Arakan’a yanarken TÝKA ikazý!

Ýslam dünyasýnýn mazlum halklarý diye bir yaramýz var. Her gün bir alan kanýyor. Kanama baþladýðýnda da belki en çok Türkiye'nin yüreðinde yanký buluyor. Bu tarafýmýz iyi. Ýyi ki yüreðimiz var ve iyi ki içimizde “Ümmet” diye bir iman noktasý yaþayýp duruyor.

Ama yüreðimizin kanamasýndan daha çok þey yapýlabilmesi lazým. Deðilse acýlar kanýksanmaya, bir þey yapýlamýyor olmasýýnýn bezginliði hakim olmaya baþlýyor.

Ýþte Arakan Müslümanlarý meselesi. Medyamýzda sýcak gündem, tepkiler, yardým kampanyalarý... Peki o zulmün ne kadarýný ortadan kaldýrabileceðiz? Ya da bir baþka acý kümesi gelip onu ikinci plana düþüresiye kadar birlikte mi kalacaðýz?

Bir TÝKA'mýz var. Bana göre, Ak Parti iktidarlarýnýn uluslararasý planda Türkiye adýna gerçekleþtirdiði en büyük hamlelerinden biri.

TÝKA adýna baþkan Serdar Çam'ýn “ARAKAN meselesine alternatif bakýþ!” baþlýðý altýnda madde madde bir deðerlendirmesi oldu. Bence bu deðerlendirme herkes tarafýndan dikkatlice tahlil edilmeli. Deðerlendirmeye þu baþlýðý koymuþ Serdar Çam:

"MAZLUMUN HAKKINI KORUYABÝLMEK ÝÇÝN,

GÜÇLÜNÜN MASASINDA OLMAK GEREK"

Ýþte Serdar Çam'ýn 17 paragrafa sýðdýrdýðý pek çok politikaya yön verecek ikazlarý:

1. Devlet iþlerinde duygusallýk, hamaset vb. ile deðil akýlla idare gerek.

2. Dünyanýn öbür ucunda yaþanan meselelere katký vermek için doðru kanallardan haber alabilmeli, buna göre meselenin çözümüne katký vermeliyiz.

3. Yardým teþkilatlarý kýsa dönemlik yardým daðýtým iþlerini yapýp terki diyar ettiklerinde, oradaki mazlumlar onlarla yaþamaya devam etmekte.

4. Özellikle azýnlýk olan mazlumlarýn yaþamaya mecbur olduklarý ülkelerdeki çaresizlik içindeki konumlarý güçlendirilmeli; zayýflatýlmamalý.

5. Sorumsuzca yapýlan her haber&etkinliðin, onlarý daha çok çýkmaza düþürebileceði unutmamalý.

Vâkýf olmadýðýmýz bölgeleri iyi çalýþmalý...

6. Myanmar'daki Rohingyalýlarýn meselesi bugünün deðil; yýllardýr süregelen acý bir tablo. Vatandaþlýklarý olmayan dýþlanmýþ, ezilmiþ mazlumlar.

7. Arada sýkýþmýþ kalmýþ bir azýnlýðýn dramý. Çözmek için birikim, tecrübe ve devlet kapasitesi gerekiyor. Çýkmazlarý çok; çözüm yollarý týkalý.

8. Diasporanýn dýþarýdan abartýlý ve yalan haber, foto vs. paylaþýmlarý ile Myanmar'daki müslümanlarýn dramý azalmaz, aksine katlanarak artar.

9. Geçtiðimiz Ramazan'da Rakain bölgesine girip 15000 aileye yardým yapma izni alabilen tek yabancý kuruluþ TÝKA olmuþtu. Bu ayrýntý önemlidir.

10. Çoðu yardým kuruluþlarý Arakan için topladýklarý yardýmlarý oraya giremedikleri için Bangladeþ'te daðýtýp dönüyor. Doðrular karýþýyor.

11. Uzun yýllar militarizmin baskýlarý sonrasý Myanmar'ýn baþýna gelmiþ yeni kadýn lider Myanmar'ý darboðazdan çýkarmak - kalkýndýrmak istiyor.

12. Derin devlet her olumlu adýmýnda elini zayýflatarak insanlarý birbirine kýrdýrýyor; doðal olarak en fazla müslümanlar katlediliyor.

13. Maalesef her yerdeki gibi, sözde "dini" terör gruplarýnýn karakol baskýnlarý polis katliamlarý vs. ile müslümanlara yaftalar geçiriliyor.

14. Bu kargaþalarýn arkasýnda isimlerini vermeye gerek olmayan büyük devletlerin iþtahlý çýkar çatýþmalarý yatýyor: ZENGÝN DOÐALGAZ YATAKLARI.

15. ÝLGÝNÇ BÝR AYRINTI: Rohinyalýlarýn da desteklediði BM çözüm paketini 24 Aðustos'ta Myanmar hükümeti açýklýyor; 25'inde 30 karakolda katliam oluyor.

16. Sosyal medyaya dikkat etmeli; acýma duygularýmýz istismar edilmemeli; sonra gerektiðinde tüketilmiþ olmamalý.

17. SONUÇ: Myanmar'da pek çok devlet - çýkar gruplarý zengin petrol-doðalgaz yataklarýnýn kontrolü için kavgalarýna Rohinyalýlarý meze yapýyor.

Ben bir yazar olarak çok þey öðrendim bu açýklamadan. Bence devlet dilinin de, medya dilinin de, yardým kuruluþlarýnýn dilinin de, Ýslam dünyasýnýn mazlumiyetlerini ortadan kaldýrma projelerinin de öðreneceði çok þey var. 

“Acýma duygularýmýz gerektiðinde tüketilmiþ olmamalý, bunun için de herhangi bir olayda istismar edilmemeli”cümlesi o kadar çok þey anlatýyor ki.