Antep'te cevizin tahtýna kurulan yeþil sultan

Gaziantep resmen fýstýk imparatorluðu! Kent aðaçsýz, binalarla dolu olsa da benim hafýzamda þehrin rengi bundan böyle yeþil. Hem de fýstýk yeþili! Antep fýstýðý Gaziantep denilince anlatýlacak tek þey elbette deðil. Ancak þehre avuç avuç saçýlan bu yeþil sultan da iki satýra sýðacak gibi hiç deðil!

Fýstýðýn bonkörce savrulduðu baklavalar, þöbiyetler, burmalar... Hele hele süt kaymaklý çýtýr çýtýr katmerler! Resmen þerbetli tatlý ve fýstýðýn mabedi bu þehir. Gaziantep’teyseniz ve benim gibi þeker tüketmiyorsanýz bu tatlýlarý görmemek, ilgilenmemek zor. Allah’tan fýstýk çorbadan mezeye o kadar çok yiyecekte kullanýlýyor ki tatlýya hayýr deseniz de fýstýðý tadýna vara vara yiyebiliyorsunuz. Bu yeþil devin lezzete lezzet kattýðý kesin.

GURME OLMAYA GEREK YOK

Gaziantep Mutfak Kültürü Tanýtým Organizasyon’u kapsamýnda davetli olarak, geçen hafta Gaziantep’teydim. Fýstýk yemeyi biraz abartmýþ olabilirim. Sonuç: Artýk Ýstanbul’dakileri nasýl yiyeceðim bilmiyorum? Allah aþkýna sevgili marketler, kuruyemiþçiler, siz bizlere Antep fýstýðý diye ne satýyorsunuz? Ünlü bir þef veya yemek eleþtirmeni olmanýza gerek yok, birgün Gaziantep’e gidin, tadýn ve siz de görün gerçek fýstýðý...

Gelelim hasada... Hasat için Nizip’in Yaðmuralan köyüne doðru yola çýktýk. Buranýn topraðý çok deðerli, fýstýða lezzet katýyor. Yol berbat. Ýçiniz dýþýnýza çýkýyor. Dünyanýn en merak edilesi hasadýna giderken otomobilin camýndan etrafa baktýðýnýzda gördüðünüz þey toz bulutu. Güzel þeyler için deðer elbette ama... Bu mesele þehircilik meselesi.

ÇÝFTÇÝNÝN DERDÝ BOZUK YOLLAR

Çiftçiyle sohbeti severim. Dolayýsýyla gruptaki arkadaþlarým köye varýr varmaz hasada katýlýrken ben etrafýmý saran çiftçilerle sohbete daldým. Hayatýmda ilk kez ürününü istediði rakama satýp “Mutluyuz” diyen çiftçiler gördüm. Çok sevindim. Ama onlarýn dertleri baþka. Sorunlarý bahsettiðim yollar. E haklýlar, tüm þehrin gastronomisine can veren ‘yeþil sultan’ için bir ömür ver, yollarýn yapýlmasýn. Ýyi bir asfalt, biraz çevre düzenlemesi yeter. Önerim buranýn turistlerin de gezebileceði sevimli bir köy haline getirilmesi. Neden olmasýn?

Sohbet sýrasýnda yediðim fýstýk

kabuklarýna bakýnca dehþete kapýldým. Bu kadar fýstýðý ben mi yedim! Evet yedim. Çünkü taze fýstýk baþka bir þey. Çok lezzetli. Mevsimi iki, bilemedin üç hafta. Fýstýk markalarýndan ricamdýr: Lütfen en taze halinde, onlarý kýrmýzý kabuklu vakumlatýn ve büyükþehirlerde birazýný da öyle satýn. Meraklýsý tazeyken de yiyebilsin.

Ayrýca fýstýðýyla haklý olarak övünen sevgili Gaziantepliler! Bu lezzeti sýnýrlarýnýzýn dýþýnda nasýl koruyacaksýnýz bilmiyorum ama gelin birlikte market turu yapalým. Hem de en lüks ve pahalýlarýný tadalým. Kilosunu 15 TL’ye sattýðýnýz fýstýðýn yarý kalitesindeki mallarýn 60-90 TL’ye satýldýðýný görünce, bu tadýmýn sonunda lezzetinizi korumanýn bir yolunu bulacaðýnýzdan eminim.

Buralarda Antep fýstýðýný bolca tuzluyorlar, tuzlatmayýn. Bir standardý olsun bu iþin. Siz nasýl hafif kavurup tuzsuz satýyorsanýz öyle satýlsýn baþka þehirlerde de. Yani ‘Antep fýstýðý’ etiketi, onu hak eden fýstýða konulsun. Dünya para veriyoruz bari gerçeðini yiyelim, tadýna varalým.

Almadan tatmadan dönme!
 

l Gaziantep’e gittiyseniz Hüseyin Usta’nýn mutfaðýndan küþlemeyi deneyin. Tel: (0332) 350 72 98

lTahmis Kahvesi’nde menengiç kahvesi için. Sevmediniz mi? O zaman þifa için iki yudum da olsa zorla içip hemen bir dibek kahvesi söyleyin ve oturduðunuz yerden Anadolu’nun ilk kahvesinin dekorunu keyifle seyredin.

l Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki ihtiþamlý mozaiklerigörün.

l Antep yemeklerini beðenirsiniz beðenmezsiniz, bilemem ama ev tipi dolmalarýný (nakýþlý) ne yapýn edin bulun, deneyin. Mükemmel ötesi lezzet neymiþ tadýn.

l Antep tarhanasý, Antep mercimeði ve Firik almadan dönmeyin.

l Antep’te her yer bakýrcýlar çarþýsýna çýkar. Ýçinden geçin ve yürürken çarþýnýn planýný, dükkanlarý, tabelalarýný inceleyin. Bir önceki belediyenin eseri olan çarþý düzenlemesi, tüm çarþýlara örnek olmalý.

l Koçak’ta fýstýk ezmesi yiyin.

l Ýmam Çaðdaþ’ý arkadaþlarýnýz da size mutlaka tavsiye edecektir. Siz siz olun ne baklava, ne ali nazik...

Mutlaka ama mutlaka þiþ kebap yiyin.

l Merkeze çok yakýn Orkide Pastanesi’nde kahvaltý yapýn. Zeytin salatasý, katmer ve böreklerinden tadýn.

l Valizinizde yer açýn ve bol bol Antep fýstýðý ile

dolmalýk sebze kurularý alýn. Özellikle haylan kabaðý ve acur kurusu almazsanýz piþman olursunuz.

Biliyor musunuz?
 
l Fýstýk aðacý narin bir aðaç. Hasadý da ona göre itina istiyor. Ömrünün dörtte birinde ürün vermiyor. Ama coþunca sadece bir salkýmda 300-400 adet oluyor ki bu da ayný miktar gram ediyor. l Antep fýstýðýnýn rengi parlak, canlý, lezzeti yerinde ve kabuðu hafif aralýk olmalý. l Baklava 30 sene öncesine kadar Antep’te cevizle yapýlýrdý. Cevizin þekeri nötrolize etme özelliði bulunuyor. Artýk Antep’te cevizli baklava bulmanýz kolay deðil. l Gaziantep’te baklavayý evde yapma alýþkanlýðý yok.l Þehirde ilk baklavacý dükkanlarý Çaðdaþ ve Güllüoðlu iþletmeleri. l Gaziantep’te hamuriþlerine ve baklavaya lezzet veren un, Konya’nýn sert buðday unu.