Dondurmasý yapýlmaz, reçel kavanozuna girmez, kurabiyenin metabolizmasý kabul etmez! Peki armudu nerede ve nasýl kullanmalý? Salatadan cipse beþ tarif hazýrladým.
Armut Türkiye’de elmadan sonra en çok tüketilen ikinci meyve ama ben hamuriþlerinde kullanmam. Açýkçasý çevremde de kullananý pek görmedim. Nasýl bu kadar tüketiliyor ben hala anlamýþ deðilim. Dondurmasý olmaz, sorbesi yapýlmaz, reçel kavanozuna girmez, keke koyarsanýz hamur sulanýr, kurabiyenin metabolizmasý kabul etmez. Buna karþýn durup durup armut kullanarak lezzetli tarifler hazýrlamam cidden ilginç geliyor bana. Geçen hafta eþim Ergun’un bol kepçe satýn aldýðý armutlar dolapta kendi halinde dururken aniden ilham perilerim geldi. Yaptýklarýmýn tümünü paylaþýyorum, umarým birkaçýný beðenirsiniz. Hepinize afiyetle...
Armutlu mini pay
400 gram un, 2 yemek kaþýðý bal, 200 gram soðuk ve rendelenmiþ tereyaðýný mutfak ro- botunda pütürlü hale gelinceye kadar karýþtýrýn. Robot çalýþýrken bir yemek kaþýðý üzüm sirkesi ve bir çay bardaðý soðuk su ekleyin. Hamur toparlanana kadar karýþtýrmaya devam edin. Gerekirse biraz daha su ilave edebilirsiniz. Hamuru robottan dýþarýya alýp tezgahýn üzerinde çok az yoðurun. Disk þekli verip folyoya sarýn ve buzdolabýnda en az bir saat bekletin.
Bu arada 4-5 adet armudu küp küp kesin, bir miktar taze zencefil rendesi ve biraz balla tencerede yumuþatýn. Ýki yumurta, biraz limon kabuðu rendesi, bir yemek kaþýðý un ekleyip karýþtýrýn, sonra kenara alýn.
Hamuru hafif unlanmýþ tezgahta 6 mm kalýnlýðýnda açýn. Orta boy daireler halinde kesin. Muffin veya uygun tart kalýplarýna yerleþtirip elinizle þekil verin. Ýçlerine armutlu karýþýmdan doldurup buzdolabýnda yarým saat bekletin. 190 derecelik fýrýnda yarým saat piþirin. Soðuduktan sonra üzerine pudra þekeri veya toz tatlandýrýcý serperek servis edin.
Karamelize armut
Ýki adet armudu ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çýkarýn. Vanilya þurubuyla karýþtýrýp ýzgarada alt üst karamelize edin. Armutlarý servis tabaðýna alýn. Tatlý lor peyniri, biraz dövülmüþ damla sakýzý, tatlandýrýcý (veya þeker), az miktarda sütle çýrpýp armutlarýn ortasýndaki çukura paylaþtýrýn. Üzerine yulaf ezmesi ve kavrulmamýþ fýndýk kýrýntýlarý serpiþtirip bekletmeden servis yapýn. Yaz günleri dolgu olarak sakýzlý dondurmayý da tavsiye ederim.
Armut cips
Tüm zamanlardaki en favori lezzetlerimden biri, baharat karýþýmý bana ait. O kadar iyi bir tarif ki tekrarlamakta hiç bir sakýnca görmüyorum. Þu ana kadar denememiþ olanlarýn hemen armut satýn almasýný öneriyorum. Havanda irice dövülmüþ çitlenbik (menengiç) tohumlarýný limon suyu, tarçýn ve karanfil tozuyla karýþtýrýn. Ýnce dilimlenmiþ armutlarý arka ön iyice bu karýþýma bulayýp, yaðlý kaðýt serili fýrýn tepsisine dizin. 200 derecede 10 dakikadan sonra fýrýnýn ýsýsýný 140 dereceye düþürün ve kontrollü olarak kuruyana kadar fýrýnda býrakýn.
Ters kek
En sevdiðiniz kek hamurunu hazýrlayýn. Tereyaðlý olmasýný öneririm. Daha sonra armutlarý orta kalýnlýkta dilimleyin. Kabuklarý üzerinde kalsýn ama çekirdeklerini çýkarýn. Kek kalýbýný balla çýrptýðýnýz oda sýcaklýðýndaki 50-60 gram tereyaðýyla bolca yaðlayýn. Armutlarý tepeleme tereyaðýna gömerek düzgünce dizin. Burada önemli olan aralarýnda hiç boþluk olmamasý. Kek hamurunu üzerine aktarýp 180 derecelik fýrýnda 50 dakika piþirin. Soðuyunca servis yapýn. Kekin yapýþmamasý için tabana yaðlý kaðýt sermenizi öneririm.
Rokforlu armutlu salata
Meyvelerin peynirle uyumu etkileyicidir. Armut, peynirle en en uyumlu meyvelerden biridir. Rokforun ise bence yanýnda armut olmadan bir yarýsý eksiktir. Bu birliktelik emin olun sizi hayal kýrýklýðýna uðratmayacak.
Bir avuç tuzsuz pikan cevizini, bir tavada yað eklemeden kavurun, sonra býçakla keserek ufalayýn. Ýki adet kýrmýzý pancarý topraðýný iyice temizleyip soymadan alüminyum folyoya sarýp bir saat 200 derecelik fýrýnda yumuþatýn. Sonra kabuklarýný soyun ve küp küp doðrayýn.
Arzu ettiðiniz yeþillikleri (roka veya semizotunu tavsiye ederim) bol suda yýkayýp nemini alýn. Elinizle küçük parçalara ayýrýn. Armudu kabuðunu soymadan diklemesine ve ince olarak dilimleyin. Sos için biraz portakal suyu, biraz elma sirkesi, çok az tuz, biraz bal ve zeytinyaðýný çýrpýn. Yeþillik, pancar ve armutlarý içine atýp harmanlayýn. Servis tabaðýna alýn.
Üzerine elinizle ufaladýðýnýz rokfor peynirini ve cevizleri serpiþtirip servis yapýn.