Dünya genelinde arýlarý kaybediyoruz. Avrupa’da yüzde 30,Orta Doðu’daysa yüzde 80 bal arýsý kaybý var. Kayýp yüzdemizþaibeli ama bizim de arýlarý kaybettiðimiz kesin! Einstien “Arýlar biterse, insanlýk biter” derken çok net konuþmuþ, o halde neyi bekliyoruz? Haydi çiftçiler “Bu Bahçede Arý Var” diyelim!
Uzun zamandýr meyveyle mesafeliyim. Ýþim gereði tarým meselesinde fazla þey biliyorum. Bu da market alýþveriþlerinde farkýnda olmadan bana bir bariyer koyuyor. Birkaç gün önce Hero Baby markasýnýn bir basýn toplantýsýndaydým. Bebek mamalarý için aldýklarý meyveleri ne kadar ince eleyip sýk dokuduklarýný, meyve seçimlerindeki kriterleri dinledim. Þu ana kadar meyve satýn alýrken zaten seçici olan bendenizin bundan böyle iþi iyice zorlaþacak. Birkaç internet alýþveriþi yapabileceðim güvenilir yer var. Ama itiraf ediyorum bugüne kadar onlardan sadece bir kaç kez sipariþ verdim. Bundan böyle sipariþ ettim ettim aksi takdirde bebek mamasý yemem olasý.
ARI VE MEYVE DENKLEMÝ
Domates bile botanik açýdan bakýldýðýnda bir meyve. Topraktan hasat edilen her meyvenin arýlarla iliþkisi var. Nasýl mý? Hero Babby sadece kendi mamalarýnda kullandýðý meyveler için deðil, ülkemizde genel olarak meyveciliðin geliþimini, çeþitliliði sürdürülebilir projeleri desteklemekte. Özellikle bebeklerin beslenmesi metabolizma hýzýndan dolayý çok daha önemli. “Bebeðinizin karnýný doyurmak için yedirmeyin, besin deðeri çok önemli. Obez çocuklar yaratmayýn” diyorlar. Doðal tarýmýn bebek saðlýðý için vazgeçilmez olduðunu ve arýlar olmadan da bu amaca ulaþýlamayacaðýnýn bilincindeler. Bu sebeple 2015 senesinde küresel çapta Bee Careful projesini baþlatmýþlar. ‘Bu Bahçede Arý Var’ temalý projenin amacýysa arý saðlýyla ilgili araþtýrmalarý, eðitimi ve arýcýlýðý destekleyerek kamuoyunda arýlarýn ekosisteme katkýsý hakkýnda bilinç geliþtirmek. Bir baþka deðiþle arýcýyla her daim kavgalý olan çiftçinin arasýný düzelterek meyve bahçelerinde arýlarýn özgür dolaþmasýný, bizlerin de aðýz tadýyla meyve yemesini saðlamak. Gýdalarýn yüzde 90’ýný saðlayan 100 bitki cinsinden 71’nin polenini arýlar taþýyor. Meyve bahçelerinde bal arýsý kolonilerinin kullanýlmasý, üretici için daha fazla ve kaliteli ürün, tüketici içinse daha saðlýklý ürün anlamýna geliyor. ‘Bu Bahçede Arý Var’ projesi için neler yapýlmýþ? Ýlk olarak seçilen pilot bahçelere arý kolonisi yerleþtirilmiþ, ardýndan da arazi koþullarýnda birer aylýk periyotlarda veri toplanmýþ. Ziraat fakültesi öðrencilerinin de gönüllü olarak katýldýðý, aðaçlarýn çiçeklenme döneminde zamanla yarýþýlan ve gece gündüz nöbetleþe çalýþýlan bu dönemin sonundaysa laboratuvar koþullarýnda toplanan veriler analiz edilmiþ. Sonuçlarý ise heyecan veriyor. Peþinen söyleyeyim, arýsýz tarým olmaz! Sonuçlar bize arýlarýn iþini sürdürmesine izin verirsek þekli düzgün, vitamin ve antioksidan deðeri yüksek faydalý meyveler yiyebileceðimizi söylemekte. Arýlar sayesinde yapýlan iyi tarýmda meyve þekillerinin düzgün olmasý meselesi de bence, bugün organik diye yamuk yumuk meyve satanlarýn kulaðýna küpe olmalý.
Tarýmda kimyasal ne zaman bitecek?
Ziraat mühendisleri, öðretim görevlileri, gýda teknisyenleri ve iyi tarým isteyen Hero Baby gibi bazý markalarýn oluþturduðu eðitim gruplarý çiftçiyle sürekli çalýþýyor. Kimyasalýn topraðý öldürdüðünü, fazla su ve gübrenin mahsülü çoðaltmadýðýný anlatýyorlar. Ancak çiftçi yine de tarlasýnda böcek istemiyor ve böceðin yararlý mý zararlý mý olduðuna aldýrmadan ilacý basýyor. Bundan arýlar da, meyve aðaçlarý da, biz de zararlý çýkýyoruz.
DAHA ÇOK ARI DAHA ÇOK KALÝTELÝ MAHSUL
Bu mesele beþ yýlý aþkýn süredir önümüzde duruyor. Buðday Derneði’nin geçtiðimiz yýl baþlattýðý ‘Arýlarý Yaþatalým’ kampanyasýnda da Türkiye ile ilgili çarpýcý bilgiler elde edilmiþti. Dünyada en fazla bal kovanýna sahip ikinci ülke olduðumuz ama bal veriminde dünya ortalamasýnýn çok altýnda olduðumuzun gerçeði ile karþý karþýya kalmýþtýk. Bal arýlarýnýn neden topluca yok olduðu konusunda net cevap bulamadýðýný iddia edenler Polonya’da geçtiðimiz sene yapýlan araþtýrmaya bakmalý: Araþtýrma, zirai ilaçlarýn, arýlarýn savunma merkezini bozarak, onlarý parazit ve virüslerin hedefi haline getirdiðini kanýtlamýþtý. Bal arýsý kanatlarýný dakikada ortalama 11 bin 400 kez çýrpacak güçte ama doðadaki kirlenmeye ve zirai ilaçlara karþý savunmasýz. Bu gerçeði görmeli ve onlar için havayý, suyu, topraðý kýsaca dünyayý temiz tutmalýyýz.