Ýlkbahar Antalya’nýn en güzel mevsimi. Denizi baþka, daðlarý baþka güzel olur... Çiçekler açýnca þehir bir de parfüme bulanýr ki sadece bu koku için bile ziyaret edilir Antalya. Oralara kadar gitmiþken kente has lezzetleri mutlaka tadýn.
Antalya’ya en güzel nereden bakýlýr biliyor musunuz? Kaleiçi’nin hemen dibindeki Karaalioðlu Parký’ndan. Ama öyle herhangi bir saatte deðil, gün aðarýrken düþeceksiniz yola. Parkýn salon salomanje balkonlarý var, salkým söðüt misali Akdeniz ile buluþan falezlerin üzerinde. Belden yukarý sarkar, baþýnýzý ellerinizin arasýna alýr, seyredalarsýnýz manzarayý. Karþýnýzda sýra sýra Beydaðlarý.
Ben bu satýrlarý yazarken hala beyaz þapkasýný çýkarmadý tepeler ya siz gelinceye kadar eriyecektir karlar. O tepeler ki yakýndan baktýðýnýzda kýrmýzýyla, fuþyayla, pamuk þekeri rengiyle doludur. Mevsimi geçene kadar daðlarý, tepeleri kaplar anemonlar, buralarýn deyimiyle dað laleleri. Doðanýn en güzel armaðanlarýndan biridir insanoðluna. En zarif, en hassas, en içli. Gün doðarken, falezlere takýlýr güneþin yumuþacýk ýþýklarý. Turuncu olur kayalýklar. Turuncu deðil de daha çok yavruaðzý dedikleri renge dönüþür, sonra da Akdeniz’i boyar aksiyle yalýyarlar. Akdeniz’in binlerce yýldýr döve döve yumuþattýðý kayalýklarý seyretmenin en güzel zamanýdýr sabahýn erken saatleri. Gün batarken ise daðlara bakýlýr Antalya’da. Kýyýlarýn neredeyse tamamýnda kurulu parklarda ister banklara oturun, ister kafelerle restoranlara, Beydaðlarý’nýn man- zarasý Çinli ustalarýn elinden çýkma buðulu resimlere girmiþ hissi uyandýrýr insanda. Öyle büyüler ki sizi bu manzara, ondan kolay kolay ayrýlamazsýnýz.
MEDÝTASYONUN HASI
Antalya’nýn en güzel mevsimi geliyor. Siz de hani imkan bulursanýz birkaç günlüðüne hayatýn hay huyundan kaçýn, kýsacýk da olsa bu güzellikten pay alýn isterim. Þimdi ben bu satýrlarý yazýyorum ya Antalya’nýn caddelerini, sokaklarýný gölgeleyen narenciye aðaçlarý çiçeklere bürünecek. Çok sürmez, birkaç haftaya parfüm festivali baþlar buralarda. Sokaklarda yürürken derin nefes alýp verir, bu cennetten çýkma kokuyu iyice ciðerlerinize çekmek istersiniz. En ala meditasyondur bu: Nefes meditasyonunun hasý. Zaten daðlara ve Akdeniz’in maviliðine bakarak da ruhunuzu arýndýracaksýnýz. Bir de Antalya’nýn leziz yanýný keþfederseniz daha ne olsun ki...
GEÇMÝÞÝN ZARAFETÝ
Ýþte bunun için yazýyorum bu satýrlarý. Kaleiçi’nde, eski konaklardan bozma pek çok butik otel var. Dejavu, Doðan, Tuvana, Alp Paþa ilk aklýma gelenler. Bunlar bize pahalý gelir, öðrenci iþi olsun, hazýr gelmiþken dünyanýn her tarafýndan gelen yabancýlarla tanýþalým ufkumuz açýlsýn derseniz Sabah Pansiyon dünyanýn her tarafýndan sýrt çantalý turistleri aðýrlýyor. Zaten gündüz vakti gelirseniz önceden yer ayýrtmaya da gerek yok, Kale-içi'nde pansiyondan bol ne var, istediðinizi seçip konaklayabilirsiniz. Sadece birkaç gün Kaleiçi'nde dolaþmak bile sizi baþka bir yüzyýla götürür. Akdeniz’in esintisini alabilmek üzere denize açýlan sokaklar, geçmiþin zarafetini gururla taþýyan konaklar ve her yolun sonunda karþýnýza çýkan masmavi derinliðiyle Akdeniz. Daha ne olsun ki?
Diyelim ki Antalya’ya geldiniz ama narenciye çiçeklerinin buram buram koktuðu mevsimi kaçýrdýnýz. Ne yapacaksýnýz biliyor musunuz? Hemen Kale Kapýsý’nýn karþýsýndaki Düden Kolonya’ya gireceksiniz. Neyzen Osman Bey ayný zamanda çok deðerli bir eczacýdýr, senelerdir parfüm ve kolonya yapar. Osman Bey’den portakal çiçeði kolonyasý yahut yine formülünü kendisinin geliþtirdiði muz kolonyasý satýn alýn, eþe dosta armaðan edin. Antalya’nýn kokusunu evinize de taþýyabilirsiniz.
BÖREÐÝ, TANDIRI, BAÐAÇASI, DONDURMASI ÇOK MEÞHUR
Kalktýnýz geldiniz Antalya’ya. Karnýnýz aç. “Þöyle özel bir þeyler yiyelim” dediniz. Antalya Muratpaþa Belediyesi’nin geçmiþ yýllarda ödüllendirdiði lezzet ustalarýyla baþbaþa býrakacaðým sizi. Baþta Tevfik Usta'dan bahsetmem lazým. Onun böreðini yemeden dönmek olmaz. Pazarlarý kapalýdýr, diðer günler ise ancak öðle saatine kadar tadabilirsiniz Tevfik Usta'nýn meþhur serpme böreðini. Duvarlarda Antalya’nýn 30-40 yýl öncesinin fotoðraflarý, “Abilerin gülü” diyerek buyur eder konuklarýný usta. Üçkapýlar’ýn (Hadrian Kapýsý) karþý aralýðýna girip köþeden sola döndünüz mü, azýcýk ileride Ay Ýþhaný çýkacak karþýnýza, iþte o hanýn içinde. Oralarda kime sorsanýz gösterirler zaten.
Güzel bir hibeþle (Antalya’ya has tahinli bir meze) tandýr yiyeyim derseniz saat kulesinin karþýsýnda, Attalos heykelinin arka tarafýnda rahmetli Hasan Antalya’nýn yeri var. Hasan Usta'nýn oðlu Akay Bey'in iþlettiði mekan eski lezzet ustalarýndan Parlak ile ayný avluyu paylaþýyor. Yine ayný bölgede 100 yýlý aþkýn tarihiyle Topçu Kebap var. Antalya’nýn ünlü yiyeceklerinden tahinli piyazý burada tadabilirsiniz.
SEMAVERDE ÇAY KEYFÝ
Heykeli karþýnýza aldýðýnýzda sað tarafta 18’in yeri bulunuyor. Antalya’nýn pek meþhur, tahinli bir çöreði vardýr, adý ‘baðaça’. Onu mutlaka tatmanýz lazým. Üçüncü kuþak Mustafa Zünbül yapýyor baðaçalarý. Bir de odun ateþinde kavrulmuþ yerfýstýðý alýn. Tophane deniyor yat limanýna bakan bölgeye. Veya hemen limanýn üzerinde manzarasý harika olan Mermerli Kafe’ye gidin, çayýnýzý, kahvenizi sipariþ edin. Þimdi Antalya’ya gelmenin tam zamaný demem boþuna deðil. Ah tabii, Karaalioðlu Parký’ndaki kafeleri unutmamak lazým. Semaverde, kendi ellerinizle demlediðiniz çayý baþka nerede içeceksiniz?
7 Memet de Antalya’nýn ünlü lezzet markalarýndan... Orada da ikinci ve üçüncü kuþak iþbaþýnda. Antalya’nýn ünlü yanýksý dondurmasý için ilk adres Zamora. Akdeniz ve Nur Pastaneleri de yanýksý dondurma yapar. Buralarýn susamý, dolayýsýyla da tahini ve helvasý da meþhur. Kabak tatlýsýný bile tahinli yer Antalyalýlar. Eve götürmek isterseniz Zamora ve Helvacý Ahmet’in tahin helvasý pek lezizdir.
SOBA MÜZESÝNÝ GEZEBÝLÝRSÝNÝZ
Suna&Ýnan Kýraç Kaleiçi Müzesi iki bölümden oluþuyor. Geleneksel Antalya Evi’ni gördükten sonra bahçenin arka tarafýndaki Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Burada Kýraçlarýn 18 ve 19'uncu yüzyýl Çanakkale ve Kütahya seramik koleksiyonlarýyla bugün çoðu tarihe karýþmýþ meslek dallarýyla ilgili fotoðraf ve heykelcik koleksiyonunu görebilirsiniz. Antalya Arkeoloji Müzesi’ne nostaljik tramvayla gidebilirsiniz. Türkiye’nin ilk soba müzesi Antalya Büyükþehir Belediyesi tarafýndan geçtiðimiz günlerde hizmete açýldý. Antalya’ya gelmiþken çocukluðunuzun sobalarýný görüp geçmiþi yad edebilirsiniz.