ARTE kanalý Fransýz-Alman ortak bir TV kanalý. Daha çok da kültür sanat alanýnda yayýncýlýk faaliyetinde bulunma gibi bir iddiasý var. Belgesellerle ilginç konulara eðilmek gibi bir çabasý da mevcut ayný zamanda.
Bu kanalýn 10-14 yaþ arasý çocuklara günlük haber yayýný yapan bir de haber bülteni var. ARTE Journal Junior… Haber bülteninde, kenarlarý ortaokul çocuklarýnýn defterlerini süslediði renkli çizimleri andýran bir ekran görüntüsü bulunuyor. Masal anlatýr havasýnda tatlý bir ses tonuyla genç bir kadýn spiker o gün için seçilmiþ olan beþ baþlýkta derlenmiþ haberleri anlatýyor.
Buraya kadar her þey oldukça normal görünüyor. Ancak zaman ayýrýp, yayýnlara bir göz attýðýnýz zaman ne kadar büyük bir nefret suçu ile karþý karþýya olduðunuzu anlýyorsunuz. Hitler’in propaganda bakanlýðýný imrendirecek bir bilinçaltý hedefle yapýlan Türkiye ile ilgili yayýnlar, tek kelimeyle nefret suçu kapsamýna girmekte.
ARTE kanalýnýn hitap ettiði Almanya ve Fransa’da toplamda 4 milyona yakýn Türk yaþýyor. Bu ailelerin çocuklarýnýn bilinçaltýna ekilmeye çalýþýlan Türk düþmanlýðýnýn yaný sýra, kökeni o ülkelere ait olan çocuklar da yabancý düþmanlýðý zehrine maruz kalýyor.
26 Ekim 2017 tarihli altý dakikalýk bülten… Birinci haber Türkiye… Büyükada’daki bir yargý sürecine iliþkin olarak tutuklanmýþ olan zanlýlarýn serbest kalmalarýyla ilgili bir “haber”… 10-14 yaþ dilimindeki çocuklarý neden bu baþlýðýn ilgilendirdiðine dair soru iþareti ortada dururken, haberin metnindeki satýrarasý düþmanlýk ve görüntülerde gözyaþlarýna boðulan bir kiþinin konuþmalarýnýn verilmesi de yine çocuk yürekleri ve beyinleri hedef alan kirli bir haberciliðin örnekleri... O haberi izleyen küçük bir kýz çocuðuna gerçek tabloyu anlatabilmek için dil döken bir yakýnýndan dinledim. Haber gerçekten zehirleme potansiyeli taþýyor.
Bu haberin hemen sonrasýnda, Hitler döneminde Yahudilere uygulanan soykýrýmda sembolleþen “Anne Frank’ýn hatýra defterine” iliþkin bir haber. Bir çocuk zihninin kývrýmlarýna korsan dalýþlar gerçekleþtirip, nefret tohumlarý ekmeye çalýþýrken, açýlan o gedikten Nazi görselleriyle algýda mühendisliðe devam eden bir alçaklýk, Türkçesiyle…
Arte Journal Junior editörlerinin eline bu yazý bir þekilde ulaþýrsa, þu sorularýn yanýtlarýný merak ediyorum.
Bir gün önceki bültende, Fransa’da daðýtýlan bir mülteci kampýnda yaþayan çocuklarla ilgili bir haber de dikkat çekici… Madem mülteci çocuklarýn dramýný yansýtmak istiyorsunuz, Almanya’da kaybolan onbinlerce mülteci çocukla ilgili tek satýr haber yaptýnýz mý?
Ya da Türkiye’nin kol kanat gerdiði yüzbinlerce mülteci çocukla ilgili bir haber aktardýnýz mý hedef kitleniz olan 10-14 yaþ grubu çocuklara?
O yaþ grubunu hiç ama hiç ilgilendirmeyen Büyükada davasýný satýraralarýna serpiþtirdiðiniz nefret ifadeleriyle haberleþtirirken, son derece hesaplý bir yayýncýlýk yaptýðýnýz ortada elbette… Bunun sonuçlarý olan yabancý düþmanlýðý, kendi kökenine þüpheyle bakan nesiller mi istediðiniz hedef?
Daha mý kolay devþireceksiniz bu beyinleri? Hitler metodlarý iflas etmedi mi?