Aung San Suu Kyi... Myanmar lideri. Paris merkezli olarak Avrupa muhabirliði yaptýðým dönemde Brüksel sokaklarýnda, Avrupa Birliði kurumlarýnýn hemen yanýbaþýnda devasa posterlerinin yer aldýðý isim. Önce Avrupa Parlamentosu'nun Sakharov ödülü, ardýndan da Nobel Barýþ Ödülü... Bakýþlarýnýn anlattýðý uzun bir tarihi dinlerken, ihtiyacýnýz olan þefkati o acýyla bakan gözlerde yakaladýðýnýzý düþündüðünüz kadýn siyasetçi. Þimdi ise Myanmar'da Rohingya Müslümanlarýna karþý devam eden katliamýn savunucusu. Nobel ödülüne kan bulaþtýrmýþ bir isim.
Uzak coðrafyalardan gelen baský, þiddet, savaþ, açlýk ve terör haberleri, farkýndalýk ve duyarlýlýk kapasitenize göre gündeminiz oluyor. Ancak eðer bu katliam sadece Müslüman olduklarý için binlerce insaný hedef alýyorsa, sesiniz çýktýðý kadar baðýrasýnýz geliyor.
Arakan'da Myanmar'ýn binlerce Müslüman'ý hedef alan katliamlarýný uluslararasý karar vericiler ve basýn henüz görmedi. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan devrede. Uluslararasý toplumu ve liderlerini harekete geçmeye çaðýrýyor.
Birleþmiþ Milletler, bir kez daha "Dünya beþten büyüktür" mottosunu teyit eder þekilde sessiz durumda. Sesi çýksa da cýlýzlýðýn ötesine geçemiyor. Batý'nýn barýþ, insan haklarý ve demokrasi adýna ödül yaðdýrdýðý Myanmar lideri Suu Kyi, su kýyýlarýna çocuk bedenlerinin vurduðu acýmasýz bir katliama imza atýyor. Ödül yaðdýrýlan lider, ölüm yaðdýrýyor.
Farkýnda olmak, bilmek, tepki göstermek, örgütlenmek, o coðrafyada yaþanan katliamdan dolayý dertlenmek, uykusuz kalmak.
Bir yerde bir Müslümanýn karþý karþýya kaldýðý zulme sessizliðiyle onay veren Batý kurumlarýna bel baðlanmayacaðýný bir kez daha anlamak...
Durmamak, susmamak...
Nobel için ülkesini malzeme yapmaya cüret eden edebiyatçýlarýmýzýn ve entelektüellerimizin bu zulme nasýl bir tepki verdiklerini de merak etmiyor deðilim.
Küresel hegemonyacýlarla farkýmýz, onlar uzak bir coðrafyadan ne gibi bir çýkarlarýnýn olacaðýnýn hesabýný yaparken, bizim o coðrafyanýn yaþadýklarýyla dertlenmemiz. Günün sonunda vicdan ve acýyý paylaþmak galip gelecek. Sokaklarý, damar damar atan bir memleketimiz var çünkü. Ýyi ki de var.