Güneþli günler, tatil planlarý çok güzel. Ancak bu sýcak havalarý bir de hamilelere sorun! Peki yazý daha kolay geçirmek mümkün mü? Uzmanlara kulak verin...
Bu aralar saðýma bakýyorum hamile; soluma bakýyorum hamile görüyorum! Önceki yýllarda birlikte çalýþtýðým üç dört arkadaþým bebek bekliyor. Her iki hamileliðini de yaz aylarýnda yaþamýþ biri olarak çok kolaylýklar diliyorum onlara. Çünkü yaz sýcaklarý anne adaylarýný zorlayabiliyor. Hamilelikle birlikte çeþitli fizyolojik deðiþimler yaþayan kadýnlarýn vücut ýsýlarý da artýyor. Özellikle gebeliðinin son aylarýndaki anne adaylarý için yaz mevsimi pek çok sýkýntýyý da beraberinde getiriyor. Türk-Alman Jinekoloji Eðitim, Araþtýrma ve Hizmet Vakfý (TAJEV) Baþkaný Prof. Dr. Cihat Ünlü, yaz döneminde anne adaylarýnda sývý ve tuz kaybý görülebildiðine dikkat çekiyor: “Tansiyon düþebiliyor; halsizlik, yorgunluk, kramplar yaþanabiliyor; hatta bazen aþýrý susuzluk erken doðum aðrýlarýný baþlatýyor. Bu nedenle gebelere güneþte kalmamalarýný ve çok miktarda sývý almalarýný öneriyoruz. Yaz aylarýnda hamilelerde besin zehirlenmeleri artabiliyor. Buna baðlý ishaller de aþýrý su kaybýna yol açabiliyor. Normal bir kiþi, bir iki günde kendini toplayabilir fakat hamile bir kadýnýn ciddi bir ishal, kusmayla çok kolay erken doðum yapabileceðini ya da gebeliðe baðlý diðer komplikasyonlarýn oluþabileceðini söyleyebiliriz.”
GÜNDE ÜÇ LÝTRE SU
Hamilelerin yaz aylarýnda günde üç litre su içmesi gerektiðini belirten Ünlü, sözlerini þöyle sürdürüyor: “Gebelikte yeterli miktarda su alýmý bebek ve anne saðlýðý için çok önemli. Özellikle de gebelik yaz aylarýna denk geliyorsa... Günde üç litreye yakýn sývý tüketmek gebelikte geliþebilecek birçok problemin önüne geçebiliyor. Kabýzlýk, basur ve idrar yolu enfeksiyonu bu problemlerin baþlarýnda geliyor. Ayrýca sanýldýðýnýn aksine su içmek kilo alýmýna, ayaklarda ve yüzde ödeme yani þiþmelere neden olmadýðý gibi sývý dengesinin düzene girmesini saðlayarak bu þiþliklerin azalmasýna yardýmcý oluyor.”
Yaz aylarýnda serinlemenin en güzel yöntemlerinden biri de denize ya da havuza girmek þüphesiz. Peki hamilelerin bu þekilde serinlemesinde bir sakýnca var mý? Prof. Dr. Cihat Ünlü anne adaylarýnýn deniz ya da havuza girmelerinde hiçbir sorun olmadýðý görüþünde: “Hamileler doðum yapacaklarý güne kadar havuza ya da denize girebilir. Bizim özellikle önerdiðimiz þey, hamilelerin mutlaka yüzme gibi vücudun tüm kaslarýnýn çalýþtýðý sporlarý yapmalarý. Doðum da kolaylaþýr. Ayrýca duþtan ve havuzdan sonra iyi kurulanýn.”