Aralýk hasadý ve ince fikirler

Geri sayým baþladý. Aralýk demek yeni yýl kapýda demek. Bir yýlýn daha bitiyor olmasý kimini biraz hüzünlendiren, kimini ümitlendiren, kimini eðlendiren, kimini çok da ilgilendirmeyen bir durum. Her ne hissediyorsanýz kabul ama siz yine de eve giderken yanýnýza biraz kestane, nar veya balkabaðý alýn. Aralýk ayýnýn bu eþsiz mahsullerini sofraya hatta evin baþ köþesine taþýyalým. Evin de sizin de havanýz deðiþsin.

KESTANE

Kestanenin dekorasyon malzemesi olabileceði fikri belki uzak gelebilir. Ancak o da dekoratif olmaya son derece uygun bir meyve. Örnek, büyük cam kaselerin üçte birini kestane ile doldurup ortasýna tealight mum koyabilir, çam dallarýyla birlikte kapý süsü yapabilir, her birinin üzerine simli kalemlerle minik þekiller çizebilirsiniz. Ýþte size keyifli bir öneri: Çok iri kestane tanelerinin düz yüzlerini altta kalacak þekilde çevirip bombeli tarafýna bir delik açýn, bu deliðe kuru, incecik bir dal yerleþtirin. Bu dalýn üzerine misafirlerinizin isimlerinin yazdýðý kaðýtlarý iliþtirin ve yemek masasýnda servis tabaðýnýn üzerine koyun. Ýþte size doðal, kýþ temalý þirin bir isimlik. Gelelim mutfaktaki becerisine. Sanýrým kestane denince akla ilk Bursa kestane þekeri gelir ki bu çok normaldir. Oysa ki kestane (özellikle tatlýlarda) dünya mutfaklarýnda kakaodan sonra en sýk kullanýlan malzemedir. Bir çok tatlý ve hamur iþinde dolgu malzemesi olarak veya dondurma yapýmýnda kullanýlan Fransa’nýn kestane kremasý bunlardan biri. Bu arada hatýrlatmakta fayda var, kestaneden un da elde ediliyor ve artýk marketlerimizin bazýlarýnda bulmak mümkün. Kestane unu gulüten içermediðinden çölyak hastalarýnýn da rahatlýkla kullanabileceði bir malzeme. 

BALKABAÐI

Balkabaðý estetik bir obje. Evin mutfak bölümüne, yemek sofranýn bir köþesine veya giriþ kapýsýnýn hemen önüne koyacaðýnýz güzel bir balkabaðý bal gibi tatlý dekoratif bir obje olabilir. Özellikle bizim gibi yeþil, beyaz, somon, kavuniçi gibi renk çeþidi çok olan balkabaðýnýn evin baþköþesine konmasý hiç de tuhaf olmayacaktýr. Onun bu estetik görüntüsünden faydalanýn. Gelelim mutfaða; balkabaðý ile mutfakta neler yapabiliriz? Balkabaðý bereketli bir sebze. Tek bir balkabaðýyla hem çorba, hem garnitür, hem yemek, hem de tatlý yapýlabilir. Avrupa’da yaygýn olarak sevilen frenk soðanlý, kremalý klasik çorbasý size göre deðilse siz de kendi lezzetinizi yakalayýn. Mesela bol baharatlý, acýlý çorba denemeleri yapýn, yakýþacaktýr. Dilim olarak kesin baharatlarla marine edip fýrýnlayýn. Tatlý olarak kullaným alaný zaten çok. Klasik kabak tatlýmýz pek güzeldir ama balkabaðýný tarçýnla, vanilyayla ya da aklýnýza gelen farklý bir baharatla karýþtýrýp crumble, kek veya puding olarak deðerlendirebilirsiniz. Sonuç kesinlikle iyi olacaktýr.

NAR

Hem görüntü, hem de lezzetiyle etkileyici bir kýþ meyvesi daha. Derin ve yayvan bir kasenin içine tepeleme doldurup yemek masasýnýn veya sehpanýn ortasýna dekoratif olarak kullanabiliriz. Her birine kalýn iplik geçirerek 10-15 narý bir ipe asimetrik asýp kapý süsü olarak deðerlendirebiliriz. Küçük nar bulursanýz aralarýna biraz yýlbaþý çiçeði ekleyip kapý süsü yapabilirsiniz. Küçük bir öneri, narlarýn üzerine bir fýrça yardýmýyla yumurta aký sürün ve toz þekerli bir torbanýn içine atýp sallayýn, iþte size pýrýl pýrýl parlayan nar objeleri! Gelelim içindeki yakut tanelerine. Tatlýdan, yemeðe birçok tarifte yer alabilir. Tavuk, et, salata hatta hamur iþlerinde rahatlýkla kullanabilirsiniz. En olmadý servis zamaný taze nar tanelerini uygun yemek ve salatalara serpin. Unutmadan narla bir de þerbet yapmayý deneyin, içine karanfil, tarçýn, anason ekleyin emin olun oldukça lezzetli olacaktýr.