Armut kalbe ve bağırsaklara dost

TAZE meyveler içinde antioksidan özelliği olan karotenler, flavanodiler, fitosterollerden, yüksek oranda diyet lifinden dolayı hem kalp hem de bağırsak sağlığı için ilaç gibi etkisi olan vitamin deposudur. Armut diğer birçok meyveye göre özellikle bebekler için alerjen olmayan ve bebek beslenmesinde güvenle verilebilecek ilk ek besinlerdendir. Armut, içerdiği C vitamini ve bakır sayesinde iyi bir antioksidan meyvedir. Bakır, serbest radikallere karşı hücrelerin savaşında yer alan birçok enzimin yapısında bulunan bir mineraldir. Bakır içeriği yüksek olan nadir meyvelerden biri olduğu için sağlıklı beslenmede birçok meyveye göre değerli bir konumdadır.

Menopozda etkili

Kalp, diyabet ve kanser hastalarının her gün düzenli olarak armut yemesi hastalığa bağlı birçok olumsuzlukları ortadan kaldırmaya da yardımcı olabilir. Armut yüksek lif içeriği ile bağırsakları kansere neden olan kimyasal bileşiklere karşı korur. 

Yine içerdiği bakırın kansere karşı koruyucu mekanizmalarda görev yapan enzimlerin yapısında olmasından dolayı, armudun sindirim sistemi kanserine karşı koruyucu olduğu bilinir. Yaklaşık 35 bin civarında menopoza girmiş kadın üzerinde yapılan bir çalışmada armut gibi meyvelere beslenmelerinde yer veren kadınlarda kalp sağlığının daha iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Armut, içerdiği potasyum sayesinde de hipertansiyondan da korur.

En iyi tatlı alternatifi

Armudun bu olumlu özelliklerinden yararlanabilmek için taze sebze, kurubaklagil ve fındık-ceviz gibi yağlı tohumlarla beraber yenmesi gerekir. Armut kompostosu yemeklerle beraber çok iyi tatlı alternatifi olup, şekersiz olgun armuttan yapılan kompostonun meyvedeki şeker içeriği nedeniyle tadı tatlı doyumunu sağlayacak kadar etkilidir. Emziren annelerin armut kompostosu suyunu düzenli içmeleri anne sütünün sıvı miktarının da artmasını sağlayacaktır.