Ara öðün efsanesi çöktü

Bir efsane haline gelen “ara öðünlerde þekerli yiyecekle proteinli besinleri bir arada yemek” lafýnýn diyabet konusunda çok yol almýþ olan Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisinin önerilerinde yer almadýðýný biliyor muydunuz?

Þimdi haklý olarak soracaksýnýz. Kim çýkarmýþtý bu anormal öneriyi? Þu gerçeði size söyleyebilirim bu teoriyi destekleyen maalesef güvenilir bir kanýt bilim dünyasýnda bulunmamaktadýr. Hatta size daha doðru bir bilgi verecek olursam; karbonhidratlý bir yiyeceðin yanýnda protein deðeri yüksek bir besin yediðinizde pankreastan bir miktar daha fazla insülin üretimi uyarýlýyor ve bu fazla insülin ise kan þekerinin daha hýzlý düþmesini saðlayarak özellikle diyabetli hastada riskli, yani kan þekeri düþmesi olarak bilinen hipoglisemi olayýný yaþamasýna neden olabiliyor. Bu nedenle ara öðünde karbonhidrat ve proteini bir arada yeme önerisi reaktif hipoglisemisi ve insüline baðýmlý olmayan þeker hastalarý için görüldüðü üzere olumlu deðil tam tersi olumsuz etki gösterebilir ve hipoglisemiyi tetikleyebilir.

PORSÝYON BÜYÜDÜKÇE KAN ÞEKERÝ ARTAR

ARA öðünlerde besinin porsiyon miktarý arttýkça, karbonhidrat, protein ve yað içeriði yüksek besinler yendikçe kan þekerine etkileri eninde sonunda olumsuz etki gösterecek þekilde etkiler göstermektedir. Bu nedenle ara öðünlere yenilecek besinlerin farklý özellikleri olmasý ve de küçük porsiyonlarda olmasý gerekmektedir. Ara öðünde 1 porsiyona eþ olacak meyve, 1 su bardaðý süt veya ayran, 1 avuç kadar fýndýk-fýstýk-ceviz-badem, 5 adet kestane, 3 adet tercih edilen kuru meyve, 1/3 simit veya diðer yaðlý tohumlar, 2-3 adet tuzlu bisküvi, 1 kase yoðurt veya 2 top dondurmayý geçmeyecek þekilde mutlaka tek baþýna yenilmesi ne kan þekerini yükseltir ne de sonradan kan þekerini düþürme etkisi yaratýr.