Armut kalbe ve baðýrsaklara dost

TAZE meyveler içinde antioksidan özelliði olan karotenler, flavanodiler, fitosterollerden, yüksek oranda diyet lifinden dolayý hem kalp hem de baðýrsak saðlýðý için ilaç gibi etkisi olan vitamin deposudur. Armut diðer birçok meyveye göre özellikle bebekler için alerjen olmayan ve bebek beslenmesinde güvenle verilebilecek ilk ek besinlerdendir. Armut, içerdiði C vitamini ve bakýr sayesinde iyi bir antioksidan meyvedir. Bakýr, serbest radikallere karþý hücrelerin savaþýnda yer alan birçok enzimin yapýsýnda bulunan bir mineraldir. Bakýr içeriði yüksek olan nadir meyvelerden biri olduðu için saðlýklý beslenmede birçok meyveye göre deðerli bir konumdadýr.

Menopozda etkili

Kalp, diyabet ve kanser hastalarýnýn her gün düzenli olarak armut yemesi hastalýða baðlý birçok olumsuzluklarý ortadan kaldýrmaya da yardýmcý olabilir. Armut yüksek lif içeriði ile baðýrsaklarý kansere neden olan kimyasal bileþiklere karþý korur. 

Yine içerdiði bakýrýn kansere karþý koruyucu mekanizmalarda görev yapan enzimlerin yapýsýnda olmasýndan dolayý, armudun sindirim sistemi kanserine karþý koruyucu olduðu bilinir. Yaklaþýk 35 bin civarýnda menopoza girmiþ kadýn üzerinde yapýlan bir çalýþmada armut gibi meyvelere beslenmelerinde yer veren kadýnlarda kalp saðlýðýnýn daha iyi düzeyde olduðu belirlenmiþtir. Armut, içerdiði potasyum sayesinde de hipertansiyondan da korur.

En iyi tatlý alternatifi

Armudun bu olumlu özelliklerinden yararlanabilmek için taze sebze, kurubaklagil ve fýndýk-ceviz gibi yaðlý tohumlarla beraber yenmesi gerekir. Armut kompostosu yemeklerle beraber çok iyi tatlý alternatifi olup, þekersiz olgun armuttan yapýlan kompostonun meyvedeki þeker içeriði nedeniyle tadý tatlý doyumunu saðlayacak kadar etkilidir. Emziren annelerin armut kompostosu suyunu düzenli içmeleri anne sütünün sývý miktarýnýn da artmasýný saðlayacaktýr.