Anne babalýðý öðrenmenin 5 yöntemi

Çocuk yetiþtirmek, anne babalýk yapmak biraz doðal halimizle ve kendiliðinden yapabileceðimiz bir þey iken; biraz da bilgi ve beceri geliþtirmemiz gereken bir durum. Bugün size çocuk yetiþtirirken kendinizi yetkin hissetmeniz için beþ temel yöntem önerisinde bulunacaðým. Bu önerilerim; Çocuk yetiþtirme ile ilgili üç tane kitap okuma, çocuk yetiþtirme ile ilgili bir atölyeye katýlma, kendi çocukluk deneyimlerimiz üzerine yazýlý düþünme, kendi çocuk yetiþtirme pratiðiniz üzerine üç ayrý zamanda bir saat düþünme ve Çocuðunuzun özel bir durumu varsa o alana yönelik özel bilgilenme þeklindedir. Þimdi bu beþ önerimi sizler için daha açýk hale getirmeye çalýþayým.

***

Çocuk yetiþtirme ile ilgili üç tane kitap okuma: Çocuk psikiyatrisi/psikolojisi veya çocuk eðitimi alanýnda yazýlmýþ kitaplar hem bilimsel bilgiyi hem de uzman kanaatini içerir. Çocuk yetiþtirme ile ilgili kitaplarýn birçoðu özü itibariyle birbirlerine benzerler. Yine de farklý ekoller olabilir. Kanaatimce seçerek aldýðýnýz üç kitabýn içeriði ihtiyacýnýz olaný karþýlamaya yeter. Kitaplarý seçerken kitabýn birincil kaynak olmasýna, baþka kitaplardan derleme olmamasýna dikkat etmelisiniz.

Çocuk yetiþtirme ile ilgili bir atölyeye katýlma: Atölye çalýþmalarý anne babalýk alanýnda hem bilgi hem de beceri kazanmanýzý saðlar. Bu sebeple atölye çalýþmalarý hem kitap okumaktan hem de konferansa katýlmaktan daha üstündür. Atölye çalýþmasý size kendi çocuk yetiþtirme pratiðinizi gözden geçirmeyi, kendi çocuklarýnýz için plan yapmanýzý saðlayabilir.

Kendi çocukluk deneyimlerimiz üzerine yazýlý düþünme: Kendi çocukluðunuz üzerine, anne babanýzýn sizi yetiþtirme þekli üzerine düþünmek anne babalýk yapma ile ilgili öðrenme sürecinize önemli katký saðlayabilir. Özellikle çocuklukla ilgili hatýrladýðýnýz olumlu ve olumsuz deneyimleri akla getirip üzerine düþünmek kavrayýþýnýz güçlendirir. Bunu yazýlý yapmak ise öðrenmenizi daha sistematik hale getirir.

Kendi çocuk yetiþtirme pratiðiniz üzerine üç ayrý zamanda bir saat düþünme: Öðrendiðiniz anne babalýk bilgileriyle þimdiye kadarki anne babalýðýnýz üzerine düþünmek olup biteni anlamanýzý saðlar. Üç ayrý zaman düþünme derinliðinizi arttýrmak içindir. Kanaatimce bir mesele üzerine üç kez bir saat düþünmek o meselenin %90’ndan fazlasýný kavramanýz için yeterlidir. Kendi anne babalýðýnýzý deðerlendirirken bir yandan yansýz bir yandan da duygusal açýdan sakin kalmaya çalýþmanýz gerekir. Anne babalýk tarzýnýzýn hem güçlü hem zayýf taraflarýnýzý eþ zamanlý görmelisiniz. Güçlü olduðunuz taraflarý daha fazla ön plana çýkarmaya, zayýf olduðunuz taraflarý da güçlendirmeye çalýþýn.

Çocuðunuzun özel bir durumu varsa o alana yönelik özel bilgilenme: Yukarýdaki dört öneri genel önerilerdir. Dikkat eksikliði ve hiperaktivitesi, otizmi, zekâ geriliði, çekingenliði, kaygýsý vb. olan çocuklar için duruma özgü bilgiler edinmeniz ve bu alan ile ilgili eðitimlere katýlmanýz gerekir. Çünkü bu çocuklarýn özel ihtiyaçlarý vardýr. Üstelik bu türden özel durumu olan çocuklarý büyütmek anne ve baba için de özel zorluklar içerir.