Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Anne adaylarının yaz sıcaklarıyla imtihanı

Güneşli günler, tatil planları çok güzel. Ancak bu sıcak havaları bir de hamilelere sorun! Peki yazı daha kolay geçirmek mümkün mü? Uzmanlara kulak verin...

Bu aralar sağıma bakıyorum hamile; soluma bakıyorum hamile görüyorum! Önceki yıllarda birlikte çalıştığım üç dört arkadaşım bebek bekliyor. Her iki hamileliğini de yaz aylarında yaşamış biri olarak çok kolaylıklar diliyorum onlara. Çünkü yaz sıcakları anne adaylarını zorlayabiliyor. Hamilelikle birlikte çeşitli fizyolojik değişimler yaşayan kadınların vücut ısıları da artıyor. Özellikle gebeliğinin son aylarındaki anne adayları için yaz mevsimi pek çok sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü,  yaz döneminde anne adaylarında sıvı ve tuz kaybı görülebildiğine dikkat çekiyor:  “Tansiyon düşebiliyor; halsizlik, yorgunluk, kramplar yaşanabiliyor; hatta bazen aşırı susuzluk erken doğum ağrılarını başlatıyor. Bu nedenle gebelere güneşte kalmamalarını ve çok miktarda sıvı almalarını öneriyoruz.  Yaz aylarında hamilelerde besin zehirlenmeleri artabiliyor. Buna bağlı ishaller de aşırı su kaybına yol açabiliyor. Normal bir kişi, bir iki günde kendini toplayabilir fakat hamile bir kadının ciddi bir ishal, kusmayla çok kolay erken doğum yapabileceğini ya da gebeliğe bağlı diğer komplikasyonların oluşabileceğini söyleyebiliriz.”

GÜNDE ÜÇ LİTRE SU

Hamilelerin yaz aylarında günde üç litre su içmesi gerektiğini belirten Ünlü, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gebelikte yeterli miktarda su alımı bebek ve anne sağlığı için çok önemli. Özellikle de gebelik yaz aylarına denk geliyorsa... Günde üç litreye yakın sıvı tüketmek gebelikte gelişebilecek birçok problemin önüne geçebiliyor. Kabızlık, basur ve idrar yolu enfeksiyonu bu problemlerin başlarında geliyor. Ayrıca sanıldığının aksine su içmek kilo alımına, ayaklarda ve yüzde ödeme yani şişmelere neden olmadığı gibi sıvı dengesinin düzene girmesini sağlayarak bu şişliklerin azalmasına yardımcı oluyor.”

Yaz aylarında serinlemenin en güzel yöntemlerinden biri de denize ya da havuza girmek şüphesiz. Peki hamilelerin bu şekilde serinlemesinde bir sakınca var mı? Prof. Dr. Cihat Ünlü anne adaylarının deniz ya da havuza girmelerinde hiçbir sorun olmadığı görüşünde: “Hamileler doğum yapacakları güne kadar havuza ya da denize girebilir. Bizim özellikle önerdiğimiz şey, hamilelerin mutlaka yüzme gibi vücudun tüm kaslarının çalıştığı sporları yapmaları. Doğum da kolaylaşır. Ayrıca duştan ve havuzdan sonra iyi kurulanın.”