Anne sütü obeziteden koruyor

Son yapılan bilimsel araştırmalar anne sütünün sadece bebeklerin sağlığını korumakla kalmadığını, ileriki yıllarda da yağlanma ve obezite riskini düşürdüğünü, kanser, kalp gibi kronik hastalıkları önlediğini ortaya koydu.

Anne sütü bebeğin ilk 6 ayında su bile bebeğe vermeden büyüme ve gelişmesini sağlayan, içeriği ise her bebeğin büyüme hızına göre ayarlanan mucizevi bir besin. Anneler doğumdan sonra göğüse gelen ilk süt denilen kolostrum yani altın süt dahil bebeklerini diledikleri sıklıkta bebeğin isteğine göre besleyebilirler. Anne sütünün bebeğin büyüme dönemindeki olumlu etkilerini tartışmaya bile gerek olmadığını bilimsel çalışmalar bize gösterirken, bu mucizevi besinin bebeğin ileriki yaş dönemlerinde sağlığını koruma üzerindeki etkisi her zaman merak konusu oldu. Anne sütü ile uzun dönem beslenmenin diyabet, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve psikiyatrik hastalıklara yakalanma gibi olumsuzlukları koruduğu uzun dönem izlem çalışmalarında açıkça gösteriyor. 

Gençlikte yağlanmaya engel

Anne sütü ve şişmanlık arasındaki çalışmalara baktığımızda geçmişteki bazı çalışmacılar anne sütünün bebeklik döneminde en az 6 ay emzirilmesinin çocuğu ileriki yaşlarda şişmanlıktan koruduğunu gösterirken bazı çalışmalarda ilişki bulunmamıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise bebeği anne sütü ile beslemenin yani emzirmenin süresi arttıkça bebeğin şişmanlıktan korunduğunu, ileriki yaşlarda kilo almayı azalttığını gösteriyor. Araştırmalar  6 ay anne sütü alan bebeklerin 17 yaşına kadar takiplerinde şişmanlıktan koruyucu önemli bir faktör olarak karşımıza çıktığını, 6 aydan uzun süre anne sütü alan bebeklerin ise 17 yaşında sağlıklı olduğunu ve vücutta yağlanma oluşmadığını ortaya koyuyor.

Uzun hayat maratonunun dopingi

ABD’de emzirme süresi ve emziren anne sayısında artış olmasına rağmen şişmanlığın arttığını söyleyen uzmanlar; bebeklik döneminde anne sütü ile korunan ortamın obez çocuk yaratan çevre ile bozulduğunu rapor ediyor.  Özetle anneler bebeklerinin hem şişmanlıktan koruması hem de uzun süren yaşam maratonun da herhangi bir kronik hastalıklara yakalanmadan sağlıklı bir yaşlanma sürdürebilmesi için en az 6 ay tek başına, ek besine geçtikten sonra da 1 yıl anne sütü ile beslemeye gayret etmeli.