Sporda baþarýnýn disiplinli antrenman ve saðlýklý beslenme ile saðlandýðýný artýk biliyoruz. Müsabaka ya da antrenman öncesi beslenmenin amacý; açlýðý ve kan þekerinin düþmesini önleme, gerekli karbonhidrat (glikojen) ve sývýyý saðlama ve antrenman/müsabaka sýrasýnda gerek duyulan ek enerjiyi (özellikle karbonhidratlardan) saðlamaktýr. Birçok sporcu, müsabaka öncesi 2-4 saat önce yemek yemeyi tercih ederken, bazýlarý 60 dakika önce miktarý fazla olmayan yiyeceklere yönelir. Egzersiz öncesi öðünün ölçüsü ve zamaný birbiriyle iliþkilidir. Mide boþalmasýný saðlamak için müsabakaya yakýn son öðünün hacmi ve enerjisi az olmalýdýr. Eðer egzersiz ve müsabakadan önce yeterli süre varsa, son öðünün miktarý ve yoðunluðu daha fazla olabilir. Çalýþmalar, müsabakadan 3-4 saat önce tüketilen öðünün, 200-300 gram karbonhidrat içermesinin, performansý artýrdýðýný gösterir. Sporcular hiçbir koþulda aç olarak antrenmana veya müsabakaya baþlamamalý. Son zamanlarda egzersizden 30-60 dakika önce 50 gram karbonhidrat ve 5-10 gr. protein içeren bir ara öðün tüketiminin, egzersiz sonunda karbonhidrat depolarýný artýrmada etkili olduðu bulunmuþtur.
Antrenman ya da müsabaka öncesi öðünün özelliði; yeterli sývý, düþük yað ve posa, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein ve sporcunun alýþkýn olduðu yiyeceklerin sporcuya sunulmasýdýr. Müsabaka öncesi yemeðin sindirimi kolay olmalýdýr. Yiyecekler ve içecekler konusunda yeni denemeler yapýlmamalýdýr. Protein ve yaðlarýn sindirimi yavaþ olduðu için az tüketilmeli, kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Çið sebze ve meyveler, kurubaklagiller gibi posa içeriði yüksek besin tüketiminden kaçýnýlmalýdýr.Lahana, karnabahar gibi gaz yapabilen sebze yemekleri yenmemelidir.
KAHVALTI
-Beyaz veya kaþar peynir
-Bal veya reçel
-Domates (soyulmuþ)
Ekmek
-Açýk çay
ÖÐLE YEMEÐÝ
-Þehriye çorba
-Haþlama tavuk
-Spagetti/makarna
-Üzüm komposto
-Ekmek
-Muz
AKÞAM YEMEÐÝ
-Peynirli tost (az yaðlý)
-Elma suyu
-Meyvalý yoðurt
-Kuru kayýsý veya incir