ARTE Journal Junior ve Avrupa’daki Türk çocukları

ARTE kanalı Fransız-Alman ortak bir TV kanalı. Daha çok da kültür sanat alanında yayıncılık faaliyetinde bulunma gibi bir iddiası var. Belgesellerle ilginç konulara eğilmek gibi bir çabası da mevcut aynı zamanda.

Bu kanalın 10-14 yaş arası çocuklara günlük haber yayını yapan bir de haber bülteni var. ARTE Journal Junior… Haber bülteninde, kenarları ortaokul çocuklarının defterlerini süslediği renkli çizimleri andıran bir ekran görüntüsü bulunuyor. Masal anlatır havasında tatlı bir ses tonuyla genç bir kadın spiker o gün için seçilmiş olan beş başlıkta derlenmiş haberleri anlatıyor.

Buraya kadar her şey oldukça normal görünüyor. Ancak zaman ayırıp, yayınlara bir göz attığınız zaman ne kadar büyük bir nefret suçu ile karşı karşıya olduğunuzu anlıyorsunuz. Hitler’in propaganda bakanlığını imrendirecek bir bilinçaltı hedefle yapılan Türkiye ile ilgili yayınlar, tek kelimeyle nefret suçu kapsamına girmekte.

ARTE kanalının hitap ettiği Almanya ve Fransa’da toplamda 4 milyona yakın Türk yaşıyor. Bu ailelerin çocuklarının bilinçaltına ekilmeye çalışılan Türk düşmanlığının yanı sıra, kökeni o ülkelere ait olan çocuklar da yabancı düşmanlığı zehrine maruz kalıyor.

26 Ekim 2017 tarihli altı dakikalık bülten… Birinci haber Türkiye… Büyükada’daki bir yargı sürecine ilişkin olarak tutuklanmış olan zanlıların serbest kalmalarıyla ilgili bir “haber”… 10-14 yaş dilimindeki çocukları neden bu başlığın ilgilendirdiğine dair soru işareti ortada dururken, haberin metnindeki satırarası düşmanlık ve görüntülerde gözyaşlarına boğulan bir kişinin konuşmalarının verilmesi de yine çocuk yürekleri ve beyinleri hedef alan kirli bir haberciliğin örnekleri... O  haberi izleyen küçük bir kız çocuğuna gerçek tabloyu anlatabilmek için dil döken bir yakınından dinledim. Haber gerçekten zehirleme potansiyeli taşıyor.

Bu haberin hemen sonrasında, Hitler döneminde Yahudilere uygulanan soykırımda sembolleşen “Anne Frank’ın hatıra defterine” ilişkin bir haber. Bir çocuk zihninin kıvrımlarına korsan dalışlar gerçekleştirip, nefret tohumları ekmeye çalışırken, açılan o gedikten Nazi görselleriyle algıda mühendisliğe devam eden bir alçaklık, Türkçesiyle…

Arte Journal Junior editörlerinin eline bu yazı bir şekilde ulaşırsa, şu soruların yanıtlarını merak ediyorum.

Bir gün önceki bültende, Fransa’da dağıtılan bir mülteci kampında yaşayan çocuklarla ilgili bir haber de dikkat çekici… Madem mülteci çocukların dramını yansıtmak istiyorsunuz, Almanya’da kaybolan onbinlerce mülteci çocukla ilgili tek satır haber yaptınız mı?

Ya da Türkiye’nin kol kanat gerdiği yüzbinlerce mülteci çocukla ilgili bir haber aktardınız mı hedef kitleniz olan 10-14 yaş grubu çocuklara?

O yaş grubunu hiç ama hiç ilgilendirmeyen Büyükada davasını satıraralarına serpiştirdiğiniz nefret ifadeleriyle haberleştirirken, son derece hesaplı bir yayıncılık yaptığınız ortada elbette… Bunun sonuçları olan yabancı düşmanlığı, kendi kökenine şüpheyle bakan nesiller mi istediğiniz hedef?

Daha mı kolay devşireceksiniz bu beyinleri? Hitler metodları iflas etmedi mi?