Armutla yapılacak en güzel 5 şey

Dondurması yapılmaz, reçel kavanozuna girmez, kurabiyenin metabolizması kabul etmez! Peki armudu nerede ve nasıl kullanmalı? Salatadan cipse beş tarif hazırladım.

Armut Türkiye’de elmadan sonra en çok tüketilen ikinci meyve ama ben hamurişlerinde kullanmam. Açıkçası çevremde de kullananı pek görmedim. Nasıl bu kadar tüketiliyor ben hala anlamış değilim. Dondurması olmaz, sorbesi yapılmaz, reçel kavanozuna girmez, keke koyarsanız hamur sulanır, kurabiyenin metabolizması kabul etmez. Buna karşın durup durup armut kullanarak lezzetli tarifler hazırlamam cidden ilginç geliyor bana. Geçen hafta eşim Ergun’un bol kepçe satın aldığı armutlar dolapta kendi halinde dururken aniden ilham perilerim geldi. Yaptıklarımın tümünü paylaşıyorum, umarım birkaçını beğenirsiniz. Hepinize afiyetle...

Armutlu mini pay

400 gram un, 2 yemek kaşığı bal, 200 gram soğuk ve rendelenmiş tereyağını mutfak ro-  botunda pütürlü hale gelinceye kadar karıştırın. Robot çalışırken bir yemek kaşığı üzüm sirkesi ve bir çay bardağı soğuk su ekleyin. Hamur toparlanana kadar karıştırmaya devam edin. Gerekirse biraz daha su ilave edebilirsiniz. Hamuru robottan dışarıya alıp tezgahın üzerinde çok az yoğurun. Disk şekli verip folyoya sarın ve buzdolabında en az bir saat bekletin.

Bu arada 4-5 adet armudu küp küp kesin, bir miktar taze zencefil rendesi ve biraz balla tencerede yumuşatın. İki yumurta, biraz limon kabuğu rendesi, bir yemek kaşığı un ekleyip karıştırın, sonra kenara alın.

Hamuru hafif unlanmış tezgahta 6 mm kalınlığında açın. Orta boy daireler halinde kesin. Muffin veya uygun tart kalıplarına yerleştirip elinizle şekil verin. İçlerine armutlu karışımdan doldurup buzdolabında yarım saat bekletin. 190 derecelik fırında yarım saat pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri veya toz tatlandırıcı serperek servis edin.

Karamelize armut

İki adet armudu ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkarın. Vanilya şurubuyla karıştırıp ızgarada alt üst karamelize edin. Armutları servis tabağına alın. Tatlı lor peyniri, biraz dövülmüş damla sakızı, tatlandırıcı (veya şeker), az miktarda sütle çırpıp armutların ortasındaki çukura paylaştırın. Üzerine yulaf ezmesi ve kavrulmamış fındık kırıntıları serpiştirip bekletmeden servis yapın. Yaz günleri dolgu olarak sakızlı dondurmayı da tavsiye ederim.

Armut cips

Tüm  zamanlardaki en favori lezzetlerimden biri, baharat karışımı bana ait. O kadar iyi bir tarif ki tekrarlamakta hiç bir sakınca görmüyorum. Şu ana kadar denememiş olanların hemen armut satın almasını öneriyorum. Havanda irice dövülmüş çitlenbik (menengiç) tohumlarını limon suyu, tarçın ve karanfil tozuyla karıştırın. İnce dilimlenmiş armutları arka ön iyice bu karışıma bulayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 200 derecede 10 dakikadan sonra fırının ısısını 140 dereceye düşürün ve kontrollü olarak kuruyana kadar fırında bırakın.

Ters kek

En sevdiğiniz kek hamurunu hazırlayın. Tereyağlı olmasını öneririm. Daha sonra armutları orta kalınlıkta dilimleyin. Kabukları üzerinde kalsın ama çekirdeklerini çıkarın. Kek kalıbını balla çırptığınız oda sıcaklığındaki 50-60 gram tereyağıyla bolca yağlayın. Armutları tepeleme tereyağına gömerek düzgünce dizin. Burada önemli olan aralarında hiç boşluk olmaması. Kek hamurunu üzerine aktarıp 180 derecelik fırında 50 dakika pişirin. Soğuyunca servis yapın. Kekin yapışmaması için tabana yağlı kağıt sermenizi öneririm.

Rokforlu armutlu salata

Meyvelerin peynirle uyumu etkileyicidir. Armut, peynirle en en uyumlu meyvelerden biridir. Rokforun ise bence yanında armut olmadan bir yarısı eksiktir. Bu birliktelik emin olun sizi hayal kırıklığına uğratmayacak.

Bir avuç tuzsuz pikan cevizini, bir tavada yağ eklemeden kavurun, sonra bıçakla keserek ufalayın. İki adet kırmızı pancarı toprağını iyice temizleyip soymadan alüminyum folyoya sarıp bir saat 200 derecelik fırında yumuşatın. Sonra kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.

Arzu ettiğiniz yeşillikleri (roka veya semizotunu tavsiye ederim) bol suda yıkayıp nemini alın. Elinizle küçük parçalara ayırın. Armudu kabuğunu soymadan diklemesine ve ince olarak dilimleyin. Sos için biraz portakal suyu, biraz elma sirkesi, çok az tuz, biraz bal ve zeytinyağını çırpın. Yeşillik, pancar ve armutları içine atıp harmanlayın. Servis tabağına alın.

Üzerine elinizle ufaladığınız rokfor peynirini ve cevizleri serpiştirip servis yapın.