrenme duygusuyla yanıp tutuşurlar. Bazı insanlar anlamlı ve değerli buldukları şeyi yapabilirler. Anlam onların hareket motoru gibidir. Gerçek hayatta bu psikolojik motivasyonların birkaçı beraber olabilir. 

 

Metodolojiye sahip olmak

Bir iş yapabilmek, başarı kazanabilmek için motivasyon kadar çalışma metodolojisine, yol ve 

yöntem bilmeye de ihtiyaç vardır. Uygun yol ve yöntem bilmeden çalışmak boşa kürek sallamak gibidir. Etkili iş yapabilenler, başarılı iş çıkaranlar ya tanımlanmış yöntemlerde ustalaşanlardır ya da kendileri özgün yöntemler geliştirenlerdir. Ders çalışmaktan, kitap yazmaktan, bir ürün geliştirmekten bir iş kurmaya kadar farklı işler hep metotlu çalışmak sayesinde mümkündür. Bu sebeple bir iş yaparken o işin nasıl yapılacağı konusuna kafa yormak gerekir. 

 

Hayatı organize edebilmek

Başarılı işler yapabilmek için motivasyon ve yöntemle beraber hayatını organize etmekle de yakından ilgilidir. Düzenli hayatı olan iyi iş çıkarır. Öğrenci gibi yaşayan başarılı bir öğrenci olur. Kendine bakan bir futbolcu futbol hayatını sürdürebilir. Hayatında bir düzen olan iyi akademisyenlik yapar. Düzenli bir hayat ritmi ile psikiyatristlik yapılabilir. Kampüste değil de odasında veya kafelerde yaşayan okulda zor başarılı olur. Gece hayatına dalmış bir futbolcu futbol hayatında aksama yaşar. Hayatı düzgün akmayan biri başarılı bir psikiyatr olması zordur. Çalışmanın, eğlenmenin, aile hayatının, bireysel saatlerin mekanik olmayan ama kabaca bir akışı olan bir halde olması gerekir. 

Ben kendi hayatımda motivasyon, metot ve sürdürülebilir hayat akışını bir araya getirmeye çalışıyorum. İyi bir işi de ancak bu üç faktörün uyumu olduğunda olabileceğine inanıyorum.