Arda Turan mı? Cenk Tosun mu?

Bir futbolcu, başka bir kulübe gittiğinde; ‘Transfer Bedeli’nden, ‘Bonservis Bedeli’nden sözedilir. Ama resmi kayıt ifadesi olarak, ikisi de değildir. Doğru tanım, ‘Sözleşme Fesih Bedeli’dir. Önce bunu öğrenelim...

Medyamız, Cenk Tosun’un Premier Lig’e gidişindeki bedeli 28 milyon euro olarak yazdıysa da, maalesef o da doğru değil. Gerçek rakam 22 milyon eurodur... Zaten Beşiktaş Kulübü de, KAP’a bu şekilde bildirdi.

Evet, sonrasında birtakım başka ödemeler de yapılacak ama; bunların çoğu (Ya da hiçbiri) gerçekleşmeyebilir. Mesela Cenk Tosun Everton’da oynadığında; sezonda 25 gol atamazsa... İkinci fırsat olarak 15 gol atamazsa... İngiliz ekibi Şampiyonlar Ligi’ne katılamazsa... UEFA Ligi’nde de yer alamazsa... Adı geçen bonusların hiçbiri, Beşiktaş’a ödenmeyecek.

Dolayısıyla; dereyi görmeden paçaları sıvamak, gelmeme ihtimali olan paraları ödenmiş gibi saymak doğru değildir. Ayrıca... Cenk’in üçüncü bir kulübe gitmesi halinde; mevcut satış bedeli Beşiktaş’a ödenen fiyatın altında ya da aynı kalması durumunda, yüzde 7.5’luk hisse hakkı da devre dışı kalacak.

Bütün bunlar ortadayken; Everton transferinin 28 milyon euro olarak yazılması ciddi bir özensizlik, hatta bilgisizliktir.

***

Diyeceksiniz ki; “Bizim medya o kadar yalan haber sallıyor ki, aradaki 6 milyon euronun hesabını mı soracağız? He de gitsin...”

Doğrudur, yalana alıştık/alıştırıldık. Ama gerçeği ve detayları bilmek isteyenler için de neler olduğunu tam ve doğru olarak yazmak/aydınlatmak gerek. Biz de bu işi yaptık.

Vatandaşlar, Cenk’in transferinin rekor olduğunu okurken, “Hani Arda 40 milyon euro almıştı. O rekor değil miydi?” diye kafa karışıklığına uğradı. Cenk’in gidişi Türk takımından yabancı takıma; Arda’nın gidişi; yabancı takımdan gene yabancı takıma oldu... İki rekor da doğru!

Arda’nın İspanya’ya gidişi; Cenk’e ödenen bedelden daha az olmasına rağmen, (12 milyon euro) sonradan fiyatı arttı.

Biri şu an en değerli Türk futbolcu, öbürü bizden giden en pahalı futbolcu... Fark bu!

Bence Cenk, gelecekte Arda’yı da geçecek. Çünkü Arda gibi yetenekli ama “Bu kadarı bana yeter” diyerek kendini salacak biri değil. İlkesi/hedefi/kararlılığı olan bir futbolcu.