Anti-IÞÝD ittifaklar, yeni bir blok eder mi?

Irak ve Suriye’de yaþanan ve sýnýrlarý zorlayan geliþmeler yeni ittifaklarý da beraberinde getirdi.

Dünün rekabetleri yerini iþbirliði alanlarýna dönüþtürürken, eski dostluklarýn yerini de yeni rekabet konularý dolduruyor.

Ýran, ABD ve Rusya IÞÝD karþýtý cephede buluþtu.

Iraklý Kürtler, baðýmsýzlýk rüyalarýna bir adým daha yaklaþtýlar. Dün, bu rüyaya en büyük desteði sunan hatta bu amaca hizmet edecek koþullarý adeta kollarý sývayýp kendisi hazýrlayan Washington, bugün Kürtlerin baðýmsýzlýk hedeflerine yaklaþmasýndan duyduðu rahatsýzlýðý saklamýyor. ABD’li yetkililerin kullandýðý “Kürtler Irak’ýn geleceðinde kilit konumdadýr” cümlesi, birkaç yýl önce çýtayý yükseltirken, bugünkü konjonktürde bu ifadenin kullanýlmasý, bir “frene basýlma momentumuna” iþaret ediyor.

Türkiye, (Musul’daki baþkonsolosluk olayý dýþýndaki) geliþmeleri huzurlu bir sükunetle izleyecek noktada duruyor.

ABD Baðdat’a hafta içinde asker gönderdi... Az sayýda da olsa...

Ýran da Baðdat yönetimine gizliden ve de açýktan farklý muhtevalarda askeri destek veriyor.

Ýflah olmaz düþmanlar, temiz bir sayfa açmaya çabalarken, Irak krizi hýzýr gibi yetiþti. Ýran ve ABD’nin ortak düþmaný IÞÝD, beraberinde yeni iþbirliði olanaklarý getirdi. Ýran, ABD, Rusya IÞÝD karþýtý açýklamalarda bulunurken, yeni bir stratejik dengenin de habercisi oldular.

Beþar Esad, mevcut konjonktürde varlýðýný bir miktar daha meþrulaþtýrýrken, IÞÝD’i Irak sýnýrlarý içinde bombaladý. “Olmaz” denen oldu ve ilk kez bir lider, komþu ülke kendi topraklarýný bombaladýðý için müteþekkir olduðunu açýkladý! Irak baþbakaný Nuri el-Maliki, Irak sýnýrlarý içindeki IÞÝD mevzilerini bombalayan Beþar Esad’a teþekkür etti.

IÞÝD’e karþý cephe geniþ. Peki, halkýn IÞÝD’e verdiði desteði kesecek bir alternatif sunabiliyor mu bu cephe? IÞÝD karþýtý cephe yeni bir bloða iþaret eder mi bölgede? Karmaþýk görünse de yanýtý belli sorular... Þimdilik sürdürülebilirliði tartýþmalý ittifaklardan sözediyoruz. 

Ankara’nýn Mýsýr ve Suriye politikasý 

Bölgesel dengeler ýþýk hýzýyla deðiþme potansiyeli taþýyor. Hal böyle olunca birkaç yýl öncesinin ezberleri için dönüþüm de kaçýnýlmaz hale geliyor. Mýsýr’da en azýndan þimdilik kalýcý görünen bir Sisi olgusu ve Suriye’de muhalefetin içinden geçtiði transformasyon süreci bazý politikalarý gözden geçirmeyi elzem kýlabilir. Musul bir günde Baðdat’ýn kontolünden çýkarken, Kerkük’de otorite el deðiþtirirken, Ankara’nýn da oldukça hareketli olan bu coðrafya ile ilgili konjonktürel adýmlar atmasýný beklemek doðru olabilir. Elbette, ilkesel ve temel konularda bir vazgeçiþ olmadan olacaktýr bu revizyon süreci.