Anne- baba olmak ile eþ olmak arasýndaki dengeyi tutturmak hiç de kolay deðil. Çocuklarla oluþan güçlü duygusal baðlar ve çocuklarýn ihtiyaçlarýný karþýlama süreci, evliliklerin çocuklar eksenli yaþanmasýna sebep oluyor. Bu çocuklar üzerinden yaþanan evlilik hali de eþlerin birebir karþýlýklý iliþkisinin niteliðini zayýflatabiliyor.
Ailece yaþamak insan teki için büyük bir tatmin kaynaðý olabilir. Birçok çift eþ iliþkilerini aile yaþantýsýnýn içine yedirir ve bu halden de pek þikayetçi olmazlar. Tüm etkinliklerini ailece yaparlar. Ailece olan etkinlikler onlar için doyumun kaynaðýdýr. Kendi iliþkileri de aile etkinliðin içinde bir parçadýr. Böyle bir durumda söylenecek bir þey olmadýðý kanaatindeyim. Ailelere dýþarýdan doðrular veya standartlar dayatamayýz. Bir þey iþliyorsa ona karýþmamak lazým. Hatta bu aile yaþamý ikili iliþkinin de tutkalý olmuþ olabilir. Bu sayede iliþkideki eksiklikler kapatýlmýþ veya aþýlmýþ olabilir. Eþler bu haliyle mutlu ve bir denge saðlamýþlarsa hallerini devam ettirmelidirler.
Fakat bazý eþlerin çocuklarla olan yaþantýlar dýþýnda, birebir eþle romantik iliþkiye yönelik ihtiyaçlarý belirgindir. Eþle baþ baþa yakýn iliþki güçlü bir arzu þeklindedir ve bu arzu doyurulmadýðý zaman da kiþide dolayýsýyla da iliþkide gerilim oluþabilir. Bu durumlarda eþlerden biri veya ikisi çocuklarýn olmadýðý bir halde eþle geçirilen zaman ve etkinlik arayýþý içinde olurlar. Önemli olan bu ihtiyacý görmek, onu meþru kabul etmek ve karþýlayacak þekilde eyleme geçmektir.
Eþler için baþ baþa vakit geçirmenin önündeki en büyük engel çocuklarýn küçük olmasýdýr. Çocuklarýn büyümesi ile birlikte önce saatler daha büyüyünce de günlük baþ baþa kalmalar mümkün hale gelebilir. Eþlerin baþ baþa kalmasý bazen yürüyüþler, bazen çýkýp bir kahve içmek þeklinde saatlik olabileceði gibi, bazen de bir gece kalmalý kýsa seyahatler olabilir.
Bazý anne babalar hem eþle vakit geçirme arzusu duyarlar hem de çocuklarý yanlarýnda götürmemeyi vicdan sorunu haline getirebilirler. Halbuki iyi ebeveynliðin ilk þartý eþler arasýndaki iyi iliþkidir. Eþlerin baþ baþa vakit geçirerek yakýnlýklarýný arttýrmalarý çocuklarýn lehinedir. Çünkü bir çocuðun ruhsal açýdan saðlýklý büyümesi anne babalarýnýn iliþkisinin kalitesi ile yakýndan iliþkilidir.
Teorik olarak hem ailece hem eþlerin baþ baþa iliþkileri arasýnda denge olmasý halini iyi model olarak sunabiliriz. Aslýnda hiçbir iliþkide aile veya baþ baþa modeli tek baþýna olmaz. Biri sýfýr diðeri yüz deðildir. Ama boþ vakit veya etkinliklerin %80 den fazlasýnýn ailece veya baþ baþa olmasý bir modelin baskýn olmasý anlamýna gelebilir.
O zaman eþlerin ailece veya baþ baþa etkinliklerinin yüzde70/30, yüzde 60/40 bir model lehine veya yüzde 50/50 eþit olmasý uygun olabilir. Önemli olan eþlerin beklentisinin karþýlanmasýdýr. Olmayan veya açýkça hissedilmeyen bir ihtiyacý var etmek ne kadar yanlýþ olursa, var olan bir ihtiyacý görmemek ve doyurmamak da o kadar yanlýþ olur.