Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Anne sütünün her damlası mucize

1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle sonuçları büyük önem taşıyan bir anketi paylaşmak istiyorum. Fransa’da bebeğin emzirilmesi için hedeflenen süre 3-6 ay arasındayken bizde 12-24 ay... Bu çok iyi bir süre! Ayrıca Türkiye’de çalışan anneler açısından da iyi gelişmeler var.

ünya Emzirme Haftası’nın içindeyiz. Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, içeriğindeki onlarca çok özel bileşimle doğumdan sonraki en büyük mucize’ olarak adlandırılan anne sütünün, bebeğin aynı zamanda ilk aşısı olduğunu belirterek “Hiç tartışmasız bebek için en sağlıklı olan besindir. Ona yaşamındaki en iyi başlangıcı sağlamaktadır” diyor. Üstelik anne sütü pratik olduğu kadar ekonomik açıdan da maliyetsiz. Bebeklerin ilk 6 ay ‘mutlaka’, 1 yaşına kadar ‘kesinlikle’, 2 yaşına kadar ‘tercihen’, 3 yaşına kadar da ‘keyfe keder’ emzirilebileceğini, her yaşta anne sütünün fayda sağladığını belirten Dr. Korkmaz, anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölüm oranlarının beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

DOKUZ ÜLKENİN ANNELERİ ANKETE KATILDI

Peki bu ideal sürelere ne kadar yaklaşılıyor? Çalışan anneler emzirme sürelerini değerlendirebiliyor mu? Bu gibi soruların cevabını da annenin emzirme dönemini daha rahat geçirmesi için birçok ürün sunan Lansinoh’un dokuz ülkede uyguladığı anket sonuçlarından almak mümkün. Anketin İngiltere, Fransa, Almanya, Çin, Brezilya, Macaristan, Meksika, Amerika ve Türkiye’de, 18-40 yaş aralığında, hamile ya da iki yaşın altında bebeği olan 13 bin anne ile yapıldığını anlatan Lansinoh Türkiye Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu, Türkiye’nin öne çıkan özelliklerini de paylaştı. Ankete göre Türkiye, hedeflenen emzirme süresine en çok yaklaşan ülke. Şöyle bir örnek vereyim, Fransa’da bebeğin emzirilmesi için hedeflenen süre 3-6 ay. Pek düşük, değil mi? Üstelik bu hedefe ulaşma oranı da oldukça şaşırtıcı. Sadece yüzde 31. Türkiye’de ise anne adaylarını bebeklerini 12-24 ay arasında emzirmeyi hedefliyor. Bu hedefin gerçekleşme oranı ise yüzde 43. Anketin sevindirici sonuçlarından biri de çalışan annelerin işyerlerinde sütlerini sağlam ve saklama koşullarındaki iyileşme. 2011’de yapılan ankete katılan çalışan annelerin yüzde 52’si işyerinde böyle bir olanağı bulduğunu söylerken, yeni ankette bu oran yüzde 73’e çıkmış...

Not: Anneleri çok ilgilendiren Emzirme Haftası’ndan söz ettik ama bugün Kurban Bayramı’nın birinci günü olduğunu da tabii ki unutmadık. Herkesin bayramı kutlu olsun!

KİTAP KURDU - Kerem Kahveci

Bu hafta Edvard Uspenski’nin yazdığı Fedor Amca kitabını anlatacağım. Fedor Amca annesi ve babası ile bir apartmanda otururmuş. Ona amca denirmiş çünkü çok ciddiymiş. Hayvanları çok severmiş. Fakat annesi görmeye tahammül edemezmiş. Fedor Amca bir gün apartmanda bir kedi buldu. Kedi konuşabiliyordu. Fedor Amca onunla biraz sohbet etti. Sonra eve almaya karar verdi. Annesi kediyi görünce hemen dışarı gitmesini söyledi. Ve Fedor Amca da kediyle birlikte otobüsle Süt Kesiği köyüne gitti. Tam varmışken bir köpek gördüler. Adı Topaç idi ve konuşmayı biliyordu. Onu da aralarına kabul ettiler. Boş bir ev bulmuşlardı ve oraya yerleşmişlerdi... Burayı herkes seviyordu. Kedi bir inek almıştı. İneği salmışlardı ve delirmiş halde bulmuşlardı. Kedi de onun sütünden içti ve o da delirdi... Hikayenin devamı Beyaz Balina Yayınları’ndan çıkan Fedor Amca kitabında. Kitabı Birsen Karaca çevirmiş.

ANNENİN AJANDASI

Eski fabrikada çocuk sesleri

İstanbul’un köklü okullarından Anabilim Eğitim Kurumları, yeni Sancaktepe Kampüsü’nü hizmete soktu. Türkiye’nin ilk loft mimarili okulu olarak dikkat çeken kampüs binası, eski bir kompresör fabrikasının renovasyon tekniği ile dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Beş dönüm arazi üzerine kurulu, toplam 11 bin metrekare kapalı alana sahip okul binası, 600 öğrenci kapasitesine sahip. Kampus binasının ‘Akıllı Okul’ konsepti ve teknolojinin her türlü imkanı ile inşa edildiğini de ekleyelim.

Rengarenk sonbahar

Uzun yıllardır çocuk giyiminde marka isimlerden olan          Ettekids’in erkek çocuklar için hazırladığı sonbahar-kış koleksiyonunda birbirinden renkli ve rahat kıyafetler yer alıyor. Deri ve kumaş montlar, kazaklar, gömlekler, tişörtler, bütün Ettekids mağazalarında.

Ebebek’ten söyleşiler

Anne sütünün önemini her fırsatta dile getiren ebebek, Emzirme Haftası kapsamında ‘Emzirmenin Önemi’ başlıklı söyleşiler düzenliyor. İstanbul’da Starcity AVM’de ve Canpark AVM’de 11-12 Ekim günlerinde düzenlenecek etkinlikte anneler pek çok uzmanla bir araya gelecek.

Marka marka şıklık bir arada

Harvey Nichols, Little Marc  Jacobs’tan Baby Dior’a, dünyaca ünlü moda markalarının çocuk koleksiyonları ile miniklere eğlenceli ve şık bir dünya sunuyor. 0-12 yaş grubu çocuklar için çoraptan elbiseye, şapkadan hırkaya, birbirinden şık tasarımların bulunduğu koleksiyonlarda gökkuşağının tüm renkleri yer alıyor.