Söke Un’un babasý Halil K. Fýrat’ýn unla yoðurulan hayatý ve sofrasýndan eksik etmediði yemekler Artmazsa Yetmez adlý kitapta ölümsüzleþti. Kitaptaki tarifler aile yadigarý. Bunun için hamurlar kardým, börekler açtým, Halil Bey'in en sevdiði sebze patlýcanla yemekler yaptým ve onlarý fotoðrafladým.
Söke Un’un 50'nci yýlý içindi. Geçen mayýs ayýnda bu proje için Söke Un’un babasý Halil K. Fýrat'ýn kýzlarý, röportajlarý yapacak olan sevgili gazeteci arkadaþým Ayla Türksoy ile hep birlikte kollarý sývadýk. Bana düþen iþin 'yemek' kýsmýydý.
Yakýn tarihte vefat eden, Söke’nin kurucusu Halil K. Fýrat’ýn en sevdiði, sofrasýndan eksik etmediði yemeklerin listesini çýkardýk. Aile büyüklerinin hafýzalarýnda sakladýðý, göz kararý yaptýðý o müthiþ lezzetler bir bir kaðýda dökülmeye baþlandý. Nesilden nesile, elden ele aile içinde aktarýlan reçeteler... Ortaya birbirinden lezzetli yemekler, hamur iþlerinin yer aldýðý Artmazsa Yetmez-Bir Sökeli Anýsýna Sökeli Tarifler adlý kitap çýktý. Kitap bitince içimden geldi ve son bölüme sadece bu kitapta bulabileceðiniz ekmek tarifleri ekledim.Tadabilseydi, bence onlarý da severdi.
Ardýndan hummalý bir çalýþma baþladý benim tarafýmda. Söke’den buðday ve çeþit çeþit unlar, malzemeler bir bir gelmeye baþladý. Malzeme, yemeðin lezzetinde tarif kadar etkilidir. “Onlarsýz olmaz” dedi kýzlarý: “Görüntüsü bile farklý olur.” Haklýydýlar! Hamurlar kardým, börekler açtým, Halil Bey'in en sevdiði sebze patlýcanla yemekler yaptým ve onlarý fotoðrafladým.
PÝÞÝRÝRKEN YANIMDA GÝBÝYDÝ
Tercih ettiðimiz yemekler çok þey söyler, çok sýr verir. Yemekleri hazýrlarken sanki yanýmda hep Halil Bey vardý… O kadar çok þey dinlemiþtim ki hakkýnda, özel eþyalarýný da istemiþtim. Okul defterleri, çocukken kullandýðý topaç, en sevdiði kahve fincaný, dolma kalemini çekim esnasýnda yanýmdan ayýrmadým. Çok keyif aldým onunla çalýþýrken. Kitap bittiðinde, kýzýyla göz göze geldik ve tek bir þey söyledim: “Babanýz müthiþ zevkliymiþ.”
Kitap için bu yemekleri yaparken çok etkilendim, yerken inanýlmaz keyif aldým.
Herkesin baba dediði, gustosu yüksek, sofrasýný paylaþmaktan keyif alan bu adamýn yemekle olan iliþkisi “Artmazsa yetmez” (Misafir gelir diye yemek fazladan yapýlýr, ekmek fazladan alýnýr) dediði sofrasýnda olmak sizi de etkileyecek. Kitaptaki tüm tarifleri sevdim sevmesine ama herkesin 'en'leri vardýr ya hani. Ýþte o en sevdiklerimler ikisini sizlerle paylaþmak istiyorum. Unutmayýn, artmazsa yetmez… Afiyetle!
Ekmek Dolmasý
4-5 kumru ekmeðini arzu ederseniz susamlarýný sýyýrýp, havadar bir yerde iki gün bayatlatýn. Bayatlayan ekmeklerin altýndan küçük bir kapak açýp bir çay kaþýðýyla içini tamamen boþaltýn. Çýkan parçalarý elinizle ovalayarak galeta unu haline getirin. 500 gram kýymayý suyla ezerek tencerede piþirin. Suyunu çekip kavrulmaya baþlayýnca, 100 gram tereyaðýyla tuz ve karabiber ekleyin. Kavrulan kýymayý kenara alýp ufaladýðýnýz ekmek içlerini ekleyerek karýþtýrýn. Hazýrlanan iç malzemeyi ekmeklerin içine doldurup kapaklarýný kapatýn. Tavada tereyaðýnda her tarafýný kýzartýn. Bu iþlemi, her tarafýný yaðlayýp fýrýnda kýzartarak da yapabilirsiniz. Kýzarttýðýnýz ekmekleri aralarýnda boþluk kalmayacak þekilde geniþ bir tencereye dizin ve kapaðýný kapatýn. Kýsýk ateþte, üzerine 4 su bardaðý sýcak tavuk suyu gezdirip ekmekler tavuk suyunu çekerek kabarana kadar piþirin. Bu iþlem aðýr ateþte bir saat kadar sürecektir. Yanýnda süzme yoðurtla servis yapýn.
Yoðurtlu Hamur (Ýki kiþilik)
200 gr unu yoðurma kabýna alýp bir tutam tuzla karýþtýrýn. 2 yumurta ekleyip yoðurarak, orta sertlikte bir hamur elde etmek için gerekirse aþamalý olarak biraz daha un serpin. Tezgaha alýp pürüzsüz olana kadar yoðurun. Top haline getirip üzerini streç filmle kapatýn 30 dakika kadar dinlendirin.Tezgaha un serperek, hamur topunu oklavayla normal yufkadan biraz daha kalýnca açýn. Ýki parmak geniþliðinde kareler elde edecek þekilde kesin. Derin bir tencereye 400-500 gram kýymayý koyup üzerine çok az su ekleyin ve kýymayý ezerek suyu çektirip kavurun. Karabiber ve tuzunu serpip karýþtýrarak, soðumamasý için kapaðýný kapatýn.
750 gram süzme yoðurda 3-4 yemek kaþýðý sýcak suyu azar azar ilave ederek tuz ekleyip çýrpýn. Tereyaðýný eritin. Kestiðiniz hamurlarý tuzlu, kaynar suda makarna gibi haþlayýp süzün ve yoðurdun üçte biriyle karýþtýrýp servis tabaðýna alýn. Üzerine geri kalan yoðurdu dökün. Yoðurdun üzerine kýymayý ve en üste tereyaðýný gezdirip servis edin.