Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Annem çok fazla bağırıyor!

Başlıktaki cümleyi Kerem yazmış, ‘fazla’ kelimesinin ise altını çizmiş. Çocuk gelişim uzmanı arkadaşım, “İlk kez böyle bir şey gördüm” dediğinde ben nerelerdeydim bilmiyorum. Nasıl kötü, çaresiz, hatta beceriksiz hissettim kendimi. Ama bugün, bu hafta bunları sizlerle paylaşma gücünü buluyorum. Özeleştiri, hatta itiraf zamanı...

Bir süredir Kerem’de bir tepkisellik vardı. Bende de tabii. Baktım onun sesi yükseliyor, benimki de. Böyle bir gerginlik hali. Bu işin uzmanlarından olan bir arkadaşımla dertleşirken “Getir biraz sohbet edelim Kerem ile” dedi. Gittik, önce biz biraz sohbet ettik. Arkadaşım, Kerem’i epeydir tanıyor, Elvan’ı da. Onları ne kadar iyi yetiştirdiğimizi söyledi önce. Mutlu oldum haliyle. Kerem ile geçirdiği yarım saat sonrasında ise her şey çok farklıydı. “Ne oldu?” diye sordum, “Kerem duygularını ifade etmekte güçlük mü çekiyor?” Ona doldurması için verdiği formdan ve gösterip aynısını çizmesini istediği resimlere bakıp konuştu. Az önce duyduğum güzel sözler, üzerimden döküldü birer birer. “Ben nasıl oldu farkına varmadım bunların!” diye düşündüm durdum. Arkadaşım baktı ki ben elden gidiyorum! “Kimse çocuğunun mutsuz olmasını istemez. Hem ben seni de onu da tanıyorum. Kolayca toparlayacaksınız. Biz arada bir görüşürüz yine Kerem ile. Yaz tatili de bir geçsin!”

ÖNCE KENDİNİZİ DİSİPLİNE EDİN

Sonraki birkaç gün daha da zor geçti benim için. Görünüşe göre ben farklı bir şey yapmıyordum. Sesim arada bir elbette yükseliyordu. İşe, kendimce “çok normal” kabul ettiğim bu duruma karşı farkındalık geliştirerek başladım. Sesim yükselecekken, sadece bir tık kalınca “Hooop!” demeyi başardım kendime. Sonra işler biraz daha düzeldi. Bu arada bir zamanlar elimden düşürmediğim Sevmek Kolay Eğitmek Zor kitabına başladım yeniden. Psikolog Becky A. Bailey, kitabında önce ebeveynlerin kendilerini tanımalarını sağlıyor. Ona göre kendimizi nasıl disipline ediyorsak çocuğumuzu da o şekilde disipline ediyoruz. Demek ki önce kendime bağırmaktan vazgeçmeliyim!

Bu arada konuyu başkalarıyla konuşabilecek gücü kendimde bulduğumda bir iki arkadaşımla paylaştım bu durumu. “Belki son dönemlerde daha yorgundun ve Kerem daha önce karşılaşmadığı bir durumla karşılaşınca böyle olmuştur”, “Kendini bir dinle bakalım! Niye bağırıyorsun?” diyen de oldu, hatta “Kerem de abartmış canım. Üzme kendini!” diyen de. Ne olursa olsun, bu konuyu başkalarıyla paylaşmak iyi geldi. Bir de yazayım dedim, bu yüzden...

ANNENİN AJANDASI

Biberonu da hazır

Ülker Hero Baby cam şişede, şeker ilavesiz, katkısız, yüzde 100 meyveden üretilen bebek meyve suyu hazırladı. Doğal tarımla özel olarak yetiştirilen meyvelerden hazırlandığı belirtilen ürün, biberon emziğiyle kullanıma her an hazır.

Ambalajı geri dönüşümlü

Bebek ürünleri alışveriş platformu e-bebek’in markalarından Baby&Me’nin deterjan grubu ürünleri artık geri dönüşüm özelliğine sahip ambalajlara sahip. Bitkisel ve doğal hammaddeler kullanılarak üretildiği belirtilen Baby&Me ürünlerinin ambalajlarının boya, petrokimyasal, fosfat ve formaldehit içermediği kaydediliyor.