Ar-Ge ve inovasyona destek var

Yazýma bildik bir örnekle baþlamak istiyorum. Çoðu zaman, çarpýcý olduðu için, ‘bir kamyon domates ile el kadar teknoloji ürünün’ alýnmasý örneði verilerek teknoloji ve Ar-Ge’nin ülkelerin kalkýnmasýndaki önemi vurgulanýr. 

Ýþte son yýllarda Ar-Ge ve inovasyon konularýnda birçok þirkete destekler saðlanýyor. Bu destek ve teþvikler sayesindedir ki artýk Türkiye aðýr sanayi fabrikalarýný, ileri teknoloji ürünü ev ve sanayi ihtiyacýnda kullanýlan ürünleri, savunma sanayinde baþta Uçak, Uydu, Milli Gemi, Tank, Top, Füze ve çeþitli silah ve mühimmatlarýný üretebilecek teknolojiye ulaþmýþtýr.

6676 Ar-Ge Yasasý çýktý

Geçtiðimiz günlerde AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakanýmýz Sayýn Prof. Dr. Ahmet Davutoðlu’nun açýkladýðý Ar-Ge destekleriyle ilgili 6676 sayýlý Kanun Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan onaylanarak Resmi Gazete’de yayýnlandý.

1 Mart 2016 itibariyle yürürlüðe girecek yasa ile Ar-Ge, tasarým ve destek personelinin bu çalýþmalarý karþýlýðýnda elde ettikleri ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandýktan sonra hesaplanan gelir vergisinin; doktoralý olanlar ile 5746 sayýlý Kanun kapsamýndaki temel bilimler alanlarýndan birinde en az yüksek lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 95’i, yüksek lisanslý olanlar ile temel bilimler alanlarýndan birinde lisans derecesine sahip olanlar için yüzde 90’ý ve diðerleri için yüzde 80’i verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu süre içinde, anýlan maddenin bu maddeye aykýrý olan hükmü uygulanmayacak.

Çok kapsamlý ve birçok kanunda köklü deðiþiklik yapan 6676 sayýlý Kanunun çok faydalý çalýþmalara vesile olacaðýný düþünüyorum.

Araþtýrmacý hocaya teþvik

Ülkemizde üniversite hocalarýnýn Ar-Ge faaliyetlerini destekleyici bir düzenleme de 2547 sayýlý Kanunda yapýldý.

TÜBÝTAK tarafýndan tespit edilen ve Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen ulusal ve uluslararasý düzeyde düzenlenen bilimsel yarýþmalarda ilk üçe giren öðrencilerin ilgili dallardaki lisans programlarýna yerleþtirilmelerinde, merkezi sýnavlardan almýþ olduklarý puanlara, hesaplanan ortaöðretim baþarý puaný ve bu puanýn Yükseköðretim Kurulu tarafýndan tespit edilecek katsayý ile çarpýmý sonucu bulunacak puan eklenecek.

Yine üniversite-sanayi iþbirliði kapsamýnda araþtýrma ve geliþtirme, tasarým ve yenilik projeleri ile faaliyetleri sonucunda elde edilen gelirler döner sermaye iþletmesinin ayrý bir hesabýnda toplanýr. Bu gelirlerden (b) fýkrasý uyarýnca yapýlacak olan kesintiler de dâhil herhangi bir kesinti yapýlmaz. Bu kapsamda görev yapan öðretim elemanýna ödenecek gelirin yüzde 85’i, herhangi bir vergi kesintisi yapýlmaksýzýn ilgili öðretim elemanýna ödenir. Kalan tutar, (b) fýkrasýnda belirtilen iþler için kullanýlacak.

Bu kapsamda deðerlendirilecek proje ve faaliyetlere, öðretim elemanýnýn müracaatý doðrultusunda, üniversite yönetim kurulunun izni ile karar verilecek.

Bürokraside de deðiþim þart!

Esasen çok kapsamlý ve uygulamada sorun yaþanan sorunlarý çözerek sanayi-üniversite iþbirliðinin önünü açarak Ar-Ge, Tasarým ve Yenilik’te yeni bir hamle baþlatacaðýna ve kalkýnma ve ihracatta motor görevi yapacaðýna inanýyorum.

Bürokrasinin de bu baðlamda “Olmaz da, olmaz” mantýðýný bir kenara býrakarak, hükümetin ve siyasetin bu anlamlý düzenlemesine sahip çýkmasý gerekiyor.

Sanayicinin, ihracatçýnýn, iþçinin, emeklinin, çiftçinin, akademisyenin, bilim insanlarýnýn sürekli eleþtirdiði ve adeta her giriþimi kösteklemek için yoðun mücadele veren bürokrasi umarýz bu tavrýndan vazgeçer.

Önceki gün, ihracatta yeni pazarlar arayýþýnda olduklarýný söyleyen Ýstanbul Ýhracatçý Birlikleri (ÝÝB) Baþkaný Zekeriya Mete “Cumhurbaþkanýmýz, Baþbakanýmýz ve Bakanlarýmýz tarafýndan her daim destekleniyoruz. Ancak alt kademede iþin bürokrasi tarafý bize köstek oluyor.” Sözleri esasen bürokraside de bir deðiþimin þart olduðunu gösteriyor.

Gün ülkeye ve birlik beraberliðe sahip çýkma günüdür. Bürokrasi de deðiþmek zorundadýr. Ýhracatçýnýn, sanayicinin, iþ adamýnýn, iþçinin, çiftçinin baþarýlý hizmet vermesi yetmez, ayný zamanda bürokrasinin bu kalkýnma yolundaki taþlarý elleriyle tek tek toplayýp yollarýný açmasý gerekir.